Újra megtartják Rómában az úrnapi körmenetet a Santa Maria Maggiore-bazilikához

Ferenc pápa – 2024. május 6., hétfő | 11:16

Június 2-án Ferenc pápa a Lateráni Szent János-székesegyházban mutat be szentmisét úrnapja alkalmából. Több év kihagyás után újra megtartják az ünnepi körmenetet is, ami a Santa Maria Maggiore-bazilikához vezet.

Visszaáll a hagyomány, amely 2018-ban szakadt meg, amikor Ferenc pápa a Corpus Domini ünnepét nem a lateráni bazilikában ünnepelte, hanem előbb egy római külvárosban, a Casal Bertone negyedben, a következő évben pedig a tengerparti Ostiában. A körmeneteket akkori római helynöke, Angelo De Donatis bíboros vezette, akit a pápa egy hónapja főpenitenciáriusnak nevezett ki.

2020-ban a világjárvány korlátozásai, később pedig a pápa egészségi problémái miatt kellett változtatni, ezért 2020–21-ben a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét. Az utána következő két évben térdfájdalmai és hasi műtétje miatt elmaradt a liturgia.

Diego Ravelli püspök, főszertartásmester arról tájékoztatott, hogy idén június 2-án, vasárnap délután 5 órakor Ferenc pápa a Lateráni Szent János-székesegyházban mutatja be az ünnepi szentmisét, amely után újra lesz úrnapi körmenet a Santa Maria Maggiore-bazilikához, ahol a pápa eucharisztikus áldást ad.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria