Újságírók a családokért – Átadták a Családbarát Médiáért díjat

Hazai – 2016. január 22., péntek | 9:54

Tizedik alkalommal adták át a Családbarát Médiáért díjat. Az elismeréseket január 21-én, a Várkert Bazárban vehették át az arra érdemesnek talált újságírók, szerkesztők.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Süveges Gergő, az est házigazdája az ünnepi rendezvény kezdetén úgy fogalmazott: jó, hogy van ez a díj, de még jobb, hogy van kinek átadni. A következőkben elmagyarázta a kiválasztási rendszer működését, amely szerint a hónapról hónapra díjazottak sorából emel ki valakit a közönség és a zsűri.

A házigazda bevezetője végén köszöntötte a vendégeket: Lévai Anikót, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövetét, Orbán Viktor miniszterelnök feleségét; Beer Miklóst, a Váci Egyházmegye megyéspüspökét; Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkárát; Fűrész Tündét, az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárát; Farkas Pétert, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet főigazgatóját.

Az est első fellépője, Szalóki Ági énekes stílusosan gyermekdallal kezdte rövid műsorát, amelyet Juhász Gábor kísért gitáron.

A produkciót követően Novák Katalin szólt a jelenlévőkhöz. „Érték-e az értéksemlegesség?” – vetette fel beszéde elején a család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár.

Kifejtette, az értéksemlegességnek elvárásnak kell lennie az objektív tájékoztatást nyújtó sajtónál. Ugyanakkor nem lehet elvárás egy olyan médiumnál, amelyik vállal bizonyos értékeket. „Önök, akiket díjazunk, vállalják, hogy értékeket közvetítenek. Ezzel többet tesznek a puszta tudósításnál, értékeket mutatnak meg” – hangsúlyozta Novák Katalin.

Az államtitkár beszéde után Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem intézetigazgatója szólította színpadra az elmúlt év hónaponkénti győzteseit: Kuslits Szonját (MNO.hu), Cziglán Karolinát (Dívány.hu), Lengyel Csillát (Figyelő), Vándor Évát (Vs.hu), Nagy Áront (Magyar Nemzet), H. Bíró Lászlót (TV2 – FalForgatók), Veress Ágnest (Kossuth rádió), Balla Esztert (Heti Válasz), Rácz Johannát (HVG), Rácz I. Pétert (Vasárnapi Hírek), Hercsel Adélt (HVG.hu) és Varga Editet (Magyar Katolikus Rádió).

A nyerteseket megillető okleveleket Szabó T. Anna Sajtó című versével egészítették ki a szervezők. A közéleti szavakból gyúrt költeményt Györgyi Anna Jászai Mari-díjas színművész adta elő.

Lévai Anikó a díjak átadását megelőzően megjegyezte: örömteli, hogy milyen sokféle sajtóorgánum képviselői vehetik át elismerésüket. Az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete hangsúlyozta, egy dologban valamennyien egyetérthetünk, mindnyájunk számára fontos a család. A mai alkalom kegyelmi állapot, mivel nem azt mondhatjuk el, miben különbözünk egymástól, hanem azt, miben hasonlítunk.

A közönségdíjat, amelyre a Média a Családért Alapítvány honlapján lehetett szavazni, meggyőző fölénnyel Veress Ágnes érdemelte ki, a Kossuth rádió Vendég a háznál műsora Láthatatlan munka – „nem dolgozó” anyák című adásának szerkesztéséért.

Az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának különdíját Lengyel Csilla vehette át a Figyelőben megjelent Laptop, fakanál, tűsarok című cikkéért.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) különdíját Kuslits Szonjának ítélték az MNO.hu-n megjelent A Nobel-díjas IPCC hétgyermekes, magyar klímakutatója című cikkéért.

A szakmai zsűri (Aczél Petra; Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője; Csiky Klára, a NOE elnökségi tagja; Keresztes Ilona, az MTVA szerkesztő-riportere; Krúdy Tamás újságíró; Molnár-Bánffy Kata kommunikációs szakember; Süveges Gergő, a Magyar Televízió munkatársa; Szám Katalin, a Képmás főszerkesztője) Vándor Évát találta a fődíjra érdemesnek, a Vs.hu-n megjelent, A férfiak agyát tényleg átprogramozza az apaság című cikkéért.

Süveges Gergő örömmel jelentette be, hogy a Családbarát Médiáért díjat 2016-tól a határon túlra is kiterjeszti az alapítvány. A határon túli zsűri egyik tagja, Csinta Samu független újságíró kiemelte, hogy a globalizáció sajnálatos módon elsodorta a család szentségét, ezért fontos ez az elismerés, s azért, mert ezzel is a nemzet részévé válhatnak.

Ezt követően a Bolyki Brothers tagjai humoros műsorukban a közönséget is megénekeltették, majd a Kedves Nagyi! pályázat díjkiosztójára került sor. Szám Katalin, a Média a Családért Alapítvány elnöke, a Képmás családmagazin főszerkesztője elmondta: a pályázat célja az unoka-nagyszülő kapcsolat bemutatása volt levelek és fényképek segítségével.

Levél kategóriában Gróf Réka, Csernák Zsuzsanna és Huszár Eszter vehettek át elismerést, fénykép kategóriában pedig Kolozsvári Dóra, Varjú Gabriella és Lőrincz Szidónia pályamunkáit díjazták.

A Családbarát Médiáért díj évek óta rangos elismerése azoknak az újságíróknak és szerkesztőknek, akik a nyomtatott, az elektronikus vagy online sajtóban következetesen kiállnak a családi élet értékei mellett. A díjat a Képmás családmagazin szerkesztősége hozta létre 2007-ben, és a Média a Családért Alapítvány osztja ki.

A Magyar Kurír Szerkesztősége a Családbarát Médiáért díj sajtókampányának támogatója.


Fotó: Lambert Attila

Ditzendy Attila/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria