25 évvel ezelőtt szentelték pappá Balogh Tamás és Dósai Attila piaristákat

2017. június 6. kedd 13:32

Májusban két piarista szerzetes ünnepelte ezüstmisével pappá szentelésének negyed évszázados évfordulóját: Balogh Tamás és Dósai Attila.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Balogh Tamás piarista ezüstmiséjét május 28-án számos híve és rendtársa körében a budapesti Szent Rita-kápolnában mutatta be, ahol gyermekkorában megkeresztelték és ahol elsőáldozó is volt. A szentmise elején Labancz Zsolt tartományfőnök köszöntötte Balogh Tamást, majd átadta neki a Ferenc pápa apostoli áldását tartalmazó, az egyházfő fényképével ellátott jubileumi emléklapot.

Az ünnepi szentbeszédet Bocsa József SchP mondta, aki kiemelte a jubiláló szerzetes életének fontos momentumait, s azokat a szerepköröket, melyeket piaristaként egyszerre visel az, ki belép e rendbe. „Egy piaristának hármas identitása van: egyszerre pap, tanár és szerzetes. Ezeket a piarista életének különböző szakaszaiban másképp és másként élheti meg, mert hol az egyik szerep, hol a másik lesz hangsúlyosabb számára.”

Példaként hozta fel a rendalapító Kalazanci Szent Józsefet, akinek a felszentelésétől számított első 15 évben a papi identitása volt a legerősebb, amely mögött a háttérben már kezdett kibontakozni a tanári hivatás is, a későbbiekben a legmeghatározóbb tevékenység számára, miután Róma utcáin találkozott az elhagyott, szegény sorsú gyermekekkel. „Iskoláinak megalapítását követően közel 19 évet kellett arra várnia, hogy kibontakozhasson a maga teljességében szerzetesi identitása is. Hatvanéves volt, mikor megalapította a piarista rendet. Így, ebben a formában, keretben látta biztonságban mindhárom szerep fenntartását és továbbvitelét” – hangsúlyozta Bocsa József.

Az ünnepi szónok szerint kezdetben Tamás atya számára legerősebb a tanári identitása volt, majd a váci évek alatt vált markánssá igazán papi hivatása, szerepköre. Balogh Tamásra erősen hatott Kállay Emil piarista és Regőczi István személyisége, tevékenysége is.

A szentmise záróakkordjaként Balogh Tamás ünnepi áldásban részesítette rendtársait és a hívek közösségét, majd a résztvevő piarista szerzetesek körében tovább zajlott az ünneplés.

Balogh Tamás 1960. november 29-én, Budapesten látta meg a napvilágot. 1981 augusztusában lépett be a piarista rendbe, örökfogadalmat 1991. augusztus 25-én tett, pappá 1992. május 2-án szentelték.

Teológiát tanult Budapesten 1982-től, majd a biológia–földrajz szakot választotta az egyetemen 1984-től. Az 1989-es évtől tíz éven át volt a budapesti Piarista Gimnázium tanára, igazgatóhelyettese pedig az 1997/1998-as tanévben.

1999-ben Kecskemétre helyezték, ahol gimnáziumi tanárként működött 2007-ig, a piarista iskola igazgatóhelyettese pedig 2001-2002-ben lett. Kollégiumi nevelőtanár is volt egy esztendőn át, majd az általános iskolában a lelkipásztori teendők koordinátoraként tevékenykedett (2002–2005).

2007-től gimnáziumi tanárként dolgozik Vácott. 2000-től közoktatási szakértő és érettségi vizsgaelnök és a zarándoklatok lelkivezetője a Makrovilág utazási irodánál; 2009 és 2017 között tankönyvek pedagógiai lektora volt az Oktatási Hivatalnál, 2013-2015-ig tartalomfejlesztő és tantervi lektorként működött az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) munkatársaként.

* * *

Dósai Attila ezüstmiséjét szülővárosában, Kiskunfélegyházán, a Szent István-plébániatemplomban mutatta be május 21-én. A szertartáson és az azt követő ebéddel összekötött találkozón sokan vettek részt a piarista papok és az esperesi kerület papsága köréből. Az ünnepi szentbeszédet Lukács László SchP, teológus, a kecskeméti Piarista Gimnázium korábbi igazgatója mondta, aki a piarista hivatásról szóló gondolatokat követően a hívek elé állította Kalazanci Szent József alakját, akire, mint kiemelte, Dósai Attila arcvonásai hasonlítanak a legjobban a magyar piarista atyák közül.

Dósai Attila 1964. november 5-én született a Csongrád megyei Szentesen. 1984 szeptemberében lépett a piarista rendbe, örökfogadalmat 1991 augusztusában tett. 1992. május 2-án szentelték pappá.

1985–1992 között Budapesten teológushallgató, majd 1987-től szintén 1992-ig bezárólag történelem–latin szakos egyetemi hallgató is volt. 1992-ben Kecskemétre költözött, ahol gimnáziumi tanárként és kollégiumi nevelőtanárként, majd kollégiumi igazgató-helyettesként is tevékenykedett. 1999–2003-ig házfőnöki szerepet is betöltött a kecskeméti rendházban.

2003-tól a nagykanizsai rendházban él. Ezen időszak alatt gimnáziumi tanárként (2003–2017), kollégiumi nevelőtanárként (2003–2012; 2016–2017), házfőnökként (2003–2015-ig) is tevékenykedett. A rendtartományban asszisztensi szerepet 2003-tól négy éven át töltött be.

2015-ben középiskolai magyartanári, majd 2016-ban középiskolai filozófiatanári diplomát is szerzett.

Balogh Tamás és Dósai Attila a közeljövőben szolgálatuk helyszínein, többek közt Kecskeméten június 11-én 18.30-kor mutatnak be hálaadó szentmiséket.

Forrás: Szathmáry Melinda/Piarista.hu

Fotó: Szathmáry Melinda, Rezsek Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-gondviseles-az-uristen-iranyitotta-sorsomat-koszontjuk-85-eves-jelenits-istvant
A Gondviselés, az Úristen irányította a sorsomat – Köszöntjük a 85 éves Jelenits Istvánt

Jelenits István piarista szerzetes, pap, teológus, irodalomtörténész, középiskolai és egyetemi tanár, a mai katolikus közélet kimagasló képviselője. Ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

2017. december 16. szombat
lezarult-brenner-janos-emlekev
Lezárult a Brenner János-emlékév – A boldoggá avatásra készül a Szombathelyi Egyházmegye

Vesperessál és ünnepi szentmisével ért véget december 15–16-án a Brenner János-emlékév a Szombathelyi Egyházmegyében. Az ünnep azonban folytatódik: jövőre május 1-jén Szombathelyen boldoggá avatják a hatvan évvel ezelőtt vértanú halált halt lelkipásztort.

2017. december 16. szombat
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle