A természetes családtervezést támadta a The New York Times

Nézőpont – 2011. július 18., hétfő | 15:41

A lap egy keresztény házaspár esetét ismertette, akik fiatal házasként a természetes módszer hirdető voltak, ám a nehézségeket tapasztalva ellene fordultak; 2009-ben pedig el is váltak. A téma katolikus szakértője különösnek nevezte a cikket.

Sam és Bethany Torode 2000-ben kötött házaságot, majd 2001-ben Nyitott ölelés: egy protestáns házaspár újragondolja a fogamzásgátlást című könyvükben erőteljesen állást foglaltak a fogamzásgátlás mint Isten teremtő tervének megsértése ellen. Sam négyrészes sorozatot írt a test teológiájáról a téma neves szakértője, Christopher West előszavával.

Öt évvel első könyvük megjelenése után, negyedik gyermekük születése előtt azonban csalódott hangú nyílt levélben fogalmazták meg a természetes családtervezés árnyoldalait: a szoptatás alatti időszak teljes bizonytalanságát, az önmegtartóztatás nehézségeit és azt, hogy a módszer egy életen át arra kárhoztatja az asszonyokat, hogy éppen a legerősebb szexuális vonzódás, vagyis az ovuláció körüli termékeny időszakban tartózkodjanak a testi együttléttől – azt a néhány alkalmat kivéve, amikor gyermeket fogannak.

Janet Smith professzor, a Család Pápai Tanácsának konzultora különösnek és hiányosnak nevezte az amerikai lap cikkét, amely úgy tálalta a sajnálatos sorsú házaspár esetét, mintha ez volna az általános. Pedig, mint mondja, a termékenységi jelek figyelembevételén alapuló, természetes családtervezési módszer számtalan házasság megerősödését, sőt megmentését tette lehetővé, miközben a mesterséges fogamzásgátlók alkalmazásának gyakorisága évtizedes statisztikák szerint párhuzamos a válásokéval.  

A cikk írója – mutatott rá a LifeSiteNews-nak nyilatkozva Smith – egyetlen olyan házaspárt sem szólaltatott meg, akiknek a kapcsolatát megerősítette a természetes módszer alkalmazása, pedig rengeteg ilyen van. Nyilvánvaló – tette hozzá –, hogy a Torode házaspár nem a természetes módszernek tulajdonítja összes házassági problémáját, és nem volna jó, ha az olvasók azt vonnák le a cikkből, mintha a módszer következtében váltak volna el.  

A professzor hangsúlyozta: a természetes családtervezéssel élő házaspárok között nagyságrendekkel kisebb a válási arány, mint a társadalom egészében. Ezek a házaspárok általában jobb kommunikációról, kölcsönös tiszteletről, bensőséges kapcsolatról számolnak be. A módszer pedig, ha megfelelően alkalmazzák, kimutatottan éppoly hatékony a nemkívánt várandósság megelőzésében, mint a mesterséges fogamzásgátlók.      

A természetes családtervezési módszerről tudnivalók és pontos ismertetés: itt.

Magyar Kurír

(mk)