Vizsgálják a Vatikánban a X. Szent Piusz Papi Testvériség válaszát

Kitekintő – 2012. április 19., csütörtök | 13:16

Az elkövetkező napokban, hetekben a Hittani Kongregáció konkrétan foglalkozik a X. Szent Piusz Papi Testvériségnek a Vatikán számára adott válaszával, és csak azután továbbítja azt a pápának – szögezte le nyilatkozatában Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdán.

Hozzátette: azt azonban már megállapíthatjuk, hogy a mostani válasz másképpen hangzik, mint az előbbi, amelyet a Vatikán nem tartott elégségesnek. Előrelépés történt tehát, ráadásul sor került egy találkozóra is William Levada bíboros az Ecclesia Dei Pápai Bizottság elnöke és a Hittani Kongregáció prefektusa, valamint Bernard Fellay (a képen), az FSSPX vezetője között – írja a Vatikáni Rádió.

Lombardi atya az újságírókhoz szólva még hozzátette: azért van szükség a végleges megállapodás elhalasztására, mert a testvériség módosításokat és kiegészítéseket javasolt a Vatikán által megfogalmazott Doktrinális Preambulum szövegéhez, amelyeket a Hittani Kongregáció most megvizsgál és mérlegel. A preambulum szövege még nem publikus, csak végső formájában hozzák majd nyilvánosságra – tájékoztatott Lombardi. 

Bernard Fellay püspök, a Szent X. Piusz Papi Testvériség főelöljárójának válasza április 17-én, kedden érkezett meg a Vatikánba, a Hittani Kongregáció székházában tartott március 16-i találkozó megállapodásának megfelelően. A vatikáni dikasztérium tanulmányozza, majd a Szentatya elé terjeszti a szóban forgó szöveget, a végső döntést ő hozza meg – olvasható az Ecclesia Dei Pápai Bizottság szerdai közleményében. 

A testvériség és a római katolikus egyház egysége csak akkor lehetséges, ha az FSSPX elfogadja a Hittani Kongregáció által megfogalmazott Doktrinális Preambulumot, amely tartalmazza a hit alaptételeit valamint a katolikus tanítás értelmezésének főbb szempontjait. Mint arról tegnap hír adtunk a Vatican Insider információi alapján, Bernard Fellay püspök, az FSSPX általános elöljárója néhány apró változtatással aláírta a Szentszék által 2011 szeptemberében kiadott dokumentumot. 2011 novemberében Fellay még inkább elutasító hangvételű választ küldött a Vatikánnak. Ezután kérte meg a Vatikán március 16-i közleményében az FSSPX elöljáróját, hogy tisztázza álláspontját az ügyben. 

Ezt követően A New Liturgical Movement és a Rorate Caeli blog is közzétette a pápához közel álló Nicola Bux atya levelét, amelyben felszólítja az FSSPX-et, hogy használják ki az alkalmat és lépjenek egységre a pápával, aki számos gesztust tett feléjük.

Ha minden jól megy, Fellay mostani válasza után a kánoni jóváhagyás néhány hetet vesz majd igénybe. Mint azt tegnap írtuk, a X. Szent Piusz Papi Társaság valószínűleg személyi prelatúra lesz; ez a státusz 1983-ban került be a kánonjogba, és mostanáig egyedül az Opus Dei képviseli. Az elöljáró közvetlenül a Szentszék fennhatósága alá tartozik. Az FSSPX továbbra is a régi római rítus szerint celebrálja majd a szentmisét, és papjait saját szemináriumaiban képezi.

Magyar Kurír

(szg)