Mindenki jó valamiben – Pedagógusoknak tartott továbbképzést a szatmári egyházmegyei karitász

2018. november 29., csütörtök | 11:34

A gyerekek felzárkóztatását és a tehetséggondozást szolgáló Komplex Instrukciós Programról tartottak képzést pedagógusoknak a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szervezésében Sárközújlakon november 23–24-én.

Mindenki jó valamiben – ezen az elven alapszik a Komplex Instrukciós Program (KIP), amit a Stanford Egyetemen dolgoztak ki azzal a céllal, hogy a dél-amerikai bevándorló gyerekek integrálását segítse a nyelvi hátrányok leküzdésével. A módszer az egész világon elterjedt; Magyarországon a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola vette át elsőként, és dolgozta ki a magyarországi oktatási rendszerhez adaptált változatát. Jelenleg nyolcvan iskolában alkalmazzák a KIP-et, egy európai uniós projekt keretében pedig további 1500 iskolában tervezik a bevezetését.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet gyermekintézményeiben tevékenykedő, hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásával foglalkozó szakemberek folyamatosan kutatják az aktuális társadalmi kontextusban leghatékonyabban működő oktatási módszereket, így találkoztak a KIP-pel, és épült ki az együttműködés a hejőkeresztúri iskolával. Egy svájci alapokból finanszírozott karitászprojekt keretében lehetővé vált, hogy a módszerrel a Szatmár megyei oktatási intézmények is megismerkedhessenek. A KIP gyakorlatba ültetése már megkezdődött a túrterebesi általános iskolában; a most tartott képzés pedig az első lépés afelé, hogy a sárközújlaki és a sándorhomoki iskola is meghonosítsa azt.

A sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskolában megtartott KIP-képzésen huszonnégy pedagógus vett részt. Az eseményen jelen volt Maskulik Levente, a helyi iskola igazgatója, valamint Simon Ferenc, a lázári iskola igazgatóhelyettese.

A képzést Tóth Józsefné Mária, a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola magyar–földrajz szakos tanára, KIP-trénere tartotta. Bevezetőjében hangsúlyozta, hogy ez nem kizárólag egy hátrányos helyzetű gyermekek számára kidolgozott program, bármilyen összetételű osztályban sikerrel alkalmazható. A program ugyanis a szociális kompetenciák: a kommunikáció és az együttműködés erősítése mellett kiválóan alkalmas az egyéni bánásmódra, a differenciálásra és a felzárkóztatásra, és mindezt egy tanórán belül. Így hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására és tehetséggondozásra egyaránt megfelelő. „A 21. század egy óriási kihívás. A régi, hagyományos módszerekkel és pedagógusattitűddel már nem lehet hatékony munkát végezni, hiszen a gyermekeknek egészen más a világszemléletük, egészen más hatások érik őket. Az a célunk, hogy minden gyereket elérjünk, minden gyereket megszólítsunk. Az az alapelvünk, hogy mindenki jó valamiben, mindenkiben megtaláljuk azt, amivel ő sikeres lehet, amivel az ő iskolai előmenetele, motiváltsága, a tanuláshoz való hozzáállása jobb lehet” – állítja a szakember.

A heterogén tanulói csoportok státuszkezelői eljárásaként is ismert módszer a csoport- és az egyéni munkát ötvözi. A csoportmunka keretében a csoport tagjai különböző szerepeket töltenek be, melyek a feladatok során váltakoznak. A KIP bármilyen óratípus esetében alkalmazható. Lényeges, hogy egy adott osztályban rendszeresen legyenek KIP-es órák, akár már heti egy óra is hatékony lehet.

„Csodákat fogtok látni: az addig nem beszélő gyermekek megszólalnak, ki mernek állni az osztály elé, a gyerekek nem veszekednek, megegyeznek, gyönyörűséges dolgokat alkotnak. Ami a legcsodálatosabb, hogy amikor egy gyerek kiáll beszélni a csoport munkájáról, szinte eltűnnek a különbségek, nem igazán látszik, ki az osztályelső és ki a gyengébb, azért, mert mindenki tudja a maga kis feladatát teljesíteni” – osztotta meg a pedagógusokkal személyes tapasztalatát Tóth Józsefné Mária.

A kétnapos interaktív képzés keretében a részt vevő oktatási szakemberek megismerkedtek a KIP-pel, a különböző szimulációk révén pedig lehetőségük nyílt a gyermekek szempontjából is felfedezni a módszer előnyeit.

Forrás: Palincas Erika/Romkat.ro

Fotó: Palincas Erika

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle