Az irgalmasságról szólt a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

2016. augusztus 23. kedd 19:32

Augusztus 20-án véget ért a 2016-os Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT). Az „Erdélyi Krakkó” nevet is viselő rendezvényről szombaton több mint ezer fiatal tért haza lelkiekben feltöltődve, gazdagodva, hogy a hétköznapokban is hirdesse az evangéliumot és tanúságot tegyen Isten szeretetéről.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozón még a zivatarok sem befolyásolták a résztvevők jó hangulatát. A dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Kollégiumában és a hozzá tartozó Mária-kertben otthonra talált táborban boldogan fedezték fel egymást a régi barátok, és új barátságok is alakultak.

Tamás Barna, a Gyulafehérvári Főegyházmegye ifjúsági lelkésze arra kérte a fiatalokat, hogy legyenek jó társai Istennek és egymásnak. Az ifjúsági lelkészségnek fontos célja, hogy közösségbe vonzza a fiatalokat. Ha hárfához hasonlítanánk e közösséget, akkor a keretet adja a FIF (Fiatalok a fiatalokért – a Gyulafehérvári Főegyházmegye plébániai ifjúsági csoportjainak hálózata – a szerk.), a fiatalok lennének a húrok, és ebben a harmóniában a Jóisten a legszebb dallamokat szólaltatná meg. Isten kegyelmi ajándékaival tűzdelte tele az együttlét idejét, ám ez a találkozó nem fesztivál – jegyezte meg a főszervező.

Sok mindent előkészítettek a szervezők, ki kell használni az ismeretekben és lelkiekben gazdagodás lehetőségeit, Isten és felebarátok szeretetének megtapasztalását – mondta Tamás József püspök. Böjte Csaba házigazdaként külföldről küldte üdvözletét a fiataloknak. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra biztatta köszöntőjében a résztvevőket, hogy figyeljenek egymásra, segítsenek egymásnak gondjaik megoldásában, hogy „ne vigye el őket a huzat” szülőföldjükről, a Kárpát-medencéből.

„Isten feltétel nélkül szeret, azzal a lelkülettel, ahogy vagy, és amilyen vagy, úgy vagy fontos számára. Nem számít milyen vallású vagy, milyen végzettséged van, Isten találkozni akar veled! Ne akarj neki megfelelni, hagyjad, hogy Ő szeressen. Legyetek nyitottak a szeretet befogadására” – kérte a fiatalokat Fülöp László miklósvári plébános a találkozó első estéjén. Sokan ezt már megtapasztalták, és a reggelenkénti tanúságtételekben a színpadon is elmondták a résztvevőknek.


Az idei CSIT első ünnepélyes szentmiséjét augusztus 17-én, szerdán este a csíksomlyói kegytemplomban az egyházmegye elöljárói, Jakubinyi György érsek és Tamás József püspök a táborban részt vevő paptársaikkal együtt mutatták be. A tékozló fiúról szóló történet valójában az irgalmas Atyáról szól – mutatott rá prédikációjában Jakubinyi György. Mi is egy közösség tagjai vagyunk, de érezzük a felelősséget testvéreinkért? Gyakoroljuk-e az irgalmat testvéreinkkel szemben? – vetette fel a kérdéseket az érsek, hozzátéve: Isten szeret minket, és azt akarja, hogy ezt a szeretetet embertársainkkal is éreztessük.

A segítség nem lehet fél segítség – mondta az augusztus 18-i, csütörtöki szentmise prédikációjában Csont Ede. A tusnádi lelkész az irgalmas szamaritánus példáját említette: a jótevő az irgalmasságot gyakorolva időt, pénzt, eszközt nem sajnálva segítette rászoruló embertársát. „Át kell formálódnunk Isten szeretetére, ne önmagunknak szolgáljunk. Megváltoztatják a világot azok, akik Istent látják az elesettekben is. Az öröm forrása Isten mellett dönteni, és követni Jézust” – hangsúlyozta a szentmise szónoka. A találkozó harmadik estéjét a kegytemplomban szentségimádás zárta.

Az idei CSIT az „Erdélyi Krakkó” nevet is viselte. Két héttel korábban ugyanis a lengyel városban találkozott a világ katolikus ifjúsága, és az IVT témája, az irgalmasság állt a csíksomlyói találkozó előadásainak középpontjában is. Délelőttönként Eberlein Éva, a budapesti Szent András Evangelizációs Iskola munkatársa, Gert Overmeer holland lelkész, illetve Péter Júlia és Bertalan, a székelyudvarhelyi Forrás Közösség tagjai tartottak előadásokat a korosztályonként összegyűlteknek. A tanításokat kiscsoportos beszélgetések követték.

A találkozó utolsó előtti szentmiséjén Kasza László brassói segédlelkész prédikációjában az Istenhez hasonlóvá válás feltételeit ismertette a fiatalokkal. Kasza atya szerint a legfontosabb kritériumok közé sorolható Isten és a mások szeretetének a befogadása, illetve továbbadása. Hangsúlyozta: mindannyian szeretetkapcsolatra vagyunk teremtve, és enélkül senki nem lehet hasonló a Mennyei Atyához. A szeretet pedig ott van, ahol két személy kimondja, hogy „nekem közöm van hozzád”, és „te nem vagy közömbös a számomra”. Arra kérte a táborozókat, hogy gyakoroljanak irgalmasságot, merjék megélni találkozásaikat, szeretetkapcsolataikat, mert ezáltal válnak egyre inkább istenibbé.


A CSIT utolsó estéje is jó hangulatban telt. Csiszér László fergeteges, ugyanakkor meghitt, Istent dicsőítő koncertjével zárult a nap.

„Ne feledjétek, attól, hogy ti most elmentek innen, nem lesztek árvák, nem lesztek egyedül. Isten továbbra is jelen lesz életetekben, a közösségben, a plébániai közösségben, az ificsoportban, a családban” – erre hívta fel a fiatalok figyelmét Laurean-Hugó Guia újmisés ferences szerzetes az ifjúsági találkozó záró szentmiséjén. Arra is kérte a résztvevőket, hogy állítsák át „lelki szelfikamerájukat”, hogy lássák az őket körülvevő felebarátjukat is, és gyakorolják az irgalmasság testi-lelki cselekedeteit.

Az előadások és a találkozó több programja is felidézhető a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó Facebook-oldalán. A rendezvény több emlékezetes pillanatát, mint például a két Somlyó-hegy közötti nyeregbe szervezett kirándulás élményeit is, fotókon örökítették meg. Ezeket szintén a közösségi oldalon láthatják nemcsak a résztvevők, hanem azok is, akik távolról követték a szombaton délben zárult rendezvényt.

Forrás és fotó: CSIT Médiacsapata

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle