Megjelent magyarul is a tavalyi családszinódus záródokumentuma

Kultúra – 2016. január 14., csütörtök | 13:51

A 2015 októberében megtartott XIV. rendes püspöki szinódus világszerte a katolikus egyházra és a család intézményére irányította a figyelmet. A szinódusi atyák állásfoglalását hitelesen ismerhetjük meg a főpásztori közgyűlés záróokmányának magyar fordításából.

A 2015. október 4–25. között megtartott XIV. rendes püspöki szinódus kapcsán az írott és elektronikus média – ideológiai meggyőződéstől függően – különféleképpen kommentálta a munkaülések során elhangzottakat. Jól érzékelteti az értékelések ellentmondásosságát a szinóduson részt vevő Veres András megyéspüspöknek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének nyilatkozata: „Mi is halljuk, olvassuk a média és az újságírók spekulációit, de biztosíthatom, hogy a szinóduson egyáltalán nem olyan harcias a hangulat, mint ahogyan azt az újságírók sejtetik.” A szinódusi atyák állásfoglalásának hiteles megismertetése vezette a püspöki konferenciát, hogy a Szent István Társulatot megbízza a szinódus záróokmánya magyar nyelvű fordításának közzétételével.

A Szentatya arra kérte a püspököket, hogy gondolják végig a család helyzetét a mai világban, és ők – hűségben az evangéliumhoz – vállalták a feladatot, hogy megvizsgálják Isten és az emberi történelem jeleit. Párbeszédüket és gondolkodásukat három magatartásforma inspirálta. Egyrészt a mai család valóságának meghallgatása a hit perspektívájában, fény- és árnyoldalainak összetettségében. Másrészt a Krisztusra szegezett tekintet, hogy új frissességgel és lelkesedéssel újragondolják az Egyház hitében továbbadott kinyilatkoztatást. Végül a valósággal való szembenézés a Szentlélekben, hogy felismerjék azokat az utakat, amelyekkel meg lehet újítani az Egyházat és a társadalmat a férfi és nő házasságára alapozott család melletti elkötelezettségében.

A zárójelentés 94 pontban foglalja össze a család hivatásáról és küldetéséről mindazt, amiről a szinódus résztvevői tárgyaltak, illetve amit végül szavazás után a Szentatyának átnyújtottak. A pontok között olyan aktuális kérdések kerülnek felszínre, mint a biotechnológiai forradalom lehetőségei az utódnemzés területén; a menekült és üldözött családok és az őket befogadó országok egymáshoz való viszonya; olyan különleges kihívások, mint a többnejűség a világ egyes részein, a családilag vagy rokonok által szervezett házasságkötés, illetve a házasság előtti együttélés gyakorlata. A szinódusi atyák ugyanakkor világos választ adnak a sajtóban legtöbb vitát kiváltó témákra is. Ilyen a házasság felbonthatatlansága és termékenysége, a születésszabályozás és az abortusz, a polgárilag elváltak és újraházasodottak integrálása az egyházi közösségekbe, illetve a homoszexuális személyek közötti kapcsolat, mely utóbbi tekintetében a püspökök megerősítik a Hittani Kongregáció korábbi állásfoglalását: „nincs semmi alapja annak, hogy hasonlóságokat vagy akárcsak távoli analógiákat lehetne megállapítani az egyneműek együttélései és Istennek a házasságra és a családra vonatkozó terve között”.

A dokumentum alapvetően lelkipásztori szempontból közelíti meg ezeket a kérdéseket, ezért a válaszok a meghallgatás, az irgalmasság, a megértő figyelem és a szeretet jegyében születtek, ugyanakkor határozott útmutatást is adnak, szem előtt tartva az Egyház kétezer éves tanítását.

A szinódusi záróokmány befejező sorai hűen tükrözik a világegyház püspökeinek közös óhaját: „Kívánjuk, hogy e munka gyümölcse, melyet most átadtunk Péter utódának kezébe, adjon reményt és örömet sok családnak a világon, legyen útmutatás a lelkipásztoroknak és a pasztorális segítőknek, és ösztönözze az evangelizálás munkáját.”

(A püspöki szinódus zárójelentése a családról Ferenc pápának. A püspöki szinódus 14. rendes közgyűlésének (2015. október 4–25.) záróokmánya „A család hivatása és küldetése az Egyházban és a mai világban” témakörben. Római Dokumentumok 46. Szent István Társulat, 100 oldal, 1300 Ft. Fordította: Tőzsér Endre)


Forrás és fotó: Szent István Társulat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria