Újrahasznosítják a milánói világkiállítás szentszéki pavilonját

2017. március 18. szombat 12:56

Március 15-én, tíz nappal Ferenc pápa milánói lelkipásztori látogatása előtt indult el a város egyik peremkerületéből az a kezdeményezés, amelynek célja a 2015-ös milánói világkiállítás szentszéki pavilonjának újraértékesítése.

Quarto Oggiaro külváros Pünkösd nevű templomában helyezték el annak a 25 acélból készült feliratnak az első reinstallációját, amely 13 nyelven hirdeti a „Nemcsak kenyérrel” és „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” szentírási idézeteket. Ezek az idézetek foglalták össze a Szentszék részvételét a nemzetközi eseményen, és a téma legjobb ábrázolásáért elnyerték a Nemzetközi Kiállítások Irodájának (BIE, Bureau International des Expositions) díját.

A „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” felirat olasz („Dacci oggi il nostro pane”), angol („Give us today our bread”) és portugál („Dá-nos hoje nosso Pão”) változatát már leszerelték a pavilon homlokzatáról, és az olasz-szlovén származású, magát közép-európainak nevező építészmérnök, Boris Podrecca által tervezett épület belsejében helyezték el.

Az elkövetkező hónapokban a többi feliratot Olaszország különböző jelképes helyein állítják ki. A „Nemcsak kenyérrel” szentírási idézetet portugálul („Nem só de pão”) a világ egy másik peremvidékén, Bissau-Guineában helyezik el, Szűz Mária Oblátusainak missziójában, akik már évek óta végeznek vallási, lelkipásztori, egészségügyi, oktatási szolgálatot a helyi közösség körében. Három felirat került a szicíliai Agrigento környéki Favara kulturális parkjába (Farm Cultural Park), amely egyfajta kulturális oázis a környező lecsúszott társadalmi közegben. Itt arabul és ógörögül helyezik el a szentírási idézeteket, emlékeztetve a város ősi kulturális gyökereire.

A szimbolikus helyek közé tartozik az az észak-olaszországi központ is, amely életben tartja hetven zsidó fiatal emlékét. A második világháborúban a Kelet-Európából érkezett zsidó üldözötteket Arrigo Beccari atya és Giuseppe Moreali orvos rejtette el Nonantola egy villájában, majd Svájcba menekítettték őket, megmentve életüket. Európán és Afrikán kívül Kanadába, a québeci egyházmegyébe is eljut az „Isten Szavának utazása” elnevezésű kezdeményezés.

A projekt „folyamatban lévő munka”, amely bejárja a világot, tovább hirdeti a milánói világkiállítás szentszéki pavilonjában elhelyezett szentírási üzenetet. A pavilon homlokzatára eredetileg úgy szerelték fel a fémfeliratokat, hogy a betűk árnyéka felidézze a bibliai mannát, amely az égből hull alá – magyarázta el Ginette Caron, aki a mű grafikáját gondozta. Az „Isten szavának utazása” projektet az Ambroziánus Caritas kezdeményezte, a védnökök között van a Kultúra Pápai Tanácsa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Expo2015.org

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
atadtak-gulag-emlekermeket
Átadták a Gulág emlékérmeket

A Gulág emlékév alkalmából a Lénárd Ödön Alapítvány kuratóriuma Gulág emlékérmet alapított. Az arany plakettből és emléklapból álló díjat Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke adta át Berghoffer Róbertnek, Dupka Györgynek és Sánczi Ferencnek március 30-án, az MKPK székházában.

18:18
a-baratkozas-a-misszio-utja-pro-ecclesia-hungariae-dijban-reszesult-csokay-karoly-jezsuita
A barátkozás a misszió útja – Pro Ecclesia Hungariae díjban részesült Csókay Károly jezsuita

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott a kilencvenéves Csókay Károly jezsuita szerzetesnek. A kitüntetést a testület nevében a konferencia elnöke, Veres András győri megyéspüspök adta át március 30-án, Budapesten, az MKPK székházában.

16:49