Lelkinapon vettek részt a nagyváradi püspökség munkatársai

2019. április 8., hétfő | 14:29

A húsvéti készület jegyében Kárásztelekre szervezett zarándoklatot alkalmazottai számára a nagyváradi római katolikus püspökség április 2-án Böcskei László főpásztor vezetésével.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kárászteleken Nagy Jácint plébános és számos hívő fogadta a zarándokokat a helyi Szent Kereszt felmagasztalása-plébániatemplom előtt. Az esemény kezdetén a plébános ismertette a templom és az egyházközség történetét, majd Böcskei László püspök vette át a szót, ráhangolva a jelenlevőket az imára, az elmélkedésre. A főpásztor elmélkedésében a templom oltárkompozíciójából indult ki, amelynek középpontjában ott van a feszület. Ritkán látni templomokban – még a Szent Kereszt felmagasztalása titulust viselőkben is – ezt a fajta megoldást. Általában a templom titulusát adó szentről szóló ábrázolás, oltárkép szokta díszíteni a szentélyt.

A kárásztelki templom főoltára azonban arra készteti az ide belépőt, hogy szembesüljön a kereszttel. Általában nem szerünk szembenézni keresztjeinkkel – állapította meg Böcskei László, próbáljuk kerülni a szembesülést. Pedig a keresztek ott vannak mindennapjainkban, ha akarjuk, ha nem, akár tetszik, akár nem. Senki józanul gondolkodó nem mondhatja el magáról, hogy neki nincsenek keresztjei. Ezt tudatosítanunk kell. Egyrészt meg kell tanulnunk konfrontálódni saját keresztjeinkkel, hogy elfogadjuk azokat és elinduljunk a gyógyulás útján, másrészt keresztény feladatunk segíteni embertársainkon, az ő keresztjeik viselésében.

Erre tanított minket Jézus azzal, hogy elfogadta a szenvedést, és a kínhalált. Ne kényszerítsük másokra keresztjeinket, sem pedig a szenvedésről alkotott képünket – figyelmeztetett a megyéspüspök, hiszen mindenki sajátos módon éli ezt meg. Az elmélkedés végén Böcskei László arra buzdította a jelenlevőket, hogy azzal a tudattal járják végig a keresztutat, hogy Jézus maga ezt valóságosan végigjárta, elszenvedte. Ezzel a lelkülettel készüljenek húsvét szent titkának megünneplésére, és ebből merítsenek erőt.

A kárásztelki templom őriz egy Szent Kereszt-ereklyét is: a keresztúti ájtatosságot a helyi hagyománynak megfelelően ereklyecsókolás zárta.

A Nagyváradra vezető úton a csoport felkereste a szilágysomlyói templomot, az egyházmegye egyik legrégebbi istentiszteleti helyét, ahol Ozsváth József plébános fogadta őket, Lakatos Attila egyházmegyei kulturális felelőssel együtt bemutatva a templom történetét és sajátosságait.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle