Templomba vonult a debreceni felderítő zászlóalj Szent Márton ünnepén

Hazai – 2011. november 14., hétfő | 10:14

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj állománya, Rédei Róbert alezredes, a zászlóalj parancsnokának vezetésével november 11-én, pénteken délelőtt a debreceni Megtestesülés-templomban ünnepelte Szent Márton, a felderítő katonák védőszentjének ünnepét.

A mintegy 150 fős zászlóalj katonai zenekar kíséretében vonult át a Kossuth laktanyából a helyőrségi templomba, ahol a katonák fogadták Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi püspök áldását.

„Ahhoz hogy teljes életet éljünk, meg kell tanulni a dolgokat használni és az embereket szeretni, nem pedig a dolgokat szeretni és az embereket használni.” Szentesi Csaba tábori lelkész, görögkatolikus parókus John Powell gondolatával nyitotta meg az ünnepséget, és felhívta a jelenlévő katonák figyelmét, hogy az alkalom lehetőséget ad arra is, hogy Isten felé fordulva újra elhatározzák magukat a bátorságra, hűségre a haza szolgálatáért. Ezután Bosák Nándor püspök a hétköznapokból kiemelkedő ünnep jelentőségéről beszélt a katonáknak. 

A főpásztor kiemelte, hogy az ünnep, mint ahogyan a zászló is, mindig igazodási pont egy egységben, szervezetben. Szent Márton, a felderítő katonák védőszentje képviseli, jelzi azokat a láthatatlan értékeket, amelyek összetartanak, és feladatra indítanak. Az V. századi, savariai születésű szent a római császár hadseregében szolgált. Szolgálatteljesítés közben ismerkedett meg a kereszténységgel, és maga is kereszténnyé vált. Egyik alkalommal, miközben lóháton haladt, egy koldussal találkozott, aki ruhátlanul fagyoskodott. Akkor a fiatal katona a köpenyét kardjával kettévágta és ráterítette a koldusra. Éjszaka álmában Jézussal találkozott, akin az ő köpenye volt. Jézus figyelmeztette őt arra, hogy bármi jót tesz embertársainak, azzal Istent szolgálja. Szent Márton megtanulta, hogy szolgálat közben is figyelnie kell az emberekre.

A főpásztor Szent Márton életének egy következő szakaszát is felidézte, miszerint a katonai szolgálat után visszatért Pannoniába, ahol szülei, rokonai éltek, és elvezette őket is a keresztény hitre. Később Franciaországban papként, majd püspökként folytatta szolgálatát, ahol az igazságra, emberségre tanított. Hozzátette: ez arra emlékeztet, hogy bárhol élünk, szolgálunk, felelősek vagyunk embertársainkért. 

Szent Márton jelmondata volt: „Non recuso laborem!” – „Nem vonakodom a munkától!” Ez is egy helyes alapállása az embernek – emelte ki a püspök –, nem húzza ki magát a feladat alól, hanem amit vállalt, azt végigviszi. Az ünnepségen közreműködött a Debreceni Helyőrségi Zenekar.

***

A Megtestesülés-templomra a helyőrségi templom elnevezést 2011. augusztus 31-étől alkalmazzák, amikor is a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár között együttműködési megállapodás született. Ez alapján az egyházmegye a lövészdandár és családjai részére a folyamatos lelki gondozás, előadások, vallási rendezvények, szentmisék látogatása céljából, liturgikus helyszínként biztosítja a debreceni Megtestesülés-templomot.

Kovács Ágnes/Magyar Kurír

(lt)