Továbbra is Németh Emma szociális testvér a rendfőnöknők konferenciájának elnöke

Megszentelt élet – 2024. május 8., szerda | 12:11

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK) május 7-én Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tartotta tavaszi plenáris ülését, amelyen megválasztották a konferencia új elnökségét. Az MRK elnöke további három éven át Németh Emma szociális testvér maradt.

Az MRK újraválasztott elnöke Németh Emma szociális testvér. Elnökhelyettese Kakucs Petra domonkos nővér lett.

Elnökségi tagoknak Ivanics Andrea M. Andrea SSND, Kóródi Beatrix M. Veronika SFPS és Szentistványi Rita RSCJ nővért választották meg a női szerzetes-elöljárók.

A búcsúzó tagoknak virággal köszönték meg eddigi munkájukat.

*

A napközi imaóra közös elimádkozásával kezdődött a szerzetes-elöljárók közös napja.

Ezt követően bemutatkoztak az új rendi elöljárók: Nagy Mónika Angéla OCD, a Sarutlan Kármelita Nővérek elöljárója; Birosz Erika Alfonza SDR, az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Magyar Tartománya és Dina-Marie MC nővér, a Szeretet Misszionáriusai új elöljárója.

Németh Emma SSS beszámolt az elnökség és a szerzetesi iroda elmúlt hároméves munkájáról, amely eseményekben bővelkedett. Beszélt az együttműködésekről, a képzésekről, a szerzetesi zarándoklatról Mátraverebély-Szentkútra, a háborúba vitt segélyszállítmányról, a megszentelt élet napjának ünnepeiről, valamint a nemzetközi kapcsolatokról és a tervekről, beleértve a szentévre való készülődést is.

A délelőtt zárásaként Csóka János OSPPE, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke tartott előadást az imádságról.

Elhangzott többek között: „Az ima szeretetteljes figyelem Istenre, szeretetteljes együttlét Istennel.” „Krisztusba vagyok oltódva, úgy állok az Atya előtt, mint Jézus.” „Isten szeretettje vagyok, rám ragyog az ő szeretete, ezt érzékelem, és erre válaszolok. Ő kezdeményezi ezt a kapcsolatot, nem én.” „Az ima nem teljesítményközpontú, hogy mennyi imát kell mondanom és kiért, hanem egyszerűen csak együtt vagyok Vele, és ez a figyelem terjed tovább a másik emberre is. (...) Krisztus jegyesei vagyunk, a másik jelenlétére vágyunk, nem a hasznosságára. Csak azt akarom, hogy itt légy velem!”

Az ima belülről végig sugározza életem egyéb rétegeit is. (...) Az ima köldökzsinór. Ezen keresztül kapjuk az életet Istentől. Ha gyenge a kapcsolat, megállunk a fejlődésben és elhalunk.”

„Az ima nyitott kezeket és szíveket jelent. Mindent, ami vagyok és amim van, képes vagyok odaadni. Döntéseim, terveim, vágyaim odateszem Isten elé, és nyitott vagyok arra, ha ő mást szeretne. A szívünk kezét is merjük kitárni!” „Az ima lelkülete: kivehetsz, Uram, a kezemből, és beletehetsz, Uram, bármit, elfogadom.” „Az ima összefügg a cselekedeteimmel: úgy kell éljek, hogy tudjak imádkozni.” „Az imában fontos az őszinteség, csak ebből lesz találkozás.” „Adjak minőségi imaidőt Istennek. Ne a leforgácsolódott időmet adjam oda, hanem pazaroljam rá. Akit szeretünk, arra időt pazarlunk.” „Az ima középpontja Isten, és nem én. Elfogadom azt, hogy milyen épp most az imádságom, bármilyen is.”

A lelki szárazság abban segít, hogy kialakuljon bennem a hűség.”

Délben szentmisén vettek részt a szerzetes-elöljárók a budapesti piarista gimnázium kápolnájában, amelyet Csóka János mutatott be.

Forrás és fotó: Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria