Az önzetlenség a boldogság kulcsa – Pál József Csaba püspök tartott előadást Temesváron

2019. február 18., hétfő | 16:53

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök tartott előadást február 15-én a Temesváron élő magyarok közösségi termében, a Küttl Klubban. A főpásztor az önzetlenség fontosságáról, a Szentírás mindig aktuális szellemiségéről és a csíksomlyói pünkösdi búcsúról beszélt a megjelenteknek.

Pál József Csaba püspök a Várbástya Egyesület és Tamás Péter tiszteletbeli konzul meghívására érkezett a Temesváron élő magyar közösséghez.

A találkozó elején Tamás Péter felkérésére a főpásztor szabadon választotta meg a beszélgetés témáját; elsőként a kereszténység „alapkövéről”, a Bibliáról beszélt. 

A Biblia könyvei egy több mint ezer évet átfogó időszakon belül keletkeztek, eltérő földrajzi, politikai és szellemi-kulturális környezetben, mégis egy egységet alkotnak, mert isteni sugallatra íródtak. Épp e sokszínűség, a többrétegű értelmezhetőség lehetősége és főleg szellemisége az, amely mindig aktuálissá teszi – mondta Pál József Csaba. Kiemelte a Szentírás egyik legfontosabb részét, a krisztusi szeretet leírását: „nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért” (Jn 15,13) – ezzel is sugallva, hogy a közösség akkor boldog, ha nem kizárólag magának él és dolgozik.

Az est hátralevő részében a megyéspüspök a közönség kérdéseire válaszolt. Megosztotta életének fontosabb állomásait, mesélt szülőfalujáról, a teológián eltöltött hat évről, marosvásárhelyi lelkipásztori munkájáról és resicabányai plébánosi szolgálatáról. Pál József Csaba felhívta a figyelmet a kiüresedő bánsági falvakra, a közösségi gondozók képzésére; a romos templomok és plébániák sorsáról is beszélt – ezzel kapcsolatban kifejtette az egyházmegye véleményét: ha egy maroknyi közösség már nem tudja fenntartani az épületeket, akkor célszerűbb a miséket kisebb helyen tartani. A használaton kívüli plébániákat, imaházakat szívesen átadják kulturális célra.

Ferenc pápa közelgő erdélyi látogatására is kitért a főpásztor, történelmi pillanatnak nevezve az eseményt. Megjegyezte, hogy a június 8-i csíksomlyói búcsún ő celebrálja majd a misét.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
320-eve-tortent-az-elso-sumegi-csoda
320 éve történt az első sümegi csoda

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal együtt.

12:04
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáért adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19., kedd