Tudományos konferencia az állam szuverenitása tárgyában - VIDEÓVAL

Hazai – 2014. március 21., péntek | 21:40

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont (MTA TK) Jogtudományi Intézete szervezésében március 21-én, pénteken Az állam szuverenitása: eszmény és/vagy valóság címmel tudományos konferenciát tartottak a budai várban.

A konferencia inter- és multidiszciplináris jellegű volt, azon elsősorban jogtudomány, állam- és politikatudomány, történettudomány és közgazdaságtudomány művelői vettek részt. Az MTA TK Jogtudományi Intézet meghívására előadást tartott többek között: Erdő Péter bíboros, Bayer József filozófus, Bod Péter Ákos közgazdász, Ludassy Mária filozófus.

A konferencia előadásai plenáris és szekció-üléseken hangzottak el. A konferencia öt szekcióban zajlott, kb. 50 előadóval. Szekciók: 1. A szuverenitás alkotmányelméleti kérdései, tekintettel az államok nemzetközi integrációjára is. 2. Szuverenitás, nemzetközi jog, európai integráció. 3. A szuverenitás politikai, jogi és gazdasági összefüggései, tekintettel a globalizációra és az államok nemzetközi integrációjára is. 4. Szuverenitás-elméletek. A klasszikus elméletek problémái. 5. A szuverenitás változásai által felvetett speciális kérdések az egyedi problémák hatása a szuverenitásra. A szekció-üléseken mód volt az érdeklődők hozzászólásaira és vitára is.

A szuverenitással összefüggésben felvetődő kérdéseket többen az állami szuverenitás fogalmi keretei között tárgyalták, mások az európai államtörténet vagy a globalizáció perspektívájába helyezték, ismét mások pedig nemzetközi jogi vagy alkotmányjogi aspektusból vizsgálták. A kérdéssel foglalkozó számos tudományág között az elmúlt években megindult a párbeszéd, s e témakörben inter- és multidiszciplináris elemzések is születnek. A konferencia ezekhez az elemzésekhez kívánt hozzájárulni.

Erdő Péter bíboros, az MTA rendes tagja Állam, egyház, szuverenitás című előadása A szuverenitás és az Egyház cím alatt megjelent írása (megjelent a Magyar Tudomány c. folyóirat 2013/4. számában, 383-391. oldal) továbbgondolását nyújtotta, melyet az alábbi videó segítségével közreadunk.

Videó: Bonum TV

Magyar Kurír