Új körmeneti keresztet szenteltek a jubileumát ünneplő ózdi görögkatolikus templomban

2018. május 14. hétfő 14:04

Idén ünnepli alapításának 75. évfordulóját az ózdi görögkatolikus parókia. Ennek emlékére új körmeneti keresztet szenteltek a templomban május első vasárnapján, május 6-án az ünnepi Szent Liturgia végén.

Az ózdi egyházközséget 1943-ban kezdte el szervezni Juhász J. Dénes bazilita szerzetes. Az évforduló emlékére a parókia egyik tagja, Feczkó Sándor és családja új keresztet adományozott a templomnak. A keresztet körmeneteken és zarándoklatokon fogják majd használni.

„A te kereszted előtt leborulunk és a te szent feltámadásodat dicsőítjük” – olvasható a tropárból vett idézet a kereszten. Az irotai cseresznyefába faragott díszítést és feliratot egy szikszói fafaragómester készítette el.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Ózdi görögkatolikus parókia Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
szentek-koreben-szekesfehervar-fogadalmi-unnepen
Szentek körében Székesfehérvár fogadalmi ünnepén

Húsz magyar szent ereklyéje jelenlétében ünnepeltek a székesfehérváriak a Szent István-i országfelajánlás emléknapján, augusztus 14-én. A város fogadalmi szentmiséjére érkezett ugyanis a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje.

2018. augusztus 15. szerda
cselekves-felelosseg-isten-es-ember-szeretet-szocialis-projekthet-fiataloknak-budapesten
Cselekvés, felelősség, Isten- és emberszeretet – Szociális projekthét fiataloknak Budapesten

Projekthétre hívtak össze egy katolikus szociális akadémia kezdeményezésére közép- és kelet-európai fiatalokat Budapestre. A 150 résztvevő a főváros szociális nehézségei ellen küzdő szervezetek munkájával ismerkedett. Augusztus 13-án Erdő Péter bíborossal ünnepeltek szentmisét a Mátyás-templomban.

2018. augusztus 14. kedd