A hit kérdésével foglalkozó műveket visz színre a Grazi Színház

Kultúra – 2017. május 9., kedd | 17:21

Graz színháza a 2017/18-as színházi évadban többek között a vallás témájára, a „Valójában miben hiszünk?” kérdésre építi repertoárját. Műsorra tűzik többek között Joseph Roth Jóbról szóló történetét és Lessing Bölcs Náthán című művét – tájékoztat a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség.

Az április 27-én a színházban tartott sajtótájékoztatón Iris Laufenberg, a Schauspielhaus Graz igazgatója és munkatársai a közelgő évadra tervezett repertoár legfőbb témájaként a hit kérdését nevezték meg: a színpadra vitt művek olyan gondolatokkal foglalkoznak: valójában miben hiszünk?; miért van szükségünk a vallásra, és mire használjuk?; biztonságot adhat-e nekünk a hit?

Gotthold Ephraim Lessing Nathan der Weise (Bölcs Náthán) című drámai költeményének adaptációját idén október 20-án mutatják be. Az angol Lily Sykes rendezte dráma a vallási tolerancia kérdését helyezi előtérbe, miként a bölcs főhős, Náthán a lessingi mű híres gyűrűparabolájában.

A színházi beharangozó a nyelv régi nagy mestereinek nevezi Joseph Rothot és Thomas Mannt, akik műveikben a hit és keresése kérdésével foglalkoztak. Így kerül színpadra idén novemberben Joseph Roth Jób (Hiob) című regénye, Andras Dömötör és Alexander Eisenach rendezésében. A két rendező Thomas Mann Varázshegy című regényének színpadi adaptációjával is készül a 2018-ban folytatódó évadra.

A színházi szezon zárásaként 2018. május 18-án kerül sor a legnagyobb szabású darab bemutatójára. Volker Hesse a könyvek könyvének dramatizálására vállalkozott: az Ószövetség (Das Alte Testament) színpadi megjelenítéséhez jelentősen átépítik és a sokszereplős jelenetekben a színészek mellett amatőrökkel népesítik be a színpadot.

A Grazi Színház – a stájerországi katolikus egyház és evangélikus egyház közreműködésével megvalósított – Júdás című mobil produkcióját eddig huszonöt ausztriai templomban mutatták be, nagy sikerrel. A mű a következő évadban is műsoron marad.

Forrás: Kathpress.at

Magyar Kurír
(gj)

Kapcsolódó fotógaléria