Az önzetlenség a boldogság kulcsa – Pál József Csaba püspök tartott előadást Temesváron

2019. február 18., hétfő | 16:53

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök tartott előadást február 15-én a Temesváron élő magyarok közösségi termében, a Küttl Klubban. A főpásztor az önzetlenség fontosságáról, a Szentírás mindig aktuális szellemiségéről és a csíksomlyói pünkösdi búcsúról beszélt a megjelenteknek.

Pál József Csaba püspök a Várbástya Egyesület és Tamás Péter tiszteletbeli konzul meghívására érkezett a Temesváron élő magyar közösséghez.

A találkozó elején Tamás Péter felkérésére a főpásztor szabadon választotta meg a beszélgetés témáját; elsőként a kereszténység „alapkövéről”, a Bibliáról beszélt. 

A Biblia könyvei egy több mint ezer évet átfogó időszakon belül keletkeztek, eltérő földrajzi, politikai és szellemi-kulturális környezetben, mégis egy egységet alkotnak, mert isteni sugallatra íródtak. Épp e sokszínűség, a többrétegű értelmezhetőség lehetősége és főleg szellemisége az, amely mindig aktuálissá teszi – mondta Pál József Csaba. Kiemelte a Szentírás egyik legfontosabb részét, a krisztusi szeretet leírását: „nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért” (Jn 15,13) – ezzel is sugallva, hogy a közösség akkor boldog, ha nem kizárólag magának él és dolgozik.

Az est hátralevő részében a megyéspüspök a közönség kérdéseire válaszolt. Megosztotta életének fontosabb állomásait, mesélt szülőfalujáról, a teológián eltöltött hat évről, marosvásárhelyi lelkipásztori munkájáról és resicabányai plébánosi szolgálatáról. Pál József Csaba felhívta a figyelmet a kiüresedő bánsági falvakra, a közösségi gondozók képzésére; a romos templomok és plébániák sorsáról is beszélt – ezzel kapcsolatban kifejtette az egyházmegye véleményét: ha egy maroknyi közösség már nem tudja fenntartani az épületeket, akkor célszerűbb a miséket kisebb helyen tartani. A használaton kívüli plébániákat, imaházakat szívesen átadják kulturális célra.

Ferenc pápa közelgő erdélyi látogatására is kitért a főpásztor, történelmi pillanatnak nevezve az eseményt. Megjegyezte, hogy a június 8-i csíksomlyói búcsún ő celebrálja majd a misét.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
-ne-borongjunk-regi-dicsosegunkon-hanem-most-akarjunk-megterni-papi-zarandoklat-mariagyudon
„Ne borongjunk a »régi dicsőségünkön«, hanem most akarjunk megtérni” – Papi zarándoklat Máriagyűdön

Május 21-én búcsún vett részt a Pécsi Egyházmegye papsága Máriagyűdön. Udvardy György megyéspüspök meghívására Varga László kaposvári főpásztor tartott előadást.

2019. május 23., csütörtök