Telt házzal működött a Máltai Szeretetszolgálat két krízisszállója

Hazai – 2016. március 6., vasárnap | 12:00

Lezárult a hajléktalanellátás krízisidőszaka, amelynek során két krízisszállót nyitott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a főváros budai oldalán. Sokan idén sem vették igénybe az éjszakai szálláshelyeket, őket a teajárat és az utcai gondozószolgálat látta el enni- és innivalóval, takaróval.

Március első hetében indult el utoljára az idei krízisidőszakban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat teajárata, amely a főváros budai oldalán szendvicset és forró teát vitt a hajléktalan embereknek. A novembertől működő járaton 84 középiskolás diák teljesített önkéntes szolgálatot, esténként az időjárástól függően harminc-ötven főt ellátva. A teajáratot mozgó orvosi rendelő kísérte.

Budapesten a szeretetszolgálat hat nappali melegedője összesen négyszáz férőhelyet kínál. Az intézmények napi átlagforgalma meghaladta a kétszáz főt. Az intézményben nemcsak hajléktalan emberek vették igénybe az ellátást, hanem főként hónap végén kisnyugdíjasok és rászoruló családok is betértek forró teára, zsíros kenyérre, vagy egyszerűen csak melegedni.

Budapesten az állandó éjszakai menedékek mellett két krízisszálló nyílt, a Feszty Árpád úton, valamint a Rimaszombati úti Deák Ferenc Kollégiumban, amelyekkel együtt 426 férőhely állt rendelkezésre. Ezeknek 80-90 százalékos volt a kihasználtsága ezen a télen.

A krízisidőszakban a Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrő busza 2171 személyt vizsgált meg. Ezen a télen a speciálisan átalakított busz 3542 kilométert tett meg, járt Veszprémben és Miskolcon is. A vidéki nagyvárosok hajléktalanellátó intézményei a korábbinál enyhébb tél ellenére is teljes kihasználtsággal működtek, a nappali melegedők és népkonyhák teltházzal üzemeltek.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria