Vetélkedővel emlékeztek Mindszenty bíborosra szülőfalujában

Hazai – 2018. december 11., kedd | 9:49

Ötödik alkalommal rendezték meg a Mindszenty-emlékversenyt a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskolában november 29-én. Az eseményen Vas megyei általános iskolák csapatai vettek részt.

Idén öt iskola, a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola, a sárvári Szent László Katolikus Iskola, az egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskola, a rábapatyi Arany János Általános Iskola és a házigazda csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola  diákjai vettek részt a megmérettetésben. A verseny során a csapatok Mindszenty bíboros élettörténetével és munkásságával kapcsolatban válaszoltak meg kérdéseket és oldhattak meg kreatív feladatokat. Megismerkedtek a településsel is, ahol a főpásztor született 1892. március 29-én.

László Jánosné, az iskola igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta az iskola hitvallását, miszerint a csapat mindig többre képes az egyénnél, és a tudást, amit a felkészülés során közös munkával szereztek a résztvevők, nem múlhatja felül a verseny eredménye. A zsűri tagjai, Déri Péter plébános, Soós Viktor Attila történész, Kovács Gergely, Mindszenty bíboros boldoggáavatási eljárásának posztulátora, Gyöngyösi Zsuzsa, a vasvári könyvtár igazgatója, valamint Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere köszöntőjükben üdvözölték a Mindszenty-verseny sikerét, hagyománnyá válását.

A diákoknak előzetes feladatként Mindszenty József édesanyja nevében kellett levelet írniuk a bíboros 1956. november 4-én elhangzott rádióbeszédére reagálva. A verseny során kvízkérdésekre válaszoltak, majd a rendezvényről előző évben megjelent újságcikk alapján kellett tudósítást készíteniük. Az utolsó kihívás során igazán elengedhették fantáziájukat, ugyanis szenteket ábrázolhattak rájuk jellemző címerek, jelképek megrajzolásával.

A megmérettetést a rábapatyi Arany János Általános Iskola csapata nyerte. A díjakat Székely János szombathelyi megyéspüspök adta át, majd megáldotta a résztvevőket. A verseny közös imával zárult Mindszenty József mielőbbi boldoggá avatásáért.

A versenyt követően a főpásztor bejárta az iskola teljesen felújított épületét, majd elismerését fejezte ki az intézményben folyó munkáért, különösen is az  élménypedagógiai módszerrel történő oktatásért, nevelésért.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria