Kárpát-medencei Szent László-találkozót tartottak Nagyváradon

2017. november 8. szerda 14:32

A nagyváradi székesegyházban Böcskei László megyéspüspök által bemutatott szentmisével zárult november 5-én, vasárnap délben a helyi püspökség és a Háló Egyesület által szervezett háromnapos Kárpát-medencei Szent László-találkozó.


Böcskei László nagyváradi megyéspüspök köszöntötte mindazokat, akik a Kárpát-medence különböző régióiból a Háló Egyesület által szervezett találkozó résztvevőiként a nagyváradi egyházmegyébe, illetve Nagyváradra érkeztek, hogy kiértékeljék eddigi tevékenységüket és felkészüljenek a további feladatok elvégzésére egy olyan példaképnek a közelében, aki egész évben a figyelem középpontjában áll.

Ezzel a Háló mozgalom tagjai jelezték: nemcsak tisztelik és ismerik Szent Lászlót, hanem közösségben tudatában vannak annak, hogy kiválasztottak, és komolyan keresik azt a leghitelesebb helyet, ahol a hit érvényre jut. Megtisztult látásra törekednek tehát, annak fényében, hogy nemcsak emlékezniük kell, hanem keresztényként feladatuk van, küldetést kell teljesíteniük, hogy az Isten adta élet gazdagsága kibontakoztatásának eszközei lehessenek mindenki számára, megismerve az elhivatottság ajándékát és az ebből fakadó lehetőségeket.

Azt is hangsúlyozta a főpásztor, hogy a keresztény emberben lennie kell valaminek, ami zavarba ejt és elgondolkozásra késztet másokat. Úgy fogalmazott, nem agitálni kell folyton, vagy tüntetni, hanem „élő misztériumként” tanúságot tenni arról, hogy milyen rossz lenne az életünk, ha nem Isten volna a középpontjában.

A megtisztult látás ne pillanatnyi élmény maradjon csupán, hanem folyamatosnak kell lennie, meg kell változtatnia életünket. Biztonságot, helyes irányt, célba érést jelent, azt, hogy nem feledkezünk meg kiválasztottságunkról és küldetésünkről, hanem mindezt megéljük minden körülmények közt, nemcsak vasárnaponként és a templomban, hanem a hétköznapokban, az otthonainkban, a munkahelyeinken – hangsúlyozta Böcskei László. – Ugyanis Isten nem passzív vagy szemlélő szereplőnek teremtett bennünket, hanem általunk akarja tökéletesíteni a művét a világban, ezért ha kiszorítjuk őt az életünkből, akkor felborul az egyensúly, elhatalmasodik a gyűlölet, vállalhatatlan világ alakul ki.

Isten szava az emberi szóban nyilvánul meg az egész közösség számára. Ha ő van a középpontban, mindenki hozzá kapcsolódik, akkor nincs szükség energiára, mert biztosítva van a kifogyhatatlan erő. Csakis szavak és tettek harmóniájával lehet tehát hatékony és eredményes az evangélium, keresnünk kell a jót, hogy elvigyük egymáshoz, hiszen ahogy a hálós találkozó és a Szent László jubileumi év mottója is jelzi: „a jó ember jó kincseiből jót hoz elő” – fogalmazott a nagyváradi püspök.

Forrás: Erdon.ro

Fotó: Nagybányai Háló Mozgalom

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
igen-az-isten-hivasara-papszentelest-unnepeltek-pecsi-szekesegyhazban
Igen az Isten hívására – Papszentelést ünnepeltek a pécsi székesegyházban

Június 16-án délelőtt Udvardy György pécsi megyéspüspök Fekete Zoltán és Lábár Tamás diakónusokat áldozópappá; Kárász Gábort, Kovács Józsefet és Molnár Eriket pedig szerpappá, diakónussá szentelte.

19:59
krisztus-sugarzik-at-rajta-mindszenty-emlekmiset-tartottak-budapesten
Krisztus sugárzik át rajta – Mindszenty-emlékmisét tartottak Budapesten

Június 17-én, vasárnap a józsefvárosi Szent József-templomban Michels Antal plébános Mindszenty bíboros emlékére mutatott be szentmisét, cserkészek részvételével. Az ünnepi eseményen megemlékeztek a hercegprímás halálának 43. évfordulójáról, és hálát adtak Istennek a most zárult iskolai tanévért.

15:57