Újra Gyimesfelsőlokra érkezett a „debreceni Mikulás”

2018. december 15. szombat, 16:52

A debreceni Sziklára Épített Ház Alapítvány ajándékai idén is megérkeztek Gyimesfelsőlokra Szent Miklós ünnepén.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Sziklára Épített Ház Alapítvány képviselői Szent Miklós napjára minden évben ösztöndíjakkal és ajándékcsomagokkal érkeznek Gyimesfelsőlokra, hogy örömet szerezzenek az ott tanuló diákoknak, tanároknak és a Szent Erzsébet Líceum minden dolgozójának.

Idén is Fodor András atyával, a kuratórium elnökével keltek útra az alapítvány képviselői. „Egy hónappal az indulás előtt még bizonytalannak látszott, tudjuk-e folytatni a több évtizedes hagyományt, mert az alapítvány számláján alig-alig volt pénz. Kevés volt az adószázalékokból befolyt összeg is, és az egyéni támogatások sem érték el az előző évek szintjét. Végül mégis – kissé meghúzott nadrágszíjjal – meg tudtuk vásárolni a Mikulás puttonyába valókat. Hála Istennek az ösztöndíjak nagyságát (diákoknak 50 000 Ft/fő, tanároknak 150 000 Ft) nem kellett csökkentenünk” – számolt be Keresztesné Várhelyi Ilona, a Sziklára Épített Ház Alapítvány egyik alapító tagja.

Egyetlen támogatót kivételesen név szerint is megneveztek: külön köszönik a debreceni Szent József Gimnázium 1. a osztálya diákjainak, hogy zsebpénzükből gyűjtött összeggel fejezték ki összetartozásukat a távoli, csak hírből ismert gyimesfelsőloki diákokkal.

A Sziklára Épített Ház Alapítványt 1992-ben jegyeztették be Debrecenben, azzal a céllal, hogy Gyimesfelsőlokon egy közösségi célú épületet, zarándokházat hozzanak létre. Haranghy Sándor felajánlásból készült tervei alapján, százak, talán ezrek lelkes segítségével fel is épült a ház.

A gyimesi zarándokház valóságos sziklára épült, amit még az alapítók sem tudtak, amikor az 1992-es árvíz idején telket kerestek hozzá:

„A plébános úr tudta, hol alacsonyabb a víz, szépen átirányított minket a túloldalra, és ott, a templomdomb alatt, a temető bejáratával szemben, az Ugra pataka és a vasúti töltés között egy jókora üres területet mutatott, amelyen a telket ajándékozó család síremléke állt. Valaha malom állt ezen a helyen, de arra már csak a legöregebbek emlékeztek. Akkor még nem tudtuk, hogy a gyep és a talajréteg alatt kemény és vastag betontömb, valóságos szikla húzódik. A környéken most mindenütt állt a víz, de erről a telekről viszonylag jól elvezette az áradatot az Ugra két ága...”

Az ötlet csíksomlyói pünkösdökből bontakozott ki, s megvalósítása során született meg az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum is. Magyar tannyelvű gimnáziumuk addig soha nem volt a gyimesi csángóknak. Az iskola máig egyre bővül, fejlődik; eredményei mind több elismerést érdemelnek ki.

A gyimesi ovisok a „debreceni Mikulást” várják, a nagyobbak pedig már ismerik az alapítvány nevét és múltját. Az osztályelső ösztöndíjasok levelező kapcsolatba lépnek támogatóikkal, s ez gyakran tartós, kölcsönös barátsággá fejlődik. Az idei tizenkét ösztöndíjassal és két megjutalmazott pedagógussal együtt remélik, hogy a jövő évben sokkal többen csatlakoznak ehhez a személyes támogatási formához.

Bővebb információ az alapítványról és a gyimesi csángók támogatásának lehetőségeiről ITT OLVASHATÓ.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle