Mindszenty József bíboros utolsó napjaira emlékeztek Bécsben

2019. május 15., szerda | 14:18

Május 5-én, vasárnap délután Varga János, a Pázmáneum rektora szervezésében emlékeztek meg Mindszenty József bíborosról az Irgalmas Rendiek Kórházában Bécsben, halálának 44. évfordulóján.

2006 óta áll a kórházban a Rieger Tibor által készített szobor, kiemelt helyen az aulában. Ezen a helyszínen gyűlnek össze a hercegprímás bécsi tisztelői az évenként tartott megemlékezésre és koszorúzásra 2011 óta.

A rendezvény elején Ripka János Haydn XIII. szimfóniájának második tételét játszotta el csellón, Ablonczy Bertalan kísérte zongorán.

A megemlékezésen részt vett Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora, Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete, a Mindszenty Alapítvány megbízott társelnöke is. Az egybegyűlteket magyarul és németül is köszöntötte, mert a koszorúzásra – mint általában – osztrák vendégek is érkeztek.

Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány képviselője, a szenttéavatási eljárás viceposztulátora beszédében idézte az Inside the Vatican amerikai katolikus havilapot, amely Mindszenty bíborosról írva emlékeztetett arra, hogy idén február 12-én Ferenc pápa elismerte, hogy a főpásztor hősies fokon gyakorolta az erényeket. Ez azt jelenti, hogy immár hivatalosan is Isten tiszteletreméltó szolgájának nevezhetjük Mindszenty bíborost, ami fontos lépés a boldoggá avatás felé. Erről a régóta várt eseményről a nemzetközi sajtó is megemlékezett, és a sikert Mindszenty bíboros nagy és fényes napjának nevezte. Kovács Gergely hozzátette: bár valóban nagy öröm a pápai elismerés, de az ő nagy és fényes napja itt az Irgalmasok Kórházában volt, 1975. május 6-án, amikor földi életútja befejeződött, amikor találkozott az Ő Mesterével, akinek sorsában osztozott, és akinek kegyelméből élt.

A szónok utalt az idei esztendő hármas évfordulójára:

1919: amikor a rendőrség február 9-én letartóztatta, mert egy veszélyhelyzetben is kiállt a rábízott közösségért, többféle fórumon kifejtette a keresztény értékeken nyugvó politika eszményeit és céljait,

1944: püspökké szentelése, amikor amellett, hogy elnyerte az egyházi rend teljességét, új életprogramot is kapott, hogy legyen atyaibb, amit komolyan megszívlelt és ez életszentségének kiteljesedését szolgálta,

1949: a kirakatper, melynek során az utolsó szó jogán mondott beszédét a bíboros imádságos szavakkal kezdte. Krisztus békéjét hirdette az üldöztetés idején is: „Ma reggel ez az imádság jött az ajkamra: Uram, adj békét ezekben a napokban. Milyen érdekes, hogy a zsoltáros nem a közeli vagy távoli jövőben kéri a békét, hanem ezekben a napokban. Ezt a békét kértem az én Egyházamnak, amelynek szeretetét elhoztam ide is.”

Meghurcoltatását is méltósággal viselte, nem alkudott meg a kommunista rendszerrel. Egész élete munkássága a szentség jegyében telt, akkor is, amikor újabb, egyre nehezebb utakra szólította őt az Isten. Utolsó szavai is erre utaltak a kórházban, amikor azt mondta: „Készen állok.”

Völner Eszter A fényes nap immár elnyugodott című népénekkel emlékezett meg Mindszenty Józsefről.

Nagy Andor bécsi magyar nagykövet nevében Bárány Anzelm, a bécsi magyar intézet, a Collegium Hungaricum igazgatója koszorúzta meg a szobrot, majd a Központi Szövetség, a Kaláka Club, a Mindszenty Alapítvány, és a Collegium Pázmáneum képviselői helyezték el a tisztelet koszorúit. Az ünnepség végén a résztvevők együtt imádkoztak a bíboros boldoggá avatásáért, majd a Boldogasszony anyánk és a Himnusz eléneklésével zárult a megemlékezés.

Forrás: Völner Eszter, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Czyzyk László, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle