Ennek a szentnek a közbenjárását kérik a rákos betegek nap mint nap

2019. május 3., péntek | 19:54

Szent Peregrin (Pellegrino Laziosi) szervita szerzetes, aki maga is átélt egy csodás gyógyulást, a 13. században született Itália északi részén.

Van, amikor úgy érezzük, azonnal szükségünk van egy patrónus szent segítségére – ilyen az a nehéz pillanat is, amikor egy rossz leletet kapunk kézhez. Nem csoda hát, hogy a rákos betegeknek külön védőszentjük van: Laziosi Szent Peregrin (Pellegrino). Annál inkább meglepő, hogy erről a szentről olyan kevesen tudnak.

Szent Peregrin emléknapját május 4-én ünnepli a világegyház. 1265 tájt született az észak-itáliai Forlìban, egy gazdag családba, egyetlen fiúként. Az ő családját is érintette a korra jellemző zűrzavaros politikai helyzet. Rokonaihoz hasonlóan ő is szemben állt a pápai hatalommal, olyannyira, hogy amikor pápai nagykövet érkezett a városukba, a még fiatalember Peregrin arcul ütötte. A követ azonban nem haragudott rá, és rögtön kifejezte, hogy megbocsát támadójának.

Peregrint pedig örökre megváltoztatta ez a megbocsátás. A további pápaellenes tettek helyett belépett a Szűz Mária Szolgái rendbe, ismertebb nevén a szervitákhoz. Kezdetben Sienában szolgált, majd szülővárosába, Forlìba küldték, hogy alapítson ott szervita közösséget. Élete következő ötven évét ebben a rendházban töltötte.

Bár korábban úgy vélték, Peregrint pappá szentelték a szervitáknál, életrajzírója, Aristide M. Serra OSM szerint ez nem történt meg.

Szent Peregrin fáradhatatlanul szolgálta a betegeket és elhagyatottakat. Virrasztott, böjtölt, időnként meg is korbácsolta magát, sőt, hosszú időszakokon keresztül egyáltalán nem ült le, aludni is állva aludt, a falnak dőlve. Némely források szerint harminc évet folyamatosan talpon töltött. És noha ezt a harminc évet inkább metaforikusan kell értenünk, az biztos, hogy a bűnbánatnak e formáival az egészségét veszélyeztette; a hosszas ácsorgás miatt fekélyes kinövés jelent meg az egyik lábán hatvanesztendős korában. Az orvosok végül amellett döntöttek, amputálni kell a szerzetes üszkösödő lábát, hogy megmentsék életét.

A kijelölt napon azonban az orvos arra a hírre érkezett, hogy már nincs szükség a közreműködésére, majd saját szemével is láthatta, hogy Peregrin lába meggyógyult. „Lásd saját két szemeddel, és tudni fogod, ki volt az én orvosom” – mondta Peregrin a doktornak, aki maga is csodának tekintette a gyógyulást.

A csoda utáni évekről nem sok információ maradt ránk; Serra úgy tudja, hogy majdnem nyolcvanévesen egy lázas betegségben halt meg szent. 1609-ben avatta boldoggá V. Pál pápa, majd a Peregrin közbenjárásának tulajdonított csodás gyógyulások kivizsgálása után 1726-ban XIII. Benedek pápa szentté avatta.

Az öregedéssel növekszik az esély a rákos betegséggel való találkozásra; több embert érint napjainkban, hiszen a várható életkor jóval nagyobb, mint például Peregrin korában.

Peregrint kérhetjük, hogy járjon közben értünk, és „cibálja meg Jézus köntöse szegélyét” – fogalmazott Anthanette Donaldson, aki a rákos betegek pasztorációjával foglalkozik Arizonában; plébániájukon 2009-ben Szent Peregrin-kegyhelyet alakítottak ki. Úgy látja, a katolikusok maguk sem ismerik Peregrint, csak akkor kerülnek vele kapcsolatba, amikor saját maguk vagy egy szerettük baljós diagnózist kap kézhez, és keresni kezdik az interneten, milyen védőszenthez fordulhatnak ebben a bajban.

Bár Peregrin emléknapja május 4., olaszországi szülővárosában május 1-jén emlékeznek meg róla; a város lakói hagyományosan citromot fogyasztanak ünnepe alkalmából, mert Szent Peregrinnek is kedves gyümölcse volt, és azt tartják róla, jó a rákos megbetegedések ellen – amellett pedig természetesen a szent közbenjárását is kérik, hogy védelmezze őket a betegségtől.

Forrás: Aleteia.org; Magyar katolikus lexikon

Fotó: Flickr.org

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle