Bemutatták a Győri Filharmonikus Zenekar 2017/18-as ünnepi évadát

Kultúra – 2017. október 5., csütörtök | 17:45

Sajtótájékoztató keretében mutatták be október 2-án a 2018-ban alapításának ötvenedik évfordulóját ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar új évadának programjait a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben.

Az eseményen jelen voltak Veres András győri megyéspüspök; Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója; Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője; Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke; Szombati-Serfőző Eszter, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Kulturális és Sport Főosztályának vezetője; Virágné Bertalan Éva, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda óvodavezetője; valamint Budai Sándor, a Győri Filharmonikus Zenekar nagybőgőszólam-vezetője.

A sajtótájékoztatón ismertették az Istvánffy Benedek-, a Sándor János-, valamint a „17:18” hangversenybérlet programjait.

Fűke Géza köszöntőjében hangsúlyozta a történelmi egyházak és a Győri Filharmonikus Zenekar kapcsolatának jelentőségét, kiemelve, hogy az Istvánffy Benedek tiszteletére indított hangversenybérlet aktuális programja egyházi ünnepekhez és helyszínekhez kötődik.

Veres András győri megyéspüspök az Istvánffy-hangversenysorozat kapcsán elmondta, olyan művek szólalnak meg ennek keretében, amelyek templomi, szakrális környezetben születtek. Hozzátette: egy koncertterem nem tudja azt a bensőséges, lélekemelő hangulatot biztosítani, mint a templom a maga szakralitásával. Az adott zenemű befogadásában különös jelentőséggel bír a helyszín.

A főpásztor örömét fejezte ki, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar felhívja a figyelmet Istvánffy Benedek, a 18. században élt szentmártoni (ma Pannonhalma) születésű zeneszerző életművére, aki karnagyként a győri Nagyboldogasszony-székesegyház szolgálatában állt. A győri megyéspüspök reményének adott hangot, hogy a székesegyház a felújítást követően a komolyzenei koncertek ideális helyszínévé válik. Arra is kitért, hogy a felújítási munkálatok miatt még bizonytalan, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar előadhatja-e Giuseppe Verdi Requiemjét idén november 6-án a székesegyházban, hiszen a kivitelezővel kötött megállapodás november 9-én jár le. Ugyanakkor a munkálatok előrehaladása bizakodásra adhat okot.

Amennyiben mégsem sikerül befejezni a székesegyház burkolatcseréjét a koncert időpontjáig, az előadást a Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben tartják meg – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Berkes Kálmán emlékeztette a résztvevőket arra, hogy éppen barátja és pályatársa, Kocsis Zoltán Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester és zeneszerző halálának első évfordulóján fogják bemutatni Verdi gyászmiséjét.

Szemerei János köszönetet mondott azért, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar műsorára tűzte Felix Mendelssohn-Bartholdy V., Reformáció című szimfóniáját a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából. A szimfónia győri, tatabányai és mosonmagyaróvári előadásain bemutatkozik Budai Sándor nagybőgőművész. Az evangélikus püspök Luther Mártont idézve rávilágított arra, hogy a teológia mellett a zene is Isten ajándéka.

Fűke Géza beszámolt a Győri Filharmonikus Zenekar „17:18” elnevezésű hangversenysorozatáról, amelynek alkalmaira elsősorban a kisgyermekes családokat és a Győr vonzáskörzetében élőket várják.

A 17 óra 18 perckor kezdődő koncertek idején a Richter-terem épületében külön helyiséget biztosítanak a 3–7 éves gyermekek számára, ahol a Győri Egyházmegye fenntartásában működő Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda óvodapedagógusai várják a gyermekeket kézműves-foglalkozásokkal, diavetítéssel, körjátékkal és népmesékkel, amíg a szülők a Győri Filharmonikus Zenekar előadásait hallgatják – mondta el Virágné Bertalan Éva óvodavezető.

Fűke Géza hozzátette, hogy a programsorozat megszervezésekor a kisgyermekes családok mellett azokra a komolyzene iránt érdeklődőkre is gondoltak, akik Győr agglomerációjában élnek, és munkájuk befejezését követően már nincs lehetőségük arra, hogy egy esti előadást meghallgassanak a Richter-teremben. A 60-70 perc időtartamúra tervezett koncerteket hétköznapokon tartják, hogy egy sűrű napirendbe is beilleszthető legyen az igényes, tartalmas kulturális kikapcsolódás.

A Győri Filharmonikus Zenekar programjairól bővebb információ található a www.gyfz.hu oldalon.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Marcali Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria