Újra megnyílt a Szent Rita-bazilika a közép-olaszországi Casciában a földrengés után

Kitekintő – 2016. december 6., kedd | 19:20

December 4-én újra megnyílt a casciai Szent Rita-bazilika a helyreállítási munkálatok után. A szertartást Renato Boccardo spoleto-norciai érsek vezette. A Vatikáni Rádió olasz szerkesztőségének Bernardino Piciaroli, a főtemplom igazgatója nyilatkozott az újranyitásról.

Bernardino Piciaroli úgy fogalmazott, hogy a földrengés – különösen az október 30-i – okozta károk miatt a bazilikát és az ágostonos nővérek hozzá tartozó monostorát is bezárták elővigyázatosságból. A tűzoltók biztosították az épület egyes részeit, ennek köszönhetően ugyan korlátozott módon, de látogatható a bazilika. A szertartás alkalmával lehetővé tették a Szent Rita sírhelyéhez való hozzáférést is.

A bazilika újranyitása alkalmából a helyiek hálát adtak az Úrnak, hogy megóvta őket a súlyos helyzetben. Az újranyitás a hálaadás mellett a remény és a bizalom jele nemcsak Cascia, hanem a földrengés által sújtott Valnerina völgy többi települése számára is. A bazilika vezetője elmondta, hogy nem történt haláleset sem Casciában, sem a környéken. Számos lakóépület azonban megrongálódott. Bernardino Piciaroli rámutatott arra, hogy a lakosság továbbra is fél, és sokan vannak, akik nem tudtak visszatérni az otthonaikba: lakókocsikban, sátrakban, szállodákban vagy más létesítményekben laknak. Hozzátette, hogy a közösségük a károsultak rendelkezésére bocsátott egy lelkigyakorlatos házat.

A bazilika újranyitása fontos momentum, hiszen a hívek visszatérhetnek imádkozni Szent Ritához, a reménytelen ügyek védőszentjéhez. Bernardino Piciaroli hangsúlyozta, hogy a szent közelsége sok családnak segít visszakapni a reményt, és a zarándoklatok is elindulhatnak. A bazilika igazgatójának álláspontja szerint a nehézségek anyagi segítséggel való leküzdése mellett szükség van a belső, spirituális segítségre is.

Az újranyitás ellenére a helyreállítási munkálatok még nem fejeződtek be: a bazilika freskóit, melyek állagmegóvását október 26-án végezték, továbbra is vizsgálják a szakemberek.

Forrás: Vatikáni Rádió magyar és olasz nyelvű honlapja, Umbria24.it

Fotó: Il Foglio.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria