Az Úr templomában vagyunk! – 150 éve szentelték fel a nagybecskereki székesegyházat

2018. november 25. vasárnap, 17:47

A nagybecskereki székesegyház felszentelésének jubileumát ünnepelték november 24-én. A hálaadó szentmise főcelebránsa Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bánát főpásztorával tíz püspök misézett együtt: Luciano Suriani apostoli nuncius; Stanislav Hočevar belgrádi érsek és metropolita; Pénzes János szabadkai megyéspüspök; Đuro Gašparović szerémségi megyéspüspök; Đuro Džudžar görögkatolikus exarcha; Pál József Csaba temesvári megyéspüspök; Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök; Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök és Martin Roos nyugalmazott temesvári püspök.

A Nagybecskereki Egyházmegye papsága és a szomszédos egyházmegyék lelkipásztorai mellett a Gyulafehérvári Katolikus Papnevelő Intézet rektora, kíséretével együtt, szintén koncelebrált.

Bánát hívő népe megtöltötte a székesegyházat, s a Nagybecskereki Egyházmegye katolikusainak sokszínűségét tükrözte a hívek könyörgésének öt nyelven – magyarul, horvátul, bolgárul, csehül és németül – történő tolmácsolása.

Homíliát magyar nyelven Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, horvát nyelven Đuro Džudžar görögkatolikus exarcha mondott. Az adományokat a nagybecskereki leánykollégium és a muzslyai fiúkollégium növendékei adták át főpásztoruknak.

A zenei szolgálatot az Emmanuel kamarakórus végezte a szentmisén Dutina Vilma karnagy vezényletével, orgonán közreműködött Jenován Flórián, trombitán Barna Viktor.

Az ünnepen jelen volt Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Gavrilo Grban, a Szerb Köztársaság Vallásügyi Irodájának képviselője.

Ezzel a szentmisével, vagyis a legnagyobb hálaáldozattal, közösen szerettünk volna köszönetet mondani Istennek szeretetéért, irgalmáért, kegyelmeiért, amely ebből a felszentelt istenházából áradt a város és az egyházmegye híveire az elmúlt 150 évben a szentségek, az ima, a zene és a csend által. Örök hála neki mindenért és mindenkor – fogalmazta meg a hála szavait Gyuris László székesegyházi plébános a szentmise végén. – Hála mindazoknak akik 150 évvel ezelőtt bármilyen módon is részt vettek e templom megépítésében. Legyen részük a boldog Isten-látás.

A plébános köszönetet mondott Luciano Suriani belgrádi pápai nunciusnak és a püspököknek jelenlétükért: „Olyan szép ennyi főpásztorral együtt ünnepelni.”

Helyi főpásztorunknak az egyházmegye hívei és a becskereki hívek nevében köszönöm, hogy szívvel-lélekkel, sok áldozatos munkával és székesegyházunk külső felújítási munkálatainak támogatásával vett részt ezen ünnepség előkészítésében. A vendég oltártestvéreknek és egyházmegyénk papjainak mély hála, hogy együtt ünnepelhettünk, hiszen egy pap életében a székesegyháznak mély jelentősége van – hangsúlyozta Gyuris László.

* * *

A nagybecskereki székesegyházat 150 évvel ezelőtt áldotta meg Mihalovics József csanádi kanonok, későbbi zágrábi bíboros érsek.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

19:58
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

19:24