Valentiny Géza egykori ausztriai magyar főlelkészre emlékeztek Bécsben

2017. május 9. kedd 15:06

Valentiny Géza (1927–2011) pápai prelátus, egykori nyugat-németországi, ausztriai magyar főlelkész születésének 90. évfordulója alkalmából a bécsi „Europa”-Club és a Pázmáneum május 6-án közös megemlékezést tartott, melyről Varga Gabriella, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa tudósított.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök volt, koncelebrált Varga János, a Collegium Pazmanianum rektora, szentbeszédet Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi görögkatolikus püspök mondott. A szentmisét a Pázmáneum belső terében, a földszinten emléktábla-leleplezés és -megáldás követte, amelyen Smuk András, az „Europa”-Club elnöke mondott ünnepi beszédet. Az eseményen a bécsi Liszt Ferenc Kórus teljesített zenei szolgálatot.

Cserháti Ferenc püspök a megemlékezésen úgy fogalmazott: „A mi Urunk, Jézus Krisztus nevében, és húsvéti reménnyel jöttünk össze, hogy megemlékezzünk Valentiny Gézáról, születésének kilencvenedik évfordulójáról. Emlékezünk az ő nemzet és Egyház iránti elkötelezettségére, hitére és az abból fakadó hűséges, kitartó szolgálatára, amelyet haláláig végzett.” 

„Géza bácsiról, az emberről szeretnék elgondolkodni a Jó pásztor története alapján” – kezdte szentbeszédét Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi püspök, akit jó barátság fűzött a kilencven éve született ausztriai magyar főlelkészhez. „A Biblia gondolatai nyomán keresem azt a titkot, ami Valentiny Géza volt számunkra, ami a szívünkben el nem múlik, ami most már az Isten örök országában él. Előttünk áll szép nagy alakja, széles mosollyal, kitárt karral – ilyen volt ő. Soha nem sietett, de nem is késett el. Nem kapkodott, de elmaradt munkája nem volt, mert átsugárzott rajta az emberségnek, az Istentől kapott méltóságnak az a jele, amire életében csak apránként jöttünk rá, amire most az emlékezés nyitja meg talán az ajtót” – folytatta Keresztes Szilárd. A továbbiakban kitért arra, hogy Valentiny Géza szerette az életet, nagyra becsülte a barátságot és elfogadta a szenvedést. Soha nem engedte, hogy a mindennapi gondok megbontsák egyéniségének harmóniáját. Számára az igazság az élet igazsága, az imádság csendje, a szenvedés megtisztító ereje volt. „Ha úgy érzem, hogy baj van, akkor tudom, hogy többet kell imádkozni” – idézte a prelátus szavait a szónok. Hozzátette: a főlelkész az imádságban találta meg azt a nyugalmat, amelyet egyénisége sugárzott. Végül így zárta beszédét a nyugalmazott püspök: „Valentiny Géza élete tele volt bajokkal, betegséggel, de ő mindig tudta, hogy a jó- és a balsors, az élet és a halál, a szegénység és a gazdagság, minden Istentől van. Sorsa a halálban beteljesedett, és most már boldog, teljességgel szereti Istent, és szeret mindnyájunkat.”

Ugyanezt a gondolatot vezette tovább Smuk András, a bécsi „Európa”-Club kulturális egyesület elnöke az ausztriai magyar főlelkész emléktáblájának leleplezése alkalmából elmondott beszédében. E jellemzésben így fogalmazott: Valentiny Géza figyelmes volt minden rászoruló iránt, igyekezett mindenkinek önzetlenül, áldozatosan segíteni. Tele volt hittel, energiával. Hirdette a katolikus vallás igazát, erősítette a lelkeket, de a világ dolgaiban is állást foglalt. Járatos volt a kultúra berkeiben. Érdekelte az irodalom, a művészet. Ismerte a nyugatnémet és az ausztriai magyar közösségi lét minden problémáját és nehézségét. Szívén viselte a németországi Burg Kastl-i magyar gimnázium diákjainak és a cserkészeknek a sorsát. Valentiny Géza meggyőződésből vallotta Kodály Zoltánnal együtt: „Magyarnak születni ma már nem lehet. Azt mindenkinek magának kell megszereznie. […] Magyar az, aki a magyar kultúra részese…” Talán ebből a felismerésből vállalta a Pázmáneum falai között otthonra lelt „Europa”-Club elnöki tisztségét 1987-ben, és töltötte be azt huszonegy éven át, ez alatt több mint négyszáz programot szervezve – tette hozzá Smuk András.

Visszatekintésében kitért arra, hogy a klubnak, noha nem egyházi szervezet, mintegy tíz püspök és főapát volt a vendége. A rendszerváltozás után szép számban fordultak meg az egyesület rendezvényein miniszterek, államtitkárok, nagykövetek és politikusok. Előadóik voltak az MTA elnökei, a magyar tudományos és szellemi élet képviselői. A magyar irodalom és színházi élet legkiválóbbjai, a magyar zene és folklór reprezentánsai léptek fel náluk. Nemegyszer látták vendégül a nyugati és a Kárpát-medencei magyarság képviselőit.

„Valentiny Géza elnöksége idején nem ok nélkül került be a magyarság láthatatlan szellemi múzeumába és a Magyar Örökség »Aranykönyvébe« 2006. október 2-án a szöveg: »A bécsi Europa-Club hűsége 1956 szelleméhez magyar örökség.« A Magyar Örökség díjat az MTA dísztermében ünnepélyes keretek között adták át; majd ugyanezen örökség jegyében nyújtották át az egyesületnek az Árpád fejedelem-díjat is” – idézte fel Smuk András.

Az emléktábla leleplezése előtt Varga János, a Pázmáneum rektora elmondta: Valentiny Géza megmaradt embernek minden nehézség ellenére, mégpedig nagyszerű embernek, olyannak, aki példát jelent, példát ad mindannyiunk számára.

A bécsi Collegium Pazmanianum és az „Európa”-Club által közösen állított emléktáblát Varga János és Keresztes Szilárd leplezte le, és Cserháti Ferenc püspök áldotta meg. A megszentelő ima után Smuk András elhelyezte a táblánál az emlékezés koszorúját. Az ünnepség a bécsi Liszt Ferenc Kórus közreműködésével a Boldogasszony anyánk és a Himnusz eléneklésével zárult.

Valentiny Gézára (1927–2011) úgy emlékeznek az ausztriai magyarok, mint aki sokat tett a magyar nemzetért, a külföldön élő magyarokért, a magyar egyházért. Az osztrák és német püspöki kar európai segélyalapjának munkatársa volt, és az Europaischer Hilfsfond magyar osztályának ügyvezetője 1972–96 között. A bajorországi Burg Kastl-i magyar gimnáziumot fenntartó iskolabizottság elnöki és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség európai társelnöki tisztét is betöltötte. 1980-tól 1986 novemberéig a Német Szövetségi Köztársaság magyar főlelkészi feladatait látta el. 1981-ben pápai prelátusi címet kapott. 1987-től huszonegy éven keresztül a bécsi „Európa”-Club elnöke volt. Tevékenyen részt vállalt az OMC Könyvkiadó (Opus Mystici Corporis Verlag) apostoli munkájában és vezetésében. Ausztriai magyar főlelkészként szolgált 1996 és 2005 között. Elnöke volt a budapesti Osztrák–Magyar Európa Iskola Alapítvány kuratóriumának. 1996-ban apostoli protonotáriussá nevezték ki. A magyar egyházért és kultúráért végzett munkáját 1997-ben Stephanus-díjjal ismerték el. A Collegium Pazmanianum szemináriumi tanácsának elnöke, gazdasági tanácsának tagja volt egészen haláláig. 1972-től az irgalmas nővérek gumpendorfi anyaházában élt, ahol aktívan kivette részét a lelkipásztori szolgálatból. 2011. június 15-én helyezték örök nyugalomra a nővérek Laab im Walde-i kolostorának temetőjében.

Fotó: Miklós Tünde, Püspöki Apor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
dobszay-benedeket-valasztottak-magyarorszagi-ferfi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve
Dobszay Benedeket választották a magyarországi férfi szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé

A Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának (FSzK) rendes tagjai 2018. március 20-án új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Érden, az FSzK kétnapos ülésének első délutánján.

2018. március 20. kedd
ferenc-papa-fiataloknak-kiprovokaljatok-hogy-kilepjunk-mindig-is-igy-volt-logikajabol
Ferenc pápa a fiataloknak: kiprovokáljátok, hogy kilépjünk a „mindig is így volt” logikájából

Március 19-én délelőtt a Szentatya jelenlétében megkezdődött a következő püspöki szinódust előkészítő, egyhetes preszinodális összejövetel plenáris ülése.

2018. március 20. kedd
Mai evangélium – 2018. március 21.

Mai evangélium – 2018. március 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 8,31–42

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle