Varga László püspök a Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat vendége volt

2019. március 20., szerda | 10:31

A Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat „Sikeres magyarok” című programsorozatának vendégeként tartott előadást Varga László megyéspüspök Kaposváron március 18-án.

Ki vagy te, Isten, és ki vagyok én? – ezzel a címmel tartott előadást a főpásztor. A két kérdés Assisi Szent Ferenc egyszerű imájából való. Az életrajzírók szerint Szent Ferenc éjszakákon át sóhajtozva imádkozta: „Ki vagy te, Isten, és ki vagyok én?”

E két kérdésből fakad egy harmadik: Kiért vagyok ezen a világon? – tette hozzá Varga László. Minden, ami az Istennel összefügg, az összefügg az emberrel és a teremtett világgal is. A világban való jelenlétünk, boldogulásunk attól függ, hogy ezekre a kérdésekre mit válaszolunk.

Egészen másképp keressük a boldogságunkat, éljük az életünket, kapcsolatainkat, ha erre a kérdésre azt válaszoljuk, hogy Isten nincsen. Ugyanúgy hit kérdése az is, hogy szerintünk Istentől származik-e minden. Bizonyíték nincs, csak következtetés van. Mi sem csak úgy kitaláltuk, hanem következtettünk, hogy kell lennie valakinek, akiből indult az ember élete, a teremtett világ. Ha a válaszunk az, hogy van Isten, akkor a következő nagy kérdés: ki ez az Isten?

Ha egy személytelen létezőnek tartom, az egészen más következményekkel jár, mint ha úgy gondolok Istenre, mint személyre. Egy személytelen létezővel ugyanis nem lehet kapcsolatba kerülni, viszont egy személyt meg lehet szólítani. Ha Isten személy, be lehet fogadni az ő szeretetét és lehet szeretni őt. Meg lehet szólítani és meg is lehet hallgatni őt, aki szól hozzánk.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda