A szentté avatásra várva keresik Jerzy Popiełuszko leveleit, fényképeit

2018. július 4. szerda, 20:43

A Boldog Jerzy Popiełuszko Múzeum és Dokumentációs Központ, valamint a varsói Kosztka Szent Szaniszló-plébánia idén ősszel országos akció keretében szeretné összegyűjteni a vértanú pap által írt leveleket, valamint a személyéhez kötődő emléktárgyakat és a róla készült fényképeket.

A projektnek a Popiełuszko – emlékezem címet adták. A gyűjtéssel kapcsolatos felhívást a Kosztka Szent Szaniszló-templom plébánosa, Marcin Brzeziński írta alá.

Jerzy Popiełuszko elsősorban a Varsó környéki Mazóvia országrésszel és a varsó-prágai egyházmegye plébániai közösségeivel került kapcsolatba, ahol papi szolgálatát végezte. Ezeken a helyeken mindenütt élnek emberek, akik emlékezetükben őrzik alakját.

Jerzy atya emellett számos más közeggel is kapcsolatban állt: a Szolidaritással, a munkások világával, egészségügyi dolgozókkal és az egyetemi ifjúsággal. Sokat utazott külföldön és Lengyelországban egyaránt. Gyakran meglátogatta a Szolidaritás bölcsőit Pomerániában, Kis-Lengyelországban és Sziléziában. Sok helyen voltak barátai, akik gyakran készítettek róla fényképeket; többekkel levelezett.

„Nemcsak eredeti dokumentumokat fogunk gyűjteni, de másolatokat is, hogy az értékes házi archívumok ne csorbuljanak. Az emlékek a Boldog Jerzy Popiełuszko Dokumentációs Központ gyűjteményébe kerülnek, esetleg a múzeumi kiállítást is gazdagíthatják. Elérhetővé tesszük őket a kutatók és a Popiełuszko kultuszát terjesztő személyek számára. Az összegyűjtött anyagok továbbá egy speciális virtuális emlékmúzeumban is megtekinthetők lesznek. Ilyen jellegű tevékenységet korábban nem végeztünk” – mondják a szervezők.

A kezdeményezés támogató partnerei a Lengyel Posta és a „Szolidaritás” Független Önkormányzati Szakszervezet. A szervezők a varsói érsekség mellett számítanak a białystoki érsekség együttműködésére is, amelynek területén Popiełuszko atya született.

Az együttműködésre felkért jelentősebb médiapartnerek között szerepel a Katolikus Hírügynökség (KAI), a Lengyel Televízió (TVP), a Lengyel Rádió és a Rzeczpospolita napilap.

Jerzy Popiełuszko 1947-ben született az északkelet-lengyelországi Okopy faluban. Szoros kapcsolatban állt a Szolidaritással és a munkások világával. A varsói Kosztka Szent Szaniszló-plébániatemplomban a hazáért bemutatott szentmiséin nyíltan bírálta a kommunista hatalom túlkapásait. Ugyanakkor – az általa hirdetett „győzd le a rosszat jóval” elvvel összhangban – mindenkit óvott a rendszer emberei iránti gyűlölettől.

1984. október 19-én az Állambiztonsági Szolgálat emberei elrabolták. Miután kegyetlenül összeverték, testét Włocławek mellett a Visztulába dobták. A varsói Kosztka Szent Szaniszló-templom előtti téren temették el, ahol káplánként szolgált. Temetésén több ezer ember vett részt.

*

Jerzy Popiełuszkót 2010. június 6-án avatták boldoggá, a varsói Piłsudski téren bemutatott szentmise keretében. Jelenleg folyamatban van szenttéavatási eljárása.

2015. szeptember 14-én a Párizs melletti Créteil székesegyházában ünnepélyesen lezárult a Boldog Jerzy Popiełuszko közbenjárásának tulajdonított csodás gyógyulás vizsgálati eljárása.

A szentmise után mesélt az esetről Bernard Brien, aki 2012. szeptember 14-én egy haldokló leukémiás beteg, François Audelan mellett imádkozott. Korábban a pap Lengyelországban járt, és Varsóban ellátogatott Popiełuszko atya sírjához. Megismerte életét, és megállapította, hogy ugyanabban az évben és ugyanazon a napon született, mint a lengyel vértanú. Miután visszatért Franciaországba, Popiełuszko kultuszának buzgó terjesztője lett.

Az említett napon a francia pap a betegek szentségének kiszolgáltatása után elővette Popiełuszko atya képét, és imádkozott a betegért. Az imába bekapcsolódott a beteg felesége és egy jelen lévő lengyel apáca, Rozalia Olienacz is. Miután a pap elment, a beteg kinyitotta a szemét, és megkérdezte a feleségét: „Mi történt?” A következő napokban több alapos vizsgálatot végeztek, amelyek a leukémiának nyomait sem mutatták. A beteget hazaengedték, visszatért családjához. Jelenleg a Vatikánban vizsgálják az esetet.

Boldog Jerzy Popiełuszko szentélye mellett, a varsói Żoliborz kerületben működik az életét és kultuszát bemutató Múzeum és Dokumentációs Központ (http://muzeumkspopieluszki.pl).

Fordította: Koncz Éva

Forrás és fotó: Ekai.pl 

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat