Visszakerült az Egri Főegyházmegyéhez az érseki pincerendszer

2018. december 14. péntek, 16:12

Az Egri Főegyházmegye december 14-i közleményét adjuk közre.

A magyar kormány egy korábbi döntésével visszaadta az Egri Főegyházmegye tulajdonába az érseki pincerendszert, s ennek alapján az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével 2018. december 14-én a tényleges birtokba adás is megtörtént.

A török megszállás után a püspöki palota építéséhez szükséges köveket itt termelték ki, így alakultak ki a járatok, amelyek a Pyrker tér és a palota alatt húzódnak, és amelyek az egri érsekség évszázadai alatt eredetileg is az épületegyüttes szerves részét alkották.

A pincerendszer a jövőben is látogatható lesz, és kisebb átalakítást követően kulturális, hitéleti, valamint turisztikai célokat szolgálva szervesen kapcsolódik az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai Látogatóközponthoz.

A közeljövőben sajtótájékoztatón ismertetjük erre vonatkozó terveinket.

2018. december 14.

Egri Főegyházmegye

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Eger Hírek

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő