Vetélkedővel emlékeztek Mindszenty bíborosra szülőfalujában

2018. december 11. kedd, 09:49

Ötödik alkalommal rendezték meg a Mindszenty-emlékversenyt a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskolában november 29-én. Az eseményen Vas megyei általános iskolák csapatai vettek részt.

Idén öt iskola, a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola, a sárvári Szent László Katolikus Iskola, az egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskola, a rábapatyi Arany János Általános Iskola és a házigazda csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola  diákjai vettek részt a megmérettetésben. A verseny során a csapatok Mindszenty bíboros élettörténetével és munkásságával kapcsolatban válaszoltak meg kérdéseket és oldhattak meg kreatív feladatokat. Megismerkedtek a településsel is, ahol a főpásztor született 1892. március 29-én.

László Jánosné, az iskola igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta az iskola hitvallását, miszerint a csapat mindig többre képes az egyénnél, és a tudást, amit a felkészülés során közös munkával szereztek a résztvevők, nem múlhatja felül a verseny eredménye. A zsűri tagjai, Déri Péter plébános, Soós Viktor Attila történész, Kovács Gergely, Mindszenty bíboros boldoggáavatási eljárásának posztulátora, Gyöngyösi Zsuzsa, a vasvári könyvtár igazgatója, valamint Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere köszöntőjükben üdvözölték a Mindszenty-verseny sikerét, hagyománnyá válását.

A diákoknak előzetes feladatként Mindszenty József édesanyja nevében kellett levelet írniuk a bíboros 1956. november 4-én elhangzott rádióbeszédére reagálva. A verseny során kvízkérdésekre válaszoltak, majd a rendezvényről előző évben megjelent újságcikk alapján kellett tudósítást készíteniük. Az utolsó kihívás során igazán elengedhették fantáziájukat, ugyanis szenteket ábrázolhattak rájuk jellemző címerek, jelképek megrajzolásával.

A megmérettetést a rábapatyi Arany János Általános Iskola csapata nyerte. A díjakat Székely János szombathelyi megyéspüspök adta át, majd megáldotta a résztvevőket. A verseny közös imával zárult Mindszenty József mielőbbi boldoggá avatásáért.

A versenyt követően a főpásztor bejárta az iskola teljesen felújított épületét, majd elismerését fejezte ki az intézményben folyó munkáért, különösen is az  élménypedagógiai módszerrel történő oktatásért, nevelésért.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle