Teremtésvédelmi napot rendeztek a kispesti Reménység katolikus iskolában

2019. március 26., kedd | 13:30

Teremtésvédelmi napot tartottak március 25-én a budapesti Reménység Katolikus Általános Iskolában. A program a kispesti Nagyboldogasszony-templomban kezdődött Gyümölcsoltó Boldogasszony napi ájtatossággal, majd az iskolában folytatódott a teremtett világ védelmére nevelő programokkal.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tóth Imre József, a Nagyboldogasszony-főplébánia káplánja Lukács evangéliumából olvasta fel az Urunk születésének hírüladását tartalmazó részt, majd a Gyümölcsoltó Boldogasszony elnevezés kapcsán elmélkedett. Az áldást követően a gyermekek tematikus programokon vettek részt az iskolában, amelyek mindegyike az iskolai teremtésvédelmi nap célkitűzését, az ökológiai megtérést szorgalmazta, amelyet Ferenc pápa fogalmazott meg az Áldott légy (Laudato si’) kezdetű enciklikájában.

Vácziné Boray Szilvia biológia–földrajz szakos tanár, a tematikus nap főszervezője összefoglalójában kifejtette: a változatos témakörök összeállításával (környezettudatos táplálkozás, ökolábnyom, békamentés bemutatása, környezetszennyezés hatása az ökoszisztémára, megújuló energia) az érdeklődés felkeltésére és új szokások kialakítására törekedtek. Miközben az iskola osztályai egymással versenyeztek, a gyermekek ökológiai érzékenysége és érdeklődése fejlődött.

Ferenc pápa rendre hangsúlyozza a környezettudatos társadalom létrehozásában a nevelés szerepét (vö. LS 211). A hazai iskolák többsége alkalmakhoz kötve szervez például szemétszedést, a környezetszennyezésre vonatkozó jogszabályok pedig szigorodnak, ám tartós eredményeket minden bizonnyal a ma még az iskolapadokat koptató korosztály környezettudatos gondolkodásának kialakításától várhatunk.

Szöveg és fotó: Kürti Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle