Templombúcsút ünnepeltek a kárpátaljai Salánkon

Külhoni – 2018. november 13., kedd | 16:01

November 8-án a Görögkatolikus Egyház az arkangyalokra és minden égi seregekre emlékezik. Minden évben e napon tartja templombúcsúját a kárpátaljai salánki görögkatolikus gyülekezet, településük 1878 és 1883 között templomát ugyanis egykor Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelték fel.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A görögkatolikus közösség idén is Szent Liturgiával ünnepelte búcsúját. A szertartást Milan Šášik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke vezette, homíliát mondott Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita. A liturgián jelen volt Balogh Attila salánki református lelkész és Józan Lajos nyugdíjazott református lelkész is.


Részt vett az ünnepen Seszták Miklós kormánybiztos; Szilágyi Mátyás konzul a beregszászi konzulátus képviseletében; Kiss András a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés képviseletében; Szabóné Cap Andrea, a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás igazgatója; Dánics Éva és Varga Valéria a szőlősi járási hivatal képviseletében; továbbá Dobsa István, Tiszakeresztúr polgármestere.


A szertartás végén Balog Atilla salánki református tiszteletes és Józan Lajos nyugdíjazott tiszteletes köszöntötte a búcsú résztvevőit.

Ünnepi beszédében Alyokhin Viktor, a település polgármestere méltatta a görögkatolikus közösség hitét és akaraterejét – ennek köszönhetően és a magyar kormány támogatása által a templom kívül-belül megújult.


A Szent Mihály-napi ünnepség körmenettel, az evangélium felolvasásával és olajkenettel ért véget.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria