Az Úr templomában vagyunk! – 150 éve szentelték fel a nagybecskereki székesegyházat

2018. november 25. vasárnap 17:47

A nagybecskereki székesegyház felszentelésének jubileumát ünnepelték november 24-én. A hálaadó szentmise főcelebránsa Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bánát főpásztorával tíz püspök misézett együtt: Luciano Suriani apostoli nuncius; Stanislav Hočevar belgrádi érsek és metropolita; Pénzes János szabadkai megyéspüspök; Đuro Gašparović szerémségi megyéspüspök; Đuro Džudžar görögkatolikus exarcha; Pál József Csaba temesvári megyéspüspök; Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök; Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök és Martin Roos nyugalmazott temesvári püspök.

A Nagybecskereki Egyházmegye papsága és a szomszédos egyházmegyék lelkipásztorai mellett a Gyulafehérvári Katolikus Papnevelő Intézet rektora, kíséretével együtt, szintén koncelebrált.

Bánát hívő népe megtöltötte a székesegyházat, s a Nagybecskereki Egyházmegye katolikusainak sokszínűségét tükrözte a hívek könyörgésének öt nyelven – magyarul, horvátul, bolgárul, csehül és németül – történő tolmácsolása.

Homíliát magyar nyelven Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, horvát nyelven Đuro Džudžar görögkatolikus exarcha mondott. Az adományokat a nagybecskereki leánykollégium és a muzslyai fiúkollégium növendékei adták át főpásztoruknak.

A zenei szolgálatot az Emmanuel kamarakórus végezte a szentmisén Dutina Vilma karnagy vezényletével, orgonán közreműködött Jenován Flórián, trombitán Barna Viktor.

Az ünnepen jelen volt Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Gavrilo Grban, a Szerb Köztársaság Vallásügyi Irodájának képviselője.

Ezzel a szentmisével, vagyis a legnagyobb hálaáldozattal, közösen szerettünk volna köszönetet mondani Istennek szeretetéért, irgalmáért, kegyelmeiért, amely ebből a felszentelt istenházából áradt a város és az egyházmegye híveire az elmúlt 150 évben a szentségek, az ima, a zene és a csend által. Örök hála neki mindenért és mindenkor – fogalmazta meg a hála szavait Gyuris László székesegyházi plébános a szentmise végén. – Hála mindazoknak akik 150 évvel ezelőtt bármilyen módon is részt vettek e templom megépítésében. Legyen részük a boldog Isten-látás.

A plébános köszönetet mondott Luciano Suriani belgrádi pápai nunciusnak és a püspököknek jelenlétükért: „Olyan szép ennyi főpásztorral együtt ünnepelni.”

Helyi főpásztorunknak az egyházmegye hívei és a becskereki hívek nevében köszönöm, hogy szívvel-lélekkel, sok áldozatos munkával és székesegyházunk külső felújítási munkálatainak támogatásával vett részt ezen ünnepség előkészítésében. A vendég oltártestvéreknek és egyházmegyénk papjainak mély hála, hogy együtt ünnepelhettünk, hiszen egy pap életében a székesegyháznak mély jelentősége van – hangsúlyozta Gyuris László.

* * *

A nagybecskereki székesegyházat 150 évvel ezelőtt áldotta meg Mihalovics József csanádi kanonok, későbbi zágrábi bíboros érsek.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle