Újrahasznosítják a milánói világkiállítás szentszéki pavilonját

2017. március 18. szombat 12:56

Március 15-én, tíz nappal Ferenc pápa milánói lelkipásztori látogatása előtt indult el a város egyik peremkerületéből az a kezdeményezés, amelynek célja a 2015-ös milánói világkiállítás szentszéki pavilonjának újraértékesítése.

Quarto Oggiaro külváros Pünkösd nevű templomában helyezték el annak a 25 acélból készült feliratnak az első reinstallációját, amely 13 nyelven hirdeti a „Nemcsak kenyérrel” és „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” szentírási idézeteket. Ezek az idézetek foglalták össze a Szentszék részvételét a nemzetközi eseményen, és a téma legjobb ábrázolásáért elnyerték a Nemzetközi Kiállítások Irodájának (BIE, Bureau International des Expositions) díját.

A „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” felirat olasz („Dacci oggi il nostro pane”), angol („Give us today our bread”) és portugál („Dá-nos hoje nosso Pão”) változatát már leszerelték a pavilon homlokzatáról, és az olasz-szlovén származású, magát közép-európainak nevező építészmérnök, Boris Podrecca által tervezett épület belsejében helyezték el.

Az elkövetkező hónapokban a többi feliratot Olaszország különböző jelképes helyein állítják ki. A „Nemcsak kenyérrel” szentírási idézetet portugálul („Nem só de pão”) a világ egy másik peremvidékén, Bissau-Guineában helyezik el, Szűz Mária Oblátusainak missziójában, akik már évek óta végeznek vallási, lelkipásztori, egészségügyi, oktatási szolgálatot a helyi közösség körében. Három felirat került a szicíliai Agrigento környéki Favara kulturális parkjába (Farm Cultural Park), amely egyfajta kulturális oázis a környező lecsúszott társadalmi közegben. Itt arabul és ógörögül helyezik el a szentírási idézeteket, emlékeztetve a város ősi kulturális gyökereire.

A szimbolikus helyek közé tartozik az az észak-olaszországi központ is, amely életben tartja hetven zsidó fiatal emlékét. A második világháborúban a Kelet-Európából érkezett zsidó üldözötteket Arrigo Beccari atya és Giuseppe Moreali orvos rejtette el Nonantola egy villájában, majd Svájcba menekítettték őket, megmentve életüket. Európán és Afrikán kívül Kanadába, a québeci egyházmegyébe is eljut az „Isten Szavának utazása” elnevezésű kezdeményezés.

A projekt „folyamatban lévő munka”, amely bejárja a világot, tovább hirdeti a milánói világkiállítás szentszéki pavilonjában elhelyezett szentírási üzenetet. A pavilon homlokzatára eredetileg úgy szerelték fel a fémfeliratokat, hogy a betűk árnyéka felidézze a bibliai mannát, amely az égből hull alá – magyarázta el Ginette Caron, aki a mű grafikáját gondozta. Az „Isten szavának utazása” projektet az Ambroziánus Caritas kezdeményezte, a védnökök között van a Kultúra Pápai Tanácsa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Expo2015.org

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
puspoki-aldasban-reszesultek-az-edesapak-szekesfehervaron
Püspöki áldásban részesültek az édesapák Székesfehérváron

Ünnepi szentmise keretében áldották meg az édesapákat a székesfehérvári Kármelhegyi Boldogasszony-templomban Szent József ünnepén, március 19-én.

13:45
dobszay-benedeket-valasztottak-magyarorszagi-ferfi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve
Dobszay Benedeket választották a magyarországi férfi szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé

A Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának (FSzK) rendes tagjai 2018. március 20-án új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Érden, az FSzK kétnapos ülésének első délutánján.

2018. március 20. kedd
Mai evangélium – 2018. március 21.

Mai evangélium – 2018. március 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 8,31–42

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle