Keresztény Film- és Könyvnapok az irgalmasság jegyében

Kultúra – 2016. október 26., szerda | 11:10

Az idén tízéves Etalon Kiadó immár ötödik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat november 4. és 6. között, melynek helyszíne idén is a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház lesz. A rendezvény fővédnökei Beer Miklós váci megyéspüspök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Torgyán Atilla, az Etalon alapító igazgatója szerkesztőségünk kérdésére elmondta, a rendezvény tematikája, programjai igazodnak a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság évéhez, szeretnék felhívni a figyelmet az isteni irgalmasságról szóló üzenet fontosságára, így a vetített filmeket is az irgalmasság témaköréből válogatták.

Látható lesz a kiadó által a közelmúltban DVD-n megjelentetett Páli Szent Vince – Az irgalmasság szentje című film, amely a missziós közösségek és az önkéntesek védőszentjének életét mutatja be. A Diadal című alkotás a Cenacolo közösségről és rajtuk keresztül a rossz útra tévedt emberek irgalmas felkarolásáról szól. A Copertinói Szent József című mozi annak bizonyítéka, hogy Isten határtalan kegyelme által a legegyszerűbb, legegyügyűbb emberből is válhat karizmatikus képességekkel megáldott szent. A Ferenc pápa életéről szóló film a Szentatya életútján vezet végig bennünket, egészen a pápává választásig. Egy mélyen hívő, végtelenül alázatos papot és főpásztort ismerhetünk meg Jorge Mario Bergoglio személyében, aki kiemelten foglalkozik Buenos Aires nagy nyomorúságban élő szegényeivel. A Néri Szent Fülöp életét bemutató, A mennyországot választom című filmben pedig az a rendíthetetlen elkötelezettség nyűgözhet le bennünket, amellyel Fülöp a korabeli Róma környékén csellengő, kallódó gyermekek sorsának jobbá tételén munkálkodik – mutatott rá a kiadóvezető.

A program szerint a rendezvényen több szerzetesközösség is bemutatkozik. Torgyán Atilla ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szervezés során elsősorban azokra a szerzetesrendekre gondoltak, melyek tevékenysége kiemelten kapcsolódik az irgalmasság cselekedeteihez. Az érdeklődők megismerkedhetnek a már említett Cenacolo közösséggel, a magyarországi Vincés Családdal, a domonkos nővérekkel. Utóbbi kettő kerek évfordulót is ünnepel idén: a vincés karizma 400, a domonkos rend pedig 800 éves. A hazai Katolikus Karitász szintén ünnepel, mégpedig alapításának 85., újraindulásának 25. évfordulóját – ebből az alkalomból „Megesett rajtuk a szíve…” címmel kiállítást rendeznek az Uránia emeleti részén. Mindezek mellett gyermekkoncerteket és könyvvásárt is tartanak a Keresztény Film- és Könyvnapok keretében, fellép a MAGONC Együttes, valamint a Rakoncások Gyermekzenekar.

Az Etalon vezetője végül hozzátette, a rendezvény összes programja ingyenes, minél több ember számára szeretnének élményeket kínálni, és remélik, hogy az eddigi évekhez hasonlóan idén is legalább ezer vendég látogat el a rendezvényekre a három nap alatt.

A Keresztény Film- és Könyvnapokról az alábbi honlapokon találnak további információkat: www.keresztenyfilmek.huwww.urania-nf.hu.

Fotó: Lambert Attila

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria