Templombúcsút ünnepeltek a kárpátaljai Salánkon

2018. november 13., kedd | 16:01

November 8-án a Görögkatolikus Egyház az arkangyalokra és minden égi seregekre emlékezik. Minden évben e napon tartja templombúcsúját a kárpátaljai salánki görögkatolikus gyülekezet, településük 1878 és 1883 között templomát ugyanis egykor Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelték fel.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A görögkatolikus közösség idén is Szent Liturgiával ünnepelte búcsúját. A szertartást Milan Šášik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke vezette, homíliát mondott Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita. A liturgián jelen volt Balogh Attila salánki református lelkész és Józan Lajos nyugdíjazott református lelkész is.


Részt vett az ünnepen Seszták Miklós kormánybiztos; Szilágyi Mátyás konzul a beregszászi konzulátus képviseletében; Kiss András a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés képviseletében; Szabóné Cap Andrea, a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás igazgatója; Dánics Éva és Varga Valéria a szőlősi járási hivatal képviseletében; továbbá Dobsa István, Tiszakeresztúr polgármestere.


A szertartás végén Balog Atilla salánki református tiszteletes és Józan Lajos nyugdíjazott tiszteletes köszöntötte a búcsú résztvevőit.

Ünnepi beszédében Alyokhin Viktor, a település polgármestere méltatta a görögkatolikus közösség hitét és akaraterejét – ennek köszönhetően és a magyar kormány támogatása által a templom kívül-belül megújult.


A Szent Mihály-napi ünnepség körmenettel, az evangélium felolvasásával és olajkenettel ért véget.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle