A máriabesnyői bazilika jubileumára készülnek

Hazai – 2018. április 25., szerda | 9:35

2008. május 2-án kapta meg a máriabesnyői kegytemplom XVI. Benedek pápától a basilica minor rangot. A bazilika rangra emelés 10. évfordulója alkalmából május 6-án, vasárnap 10.30-kor ünnepélyes nagymisét tartanak. Kája Sándor karnagy tájékoztatta szerkesztőségünket.

Az ünnepi szentmise keretében Stella Leontin kanonok, plébános megáldja az Olaszországból származó, kézzel faragott és festett keresztúti állomásokat ábrázoló domborműveket.

Szeretettel hívnak és várnak mindenkit a nagy jubileumi ünnepre.

* * *

Részletek az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumából:

„A bazilika feladatai és kötelességei liturgikus és lelkipásztori téren

1. A „basilica minor”-ban liturgikus feladattal megbízott csoportok, ismeretterjesztő speciális kurzusok, találkozósorozatok és más ilyen típusú kezdeményezések által mozdítsák elő a hívők liturgikus képzését.

A bazilika kezdeményezései között kapjon kiemelkedő helyet a pápa és a Szentszék dokumentumainak tanulmányozása és népszerűsítése, főként azoké, amelyek a szent liturgiára vonatkoznak.

2. Nagy gondot fordítsanak a liturgikus év szertartásainak előkészítésére és lebonyolítására, különösen az adventi, karácsonyi, nagyböjti és húsvéti időben. (…)

Nagy odaadással hirdessék Isten Igéjét mind a homíliák, mind a rendkívüli prédikációk alkalmával.

Mozdítsák elő a hívők tevékeny részvételét mind az Eucharisztia, mind pedig a zsolozsma ünneplésében, főleg a reggeli és az esti dicséret imádkozásával. Ezenkívül gyakorolhatják a hiteles népi jámborság formáit.

3. Mivel a liturgikus cselekmény nemesebb formát ölt, amikor énekkel kísérik, ez oly módon valósulhat meg, ha a hívők csoportjai bekapcsolódnak a mise különböző részeinek éneklésébe, főleg a szentmise állandó részeibe.

Egy olyan bazilikában, ahol különböző nemzetiségű és nyelvű hívők is gyakran megfordulnak, jó, ha a hívők együtt tudják énekelni latin nyelven a Credót és a Pater nostert, egyszerűbb dallamot követve, mint amilyen például a gregorián, „a római liturgia saját éneke”.

4. Hogy a közösség különleges kötelékét hangsúlyozzák, ami egyesíti a „basilica minor”-t Péter római katedrájával, minden évben különleges gonddal ünnepeljék meg:
a) Szent Péter székfoglalásának ünnepét (február 22.);
b) Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepét (június 29.);
c) a pápa megválasztásának vagy legfőbb pásztori szolgálata kezdetének évfordulóját.

A hívők, akik a bazilikát hívő lélekkel látogatják és ott valamely szent ünneplésben részt vesznek vagy legalább a Miatyánkot és a Hiszekegyet elimádkozzák, a szokásos feltételek mellett (gyónás, áldozás és imádság a pápa szándékára) teljes búcsúban részesülhetnek:
1) a bazilika felszentelésének évfordulóján;
2) a titulus liturgikus megünneplésének napján;
3) Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén;
4) a bazilika cím megadásának évfordulóján;
5) évente egy olyan napon, amelyet a hely ordináriusa határoz meg;
6) évente egy olyan napon, amelyet minden egyes hívő szabadon választhat meg.”

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria