Újabb lakásotthonokat adtak át Nyírszőlősön

2018. december 2. vasárnap 13:02

A Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ újabb korszerűsített lakásotthonait áldotta meg Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és Papp Tibor főhelynök november 27-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírszőlősön.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A négy lakásotthonban több mint 30 gondozott gyermeket, valamint három édesanyát látnak el a görögkatolikus gyermekvédelmi intézmény dolgozói. A november 27-én átadott házak  – más gyermekvédelmi intézményegységekkel együtt – január 1-től kerülnek a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába.

Az átadó ünnepségen jelen volt Galambos Ildikó, a megyei kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal hivatalvezetője; Mozga Róbert, a gyámügyi és igazságügyi főosztály főosztályvezetője és munkatársa, Huncsikné Román Réka; Tóth Rita, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatóhelyettese, Gánicz László, a szeretetszolgálat lelki igazgatója, Szilágyi Sándorné, az Új Haza Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint a Nyíregyházi Egyházmegye Szociális Irodájának munkatársai.

„Az isteni gondviselés jelenléte szinte kézzel fogható a mindennapokban. Az Úristen kinyilatkoztatta igazságát már az Ószövetségben is, de Jézus Krisztus teljesítette be mindazt, amit a régi törvényben ránk hagyott az Isten” – kezdte ünnepi beszédét Szocska Ábel püspök. A régi épületek megújulásában Isten mindennapi gondviselését és egyfajta beteljesedést is megtapasztalhatunk.

A főpásztor bejelentette, hogy a Szent Lukács Gyermekvédelmi Központ több lakásotthona, az anyáknak gyermekükkel való együttes elhelyezését biztosító egysége és a nevelőszülői hálózat (Nyíregyháza-Nyírszőlős, Balkány és Nyírbátor településeken) január 1-jétől a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába kerül.

Az átvett gyermekvédelmi központ elnevezése is változni fog: a gyermekek pártfogójának és védőszentjének, Szent Miklósnak oltalmába ajánlják majd az egyházmegye legújabb szociális tagintézményeit.

A vendégeket Fényes Zsolt megbízott intézményvezető is köszöntötte, aki elmondta, hogy a négy lakásotthonban a magyar állam, az Európai Unió és a Hajdúdorogi Főegyházmegye támogatásának köszönhetően szakmai, pszichológusi, fejlesztő és kapcsolattartó szobákat, valamint egy új vizesblokkot alakítottak ki.

Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója arról számolt be, hogy csaknem 200 millió forintból kilenc lakásotthont újítottak meg az elmúlt időszakban: ötöt Hajdúnánáson, négyet Nyírszőlősön. A kialakított két leányanya-otthonban nyolc év alatt 50 gyermek születhetett meg. Az igazgató megköszönte munkatársainak az együtt töltött időszakot, majd az ünnepség zárásaként az I. számú lakásotthonban élő fiatalok adtak műsort.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57