Velünk együtt nőhet fel – Elültették „Szent Kinga fáját” Küngösön

Kishírek – 2018. november 14., szerda | 15:40

A lengyelországi Ószandecből (Stary Sącz), Szent Kinga egykori kolostorából származó facsemetét ültettek el november 9-én a Veszprém megyei Küngösön, Szent Kinga falujában.

Öt évvel ezelőtt, 2013. november 9-én szentelte fel Márfi Gyula veszprémi érsek a küngösi templomot, Magyarország egyetlen Szent Kinga tiszteletére épített templomát. Idén november 9-én nemcsak a templom szentelésének évfordulójáról emlékeztek a faluban, hanem a helyi Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület alapításának első évfordulójáról is.

Az ünnepi szentmisét Beke Zsolt plébános mutatta ve a Szent Kinga Egyesület tagjainak és a berhidai plébánia munkatárasainak jelenlétében. A szentmisét követően elültették azt a facsemetét, melyet szeptember végén kaptak ajándékba Lengyelországban a Szent Kinga tiszteletére rendezett gyalogos zarándoklaton részt vevő küngösiek. A legenda szerint a csemete anyafája alatt maga a magyar királylány is megpihent egyszer, ám ezt a fát pár éve ki kellett vágni az ószandeci kolostor udvaráról, mivel annyira kiszáradt, hogy veszélyessé vált.

A hársfacsemetét a katolikus templom és a patak közötti templomkertben helyezték el a megáldást követően. A szentmisén elhangzottak lengyel és magyar egyházi énekek is, köztük egy Szent Kinga-himnusz, amelyet lengyel és magyar nyelven is énekeltek a hívek.

Forrás: Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület

Fotó: Gajdócsi Alexandra, Fekete Hermész

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria