Vértanúik szentté avatásának 30. évfordulója alkalmából tartanak emlékévet Vietnámban

2018. május 10. csütörtök 14:43

Szent II. János Pál pápa harminc éve, 1988. június 19-én avatott szentté egyszerre 117 vietnámi vértanút, akik az 1745 és 1862 között dúló keresztényüldözésnek lettek áldozatai. Az ázsiai ország püspökei erre emlékezve jubileumi évet hirdettek.

Június 19-én három történelmi helyszínen ünnepi szentmisével kezdődik az emlékév, amellyel a vietnámi vértanúk szentté avatása előtt tisztelegnek. Papok, szerzetesek, misszionáriusok és világi hívők – kilencvenhat vietnámi és huszonegy európai – estek áldozatául az 1745 és 1862 között dúló keresztényüldözésnek. Hatvannégyüket XIII. Leó pápa avatta boldoggá 1900-ban, huszonnyolcukat X. Piusz 1906-ban és 1909-ben, majd további huszonöt vértanút XII. Piusz emelt az oltár dicsőségére 1951-ben. A boldog vértanúkat aztán Szent II. János Pál avatta szentté Rómában 1988. június 19-én.

A 30. évforduló alkalmából hirdetett emlékévet a vietnámi püspöki konferencia – tájékoztatott az UCA ázsiai katolikus hírügynökség. A három megnyitó szentmise egyikét Ha Nam egyházmegye székesegyházában, a Szeplőtelen Fogantatás-bazilikában mutatják be (az egyházmegye két vértanú szülőhazája). Szentmisét celebrálnak majd a La Vang-i Miasszonyunk nemzeti kegyhelyen, illetve a Ba Giong-i zarándokközpontban, Tien Giang tartományban, ahol a katolikusokat ezerszám gyilkolták meg hitük miatt a 18. és 19. században. Joseph Nguyen Chi Linh érsek, a vietnámi püspöki konferencia elnöke arra buzdítja a híveket, hogy az évfordulót a vértanúk lelkületében éljék meg, mindennapi életükkel tanúskodva az evangéliumról. Végezzenek szeretetszolgálatot főként a nincstelenek, a betegek, a fogyatékosok, a börtönbe vetettek és az egyedülálló idősek körében.

Már a 16. századtól kezdve, amikor először a domonkosok, majd nyomukban a ferencesek és a jezsuiták megérkeztek Vietnámba, a helyi egyház életét üldöztetés és vértanúság pecsételte meg. 1625 és 1886 között ötvenhárom keresztényellenes rendeletet adtak ki. Az üldözések áldozatainak számát 130 ezerre becsülik. A 117 vértanú szent nagy részét lefejezték, másokat megfojtottak, élve elégettek, felnégyeltek, vagy börtönben lelték halálukat az elszenvedett kínzások következtében. A legismertebb Dũng-Lạc Szent András vietnámi pap, akit 1839-ben fejeztek le. A vietnámi szent vértanúk emléknapját november 24-én tartja a világegyház.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Catholic Fire

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-vallasok-kepviseloihez-beke-hidjait-epitsetek
Ferenc pápa üzenete a vallások képviselőihez: A béke hídjait építsétek!

Október 14-én a Szentatya arra figyelmeztetett a Bolognában tartott vallásközi imatalálkozóra küldött üzenetében, hogy a vallásoknak a párbeszédet, a békét, a testvéri együttélést kell szolgálniuk, mert különben önmagukat tagadják meg.

19:15
a-parbeszeddel-csak-nyerhetunk-bemutattak-klaus-von-stosch-az-iszlam-mint-kihivas-cimu-kotetet
A párbeszéddel csak nyerhetünk – Bemutatták Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás” című kötetét

A Magyar Kurír kiadásában megjelent Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Szőke Péter, a hazai Sant’Egidio közösség vezetője mutatta be a szerző jelenlétében október 15-én, a budapesti D18 könyvesboltban.

15:45