„Merry Christmas” a Fehér Házban

2017. december 4. hétfő 19:11

A Fehér Ház karácsonyi dekorációjáról videót és fotókat is közzétettek múlt héten – a videót maga a first lady osztotta meg Twitter-oldalán. A látványosan feldíszített fenyők mellett felfedezhetünk egy hagyományos betlehemet is.


„A Fehér Ház hagyományaihoz tartozik, hogy karácsonykor meseszerű dekorációval ejti ámulatba a gyerekeket” – magyarázza a Fehér Ház történetével foglalkozó társaság (The White House Historical Association). Az 1800-as évektől kezdve, a szenvedélyes természetvédő Theodore („Teddy”) Roosevelt elnökségét leszámítva, csodálatosan feldíszített karácsonyfák, aprólékosan kidolgozott dekorációk, karácsonyi ünnepségek és vendégségek jellemezték a Fehér Ház adventi időszakát.

A first lady, Melania Trump először november 27-én, Twitter-oldalán tette közzé a videót a karácsonyfákról, szalagokról, koszorúkról, süteményekről és a dekoráció egyéb elemeiről: köztük egy szépen kidolgozott tradicionális betlehemről, melyre rá is közelít a kamera. A kis, fülkeszerű mélyedésben álló betlehem 1967 óta látható az úgynevezett Keleti Szobában; az elmúlt években terjedő híresztelésekkel szemben Obama elnök idején is a szokott helyén állt.

A Fehér Ház karácsonyi díszítésének elmaradhatatlan eleme az épület mézeskalácsból készült mása: idén a hátteret adó fehéret piros szalagos zöld fenyőkoszorúkkal egészítették ki.

Az idei dekoráció a first lady kívánságára a „Réges-régi hagyományok” (Time-honored traditions) mottóra épül; fejet hajtva a fehér házi karácsonyok kétszáz esztendős múltja előtt.

Obama elnöksége alatt a karácsony szót óvatosan megkerülve „Happy Holidays” (boldog ünnepeket), illetve „Season’s Greetings” (ünnepi üdvözlet) szerepelt a hivatalos karácsonyi üdvözlőkártyákon (noha szóbeli köszöntésekben ő is számtalanszor a „Merry Christmas” kifejezést használta), erre utalva ígérte meg Trump tavaly decemberben, hogy elnökként visszatér majd a „Merry Christmas” jókívánsághoz.

A Fehér Ház  látogatható  szárnyaiba mintegy 25 ezer érdeklődőt várnak december folyamán. Az első csoport általános iskolás gyerekekből állt: az Andrews légitámaszpont (Joint Base Andrews) iskolájába járó gyerekeknek kézműves-foglalkozást tartottak, melyen Melania Trump is részt vett.

Forrás és fotó: E-communio.ro; LSNews

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-kivesszuk-jezust-mi-marad-karacsonybol
Ferenc pápa: Ha kivesszük Jézust, mi marad a karácsonyból?

December 17-én, advent harmadik vasárnapján a déli Mária-imádság elimádkozásakor a Szentatya arra biztatta a hívőket, hogy örömmel, imával és hálaadással készüljenek karácsonyra. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. december 17. vasárnap
unnepi-szentmise-es-hangverseny-vaci-szekesegyhazban-kodaly-zoltan-tiszteletere
Ünnepi szentmise és hangverseny a váci székesegyházban Kodály Zoltán tiszteletére

Kodály Zoltán születésének 135. évfordulóján, december 16-án este püspöki szentmisével és a Magyar Kórusok Napja központi rendezvényével ünnepeltek a váci székesegyházban.

2017. december 17. vasárnap