25 évvel ezelőtt szentelték pappá Balogh Tamás és Dósai Attila piaristákat

2017. június 6. kedd 13:32

Májusban két piarista szerzetes ünnepelte ezüstmisével pappá szentelésének negyed évszázados évfordulóját: Balogh Tamás és Dósai Attila.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Balogh Tamás piarista ezüstmiséjét május 28-án számos híve és rendtársa körében a budapesti Szent Rita-kápolnában mutatta be, ahol gyermekkorában megkeresztelték és ahol elsőáldozó is volt. A szentmise elején Labancz Zsolt tartományfőnök köszöntötte Balogh Tamást, majd átadta neki a Ferenc pápa apostoli áldását tartalmazó, az egyházfő fényképével ellátott jubileumi emléklapot.

Az ünnepi szentbeszédet Bocsa József SchP mondta, aki kiemelte a jubiláló szerzetes életének fontos momentumait, s azokat a szerepköröket, melyeket piaristaként egyszerre visel az, ki belép e rendbe. „Egy piaristának hármas identitása van: egyszerre pap, tanár és szerzetes. Ezeket a piarista életének különböző szakaszaiban másképp és másként élheti meg, mert hol az egyik szerep, hol a másik lesz hangsúlyosabb számára.”

Példaként hozta fel a rendalapító Kalazanci Szent Józsefet, akinek a felszentelésétől számított első 15 évben a papi identitása volt a legerősebb, amely mögött a háttérben már kezdett kibontakozni a tanári hivatás is, a későbbiekben a legmeghatározóbb tevékenység számára, miután Róma utcáin találkozott az elhagyott, szegény sorsú gyermekekkel. „Iskoláinak megalapítását követően közel 19 évet kellett arra várnia, hogy kibontakozhasson a maga teljességében szerzetesi identitása is. Hatvanéves volt, mikor megalapította a piarista rendet. Így, ebben a formában, keretben látta biztonságban mindhárom szerep fenntartását és továbbvitelét” – hangsúlyozta Bocsa József.

Az ünnepi szónok szerint kezdetben Tamás atya számára legerősebb a tanári identitása volt, majd a váci évek alatt vált markánssá igazán papi hivatása, szerepköre. Balogh Tamásra erősen hatott Kállay Emil piarista és Regőczi István személyisége, tevékenysége is.

A szentmise záróakkordjaként Balogh Tamás ünnepi áldásban részesítette rendtársait és a hívek közösségét, majd a résztvevő piarista szerzetesek körében tovább zajlott az ünneplés.

Balogh Tamás 1960. november 29-én, Budapesten látta meg a napvilágot. 1981 augusztusában lépett be a piarista rendbe, örökfogadalmat 1991. augusztus 25-én tett, pappá 1992. május 2-án szentelték.

Teológiát tanult Budapesten 1982-től, majd a biológia–földrajz szakot választotta az egyetemen 1984-től. Az 1989-es évtől tíz éven át volt a budapesti Piarista Gimnázium tanára, igazgatóhelyettese pedig az 1997/1998-as tanévben.

1999-ben Kecskemétre helyezték, ahol gimnáziumi tanárként működött 2007-ig, a piarista iskola igazgatóhelyettese pedig 2001-2002-ben lett. Kollégiumi nevelőtanár is volt egy esztendőn át, majd az általános iskolában a lelkipásztori teendők koordinátoraként tevékenykedett (2002–2005).

2007-től gimnáziumi tanárként dolgozik Vácott. 2000-től közoktatási szakértő és érettségi vizsgaelnök és a zarándoklatok lelkivezetője a Makrovilág utazási irodánál; 2009 és 2017 között tankönyvek pedagógiai lektora volt az Oktatási Hivatalnál, 2013-2015-ig tartalomfejlesztő és tantervi lektorként működött az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) munkatársaként.

* * *

Dósai Attila ezüstmiséjét szülővárosában, Kiskunfélegyházán, a Szent István-plébániatemplomban mutatta be május 21-én. A szertartáson és az azt követő ebéddel összekötött találkozón sokan vettek részt a piarista papok és az esperesi kerület papsága köréből. Az ünnepi szentbeszédet Lukács László SchP, teológus, a kecskeméti Piarista Gimnázium korábbi igazgatója mondta, aki a piarista hivatásról szóló gondolatokat követően a hívek elé állította Kalazanci Szent József alakját, akire, mint kiemelte, Dósai Attila arcvonásai hasonlítanak a legjobban a magyar piarista atyák közül.

Dósai Attila 1964. november 5-én született a Csongrád megyei Szentesen. 1984 szeptemberében lépett a piarista rendbe, örökfogadalmat 1991 augusztusában tett. 1992. május 2-án szentelték pappá.

1985–1992 között Budapesten teológushallgató, majd 1987-től szintén 1992-ig bezárólag történelem–latin szakos egyetemi hallgató is volt. 1992-ben Kecskemétre költözött, ahol gimnáziumi tanárként és kollégiumi nevelőtanárként, majd kollégiumi igazgató-helyettesként is tevékenykedett. 1999–2003-ig házfőnöki szerepet is betöltött a kecskeméti rendházban.

2003-tól a nagykanizsai rendházban él. Ezen időszak alatt gimnáziumi tanárként (2003–2017), kollégiumi nevelőtanárként (2003–2012; 2016–2017), házfőnökként (2003–2015-ig) is tevékenykedett. A rendtartományban asszisztensi szerepet 2003-tól négy éven át töltött be.

2015-ben középiskolai magyartanári, majd 2016-ban középiskolai filozófiatanári diplomát is szerzett.

Balogh Tamás és Dósai Attila a közeljövőben szolgálatuk helyszínein, többek közt Kecskeméten június 11-én 18.30-kor mutatnak be hálaadó szentmiséket.

Forrás: Szathmáry Melinda/Piarista.hu

Fotó: Szathmáry Melinda, Rezsek Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-lelek-altal-tudunk-igazan-so-es-vilagossag-lenni-az-emberek-szamara
Ferenc pápa: A Lélek által tudunk igazán só és világosság lenni az emberek számára

A Szentatya május 23-án a bérmálásról tartotta katekézisét a Szent Péter téren. A keresztény tanúságtételt hangsúlyozta, mely abban áll, hogy folytatjuk Krisztus küldetését, és tetteinkben is megmutatkozik, hogy az ő tanítványai vagyunk.

13:50
-marianak-ez-cime-nem-elmeleti-meggondolasokra-osztonoz-foegyhazmegyei-majalis-mariaremeten
„Máriának ez a címe nem elméleti meggondolásokra ösztönöz” – Főegyházmegyei majális Máriaremetén

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye pünkösdhétfőn, május 21-én tartotta meg a máriaremetei kegytemplom kertjében hagyományos majálisát. Idén először volt ez a nap Szűz Máriának, az Egyház Anyjának emléknapja. Az ünnepen Erdő Péter bíboros, prímás tartott katekézist és mutatott be szentmisét.

2018. május 21. hétfő