Ülésezett a kiskorúak védelmével foglalkozó februári találkozó szervezőbizottsága

2019. január 17. csütörtök, 10:24

Február 21. és 24. között rendezik meg a Vatikánban a püspökök kiskorúak védelmével foglalkozó találkozóját. Január 10-én ült össze a szervezőbizottság, melynek feladata, hogy előkészítse a találkozót.

A Szentszék Sajtóterme közleményben tájékoztatott az előkészítő ülésről, amelynek végén Ferenc pápa fogadta a bizottság tagjait, akik tájékoztatták őt az előkészületekről. A találkozón plenáris ülések, munkacsoportok, közös imádság és tanúságtételek követik majd egymást, valamint egy bűnbánati liturgia és a záró szentmise. Ferenc pápa Federico Lombardit bízta meg a plenáris ülések levezetésével; a Szentatya végig jelen lesz a találkozón.

Alessandro Gisotti, ideiglenes szentszéki szóvivő a kiskorúak védelmével foglalkozó februári ülés céljáról elmondta: a konkrét célkitűzés az, hogy minden püspök kristálytisztán lássa, hogyan kell megelőzni és felszámolni a kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseket. Ferenc pápa tudatában van annak, hogy egy világszintű problémát csak világszintű megoldásokkal lehet orvosolni. Szándéka az, hogy a találkozó lelkipásztori értekezlet legyen, ne elméletekkel foglalkozó konferencia. A találkozó az ima, a megkülönböztetés, a katekézis és a gyakorlati cselekvés jegyében zajlik majd.

A Szentatya nagyon fontosnak tartja, hogy a Rómába érkező püspökök hazatérve tisztában legyenek az alkalmazandó szabályokkal, megtegyék a szükséges lépéseket a visszaélések megelőzésére, az áldozatok védelmére és azért, hogy egyetlen esetet se fedezzenek vagy söpörjenek szőnyeg alá.

A találkozó körül kialakult nagy elvárásokról szólva Alessandro Gisotti emlékeztetett, hogy az Egyház nem most kezdte a visszaélések elleni küzdelmet. A találkozó egy fájdalmas, de több mint tizenöt éve szakadatlan út egy állomása, amelyet az Egyház határozottan követ.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő