Veni Sanctét ünnepeltek a Szombathelyi Egyházmegye hitoktatói

2018. szeptember 19. szerda 09:04

Szeptember 14-én Veni Sanctét tartottak a Szombathelyi Egyházmegye hitoktatóinak a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnep házigazdája Császár István általános helynök és Németh Norbert pasztorális helynök voltak, akik a program elején köszöntötték a hitoktatókat, majd Kürnyek Róbert mint az egyházmegyei hitoktatási bizottság új titkára üdvözölte a résztvevőket.

Ezt követően Böjti Balázs körmendi káplán elmélkedése következett, aki az Istenre való ráhagyatkozásra és az igazság melletti szilárd kitartásra bátorított, majd a bűn és az ima témája kapcsán tett fel kérdéseket, melyek a kiscsoportos beszélgetések elindításához is segítséget adtak.


A lelki ráhangolódás után a hitoktatók rátértek a gyakorlati teendőkre, például a Barnabás-pontrendszer bemutatására, amelyet az idei tanévtől vezettek be a Szombathelyi Egyházmegyében. A pontozáshoz kiskönyv készült, melybe bejegyzik a hitoktató által teljesített különböző továbbképzések pontszámait.

A pontrendszer gyakorlati tudnivalóit Lénárd Ágota mentorképzési koordinátor ismertette. A hitoktatók a már korábban bevezetett Bellarmin-rendszerrel kapcsolatban is tájékoztatást kaptak, mivel ettől a tanévtől kötelező jelleggel kell használniuk ezt a rendszert is.

A program a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának megújult épületében folytatódott, ahol hat csoportban folytak a beszélgetések egészen az ünnepi szentmiséig. A szertartás főcelebránsa Kürnyek Róbert volt, koncelebrált Császár István, Németh Norbert, Haller László pákai plébános, Molnár János zalaegerszegi plébániai kormányzó és Böjti Balázs körmendi káplán.

A homíliában Kürnyek Róbert arra buzdította a hitoktatókat, hogy szeressék tanítványaikat, hiszen velük és általuk teszi őket gazdaggá az Isten. A szentmise után kiosztotta a Missio Canonica hitoktatási engedélyeket, név szerint, bátorító szavak kíséretében. 

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Soproni Mónika

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
papi-szolgalat-kommunizmus-idejen-varju-imre-atyaval-beszelgettunk-20181022155222
Papi szolgálat a kommunizmus idején – Varjú Imre atyával beszélgettünk

Varjú Imre azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, majd a megtorlás idején börtönbe kerültek. A súlyos történelmi pillanatokban átélt tapasztalatairól kérdeztük őt. A 2014-ben készült interjúnkat olvashatják nemzeti ünnepünk alkalmából.

12:00
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő