Az Úr templomában vagyunk! – 150 éve szentelték fel a nagybecskereki székesegyházat

2018. november 25., vasárnap | 17:47

A nagybecskereki székesegyház felszentelésének jubileumát ünnepelték november 24-én. A hálaadó szentmise főcelebránsa Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bánát főpásztorával tíz püspök misézett együtt: Luciano Suriani apostoli nuncius; Stanislav Hočevar belgrádi érsek és metropolita; Pénzes János szabadkai megyéspüspök; Đuro Gašparović szerémségi megyéspüspök; Đuro Džudžar görögkatolikus exarcha; Pál József Csaba temesvári megyéspüspök; Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök; Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök és Martin Roos nyugalmazott temesvári püspök.

A Nagybecskereki Egyházmegye papsága és a szomszédos egyházmegyék lelkipásztorai mellett a Gyulafehérvári Katolikus Papnevelő Intézet rektora, kíséretével együtt, szintén koncelebrált.

Bánát hívő népe megtöltötte a székesegyházat, s a Nagybecskereki Egyházmegye katolikusainak sokszínűségét tükrözte a hívek könyörgésének öt nyelven – magyarul, horvátul, bolgárul, csehül és németül – történő tolmácsolása.

Homíliát magyar nyelven Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, horvát nyelven Đuro Džudžar görögkatolikus exarcha mondott. Az adományokat a nagybecskereki leánykollégium és a muzslyai fiúkollégium növendékei adták át főpásztoruknak.

A zenei szolgálatot az Emmanuel kamarakórus végezte a szentmisén Dutina Vilma karnagy vezényletével, orgonán közreműködött Jenován Flórián, trombitán Barna Viktor.

Az ünnepen jelen volt Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Gavrilo Grban, a Szerb Köztársaság Vallásügyi Irodájának képviselője.

Ezzel a szentmisével, vagyis a legnagyobb hálaáldozattal, közösen szerettünk volna köszönetet mondani Istennek szeretetéért, irgalmáért, kegyelmeiért, amely ebből a felszentelt istenházából áradt a város és az egyházmegye híveire az elmúlt 150 évben a szentségek, az ima, a zene és a csend által. Örök hála neki mindenért és mindenkor – fogalmazta meg a hála szavait Gyuris László székesegyházi plébános a szentmise végén. – Hála mindazoknak akik 150 évvel ezelőtt bármilyen módon is részt vettek e templom megépítésében. Legyen részük a boldog Isten-látás.

A plébános köszönetet mondott Luciano Suriani belgrádi pápai nunciusnak és a püspököknek jelenlétükért: „Olyan szép ennyi főpásztorral együtt ünnepelni.”

Helyi főpásztorunknak az egyházmegye hívei és a becskereki hívek nevében köszönöm, hogy szívvel-lélekkel, sok áldozatos munkával és székesegyházunk külső felújítási munkálatainak támogatásával vett részt ezen ünnepség előkészítésében. A vendég oltártestvéreknek és egyházmegyénk papjainak mély hála, hogy együtt ünnepelhettünk, hiszen egy pap életében a székesegyháznak mély jelentősége van – hangsúlyozta Gyuris László.

* * *

A nagybecskereki székesegyházat 150 évvel ezelőtt áldotta meg Mihalovics József csanádi kanonok, későbbi zágrábi bíboros érsek.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle