Átadták a Boldogasszony Iskolanővérek új missziós házát Erdélyben

2016. május 17. kedd 17:10

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek pünkösdhétfőn, május 16-án megáldotta a Boldogasszony Iskolanővérek új lelkiségi és kulturális központját, a Marianum-házat a Maros megyei Szovátán, amelynek tevékenysége a tervek szerint része lehet a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat programjának.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nagy M. Vera nővér és a rend társult tagja, Czakó Gabriella tizenkét éve mozgó énekes iskolát működtet Szováta központtal a Felső-Nyárádmente falvaiban. A nevelés és oktatás e rendhagyó formájával nemcsak a Kodály-módszert, a népi hagyományok művelését, a klasszikus zene szeretetét terjesztik a székely gyermekek között, hanem létrejött körülöttük egy nagy közösség is, melyet a közös hit, a közös értékek tartanak össze. E nagy család bátorította a vándortanító Vera nővért és Gabi nénit, hogy építsenek egy missziós központot, mely a tizenkét év alatt szélessé vált tevékenységüknek méltó teret ad: próbatermet biztosít az általuk alapított Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar számára; lehetőséget nyújt arra, hogy saját helyen tarthassanak foglalkozásokat, táborokat a gyermekeknek, valamint szakmai képzéseket a felnőtteknek.

A szovátai plébánia Jakubinyi György gyulafehérvári érsek jóváhagyásával a rendnek adományozta a város festői fekvésű dombtetőjét. Callmayer László építész Kós Károly stílusát követve álmodta meg az épületet, Böjte Csaba testvér pedig – aki a finanszírozással kapcsolatban azt vallotta, hogy az épületet „imából és éneklésből kell felépíteni” – elindította a Balaton körüli nyári „Csillagösvény missziós körutak” sorozatát. Ezek során ő prédikál, a gyermekkar pedig énekel. Sok-sok ember nagylelkűen adakozott nemcsak ezeken a szentmiséken, de számos más jótékonysági program keretében is.

Külföldi és magyarországi pályázatok támogatását is elnyerve, 2013 tavaszán megindultak az építési munkálatok, és 2016. május elejére gyakorlatilag befejeződtek. Május 13-án Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a csíksomlyói búcsúra menet megtekintették az átadásra kész épületet. Május 16-án, pünkösdhétfőn a hűvös, esős idő ellenére körülbelül 800 ember vett részt a plébániatemplomban bemutatott ünnepi szentmisén és a dombtetőn rendezett házszentelő-házavató ünnepségen.

A szentmise főcelebránsa, Jakubinyi György érsek mellett azok a papok koncelebráltak Erdélyből és Magyarországról, akik a tizenkét év során kapcsolatba kerültek a misszióval. Közülük a Csíkszeredán szolgáló Sárközi Sándor piarista szerzetes, aki gyakran közreműködik lelkipásztorként és magyartanárként a gyerekek programjain, személyesen fogalmazta meg a hálaadó, áldáskérő egyetemes könyörgéseket. A misén a Pécsi Bazilika Bárdos Lajos kórusa közreműködött Pécsi Rita karnagy vezetésével. A záró áldás után a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar előadásában felzendült Kodály Zoltán Pünkösdölője.

A templomból zarándok menetben közelítette meg az ünneplő sokaság a dombtetőn álló, messziről hívogató épületet. Az ünnepséget Vera nővér köszöntője nyitotta meg, melyben így tekintett vissza az eltelt tizenkét esztendőre: Álomról álomra vezetett az Isten. Az új épület küldetését pedig így fogalmazta meg: „Ezen a meseszép vidéken egy dombocskán áll egy ház, ami a gyerekek, a kicsinyek, a hangok, a muzsika, a lélek otthona. A következő álom, hogy ezen a dombon nőjenek a fák, virágozzanak, hozzanak gyümölcsöket, a fák ágait madarak népesítsék be, a füvet éneklő és játszó gyerekek. És hogy emlékezzünk az őseinktől kapott kincsekre: az ősi dallamokra, a tulipános díszítésre, a szőttesekre, virágokra. Jó dolog szépet teremteni, ez történik a kóruséneklésben, de a házépítésben is. Egy tőről fakad az igény. Erdély: a népmesék, népdalok világa. A tiszta hit világa szép reményt szül, és egy valóságos mesebeli világot, ahol szívünk rezdüléseiben egymásra találunk.”

A házavató ünnepség keretében fellépett a gyermekkar, és beszédeket tartottak a megjelent egyházi és közéleti személyiségek. Lobmayer M. Judit nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek magyar tartományának vezetője megemlékezett arról, hogy éppen 105 évvel ezelőtt rendjük tagjai, akkori nevükön a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek egy másik házavató ünnepséget tartottak Erdélyben. Ekkor nyitották meg az új ház ősének, mintaképének, a híres kolozsvári Marianumnak kapuit. A patinás intézmény Magyarország második lánygimnáziumának és egy tanítónőképzőnek adott otthont. Jelentős kulturális szerepét Trianon után is megtartotta egészen az 1948-as államosításig, amikor a kommunista államhatalom felszámolta, és a Bólyai Egyetem bölcsészkarát telepítette helyére.

A Marianum azóta is elevenen él a kolozsváriak, az erdélyiek emlékezetében. Amikor Vera nővérék 2004-ben Erdélybe költöztek, úgy fogadták őket, mint a Marianum folytatóit. Ezért döntöttek úgy, hogy az új ház neve Marianum legyen. Reményik Sándor Jubileumra című versében a tízéves Marianumot 1921-ben az Ararát hegyén fennakadt Noé bárkájához hasonlította, melyből szerteárad a hagyományok ősi ereje. Az iskolanővérek reménye, hogy az új, immár valóban hegyre épült Marianum ezután még szélesebb missziós tevékenységre ad lehetőséget számukra a térség, egész Erdély és az egész magyarság javára.

Ezt követően Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke beszélt, aki elsősorban a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat vezetőjeként volt jelen, és bejelentette a szándékot, hogy a Marianum ház tevékenységét szeretnék bevenni a Hálózat programjába. Így a nővérek hamarosan „népfőiskola-nővérek” lehetnek majd. Egy másik szójátékkal is élt az alelnök, amikor felhívta a figyelmet közös felelősségünkre, hogy törekedni kell a népességmegtartó képesség és a képességmegtartó népesség megőrzésére.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára értékelte, hogy a nővérek missziós elhivatottsággal fordulnak a legegyszerűbb gyermekek felé is, személyre szabott figyelemmel. Szükség van olyan pedagógusokra, akik bátran, akár a megszokottól eltérő utakat választva felfedezik a gyermekekben a kincset, és azt kibontakoztatják. Vianney Szent Jánosból, az egyszerű emberből is csak úgy lehetett pap, hogy – a megszokott rendtartástól eltérően – a vizsgabizottság otthon vizsgáztatta le, tekintetbe véve, hogy túl nagy izgalmat jelentett volna számára a többi hallgatóval együtt vizsgázni a fővárosban.

Az ünnepségen ezután Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke örömét fejezte ki, hogy a huszonegyedik században, amikor a népfőiskola hagyományát próbálják felújítani, visszahozni, akkor erre megvannak már a szükséges alapok, és megvan a közösségi igény is, amely nélkül semmilyen álom nem valósítható meg. Értékelte, hogy a Marianum létrehozói intézményalapítói szándékukban nem egyik napról a másikra terveztek, hanem emberöltők távlatában szemlélték ezt a tevékenységet. Azok a népek és nemzetek, amelyek fennmaradtak a világtörténelem során, időszemléletükben a szakrális időt vették alapul, és mindig ebben vetítették előre a nagy terveket.

Ezután Péter Ferenc szovátai polgármester vette át a szót, aki átadott Vera nővérnek, Czakó Gabriellának és Luca nővérnek, aki ebben a tanévben kapcsolódott a missziós munkához, egy-egy elismerő díszoklevelet „ily módon is megköszönve mindazt a keresztény értékekre épülő közösségépítő munkát, amelyet a szovátai és felső-nyárádmenti gyerekek körében kifejtettek, hogy lelkük nemesedjen, és majdan a szépségre fogékony, a hagyományokat megtartó, egymást segítő, felelősségteljes, öntudatos felnőttekként találjanak maguknak életcélt itthon, a szülőföldön”.

Őt követte Michl József, Tata testvérváros polgármestere, aki beszéde végén egymillió forintról szóló adománylevelet nyújtott át a nővéreknek. A beszédek sorát Böjte Csaba ferences testvér zárta, aki a nap csattanójaként több ízben megnevettette a hallgatóságot derűs példáival. Elmondta, hogy amikor a gyermekkarral közösen tart szentmisét, az oltárnál állva olykor azon kapja magát, hogy Gabi néni vagy Vera nővér dirigálására ő is be szeretne lépni a szólamokkal. Nagy dolognak tartja, hogy a két pedagógus karnagy „kiszereti” a gyermekekből a tudást. Nem úgy tekintenek a gyermekekre, mint akiket pontozni kell egy „szépségversenyen”, hanem abban segítik őket, hogy növekedjenek, fejlődjenek.

Az ünnepi összejövetel a régi székely himnusszal zárult.

Forrás: Boldogasszony Iskolanővérek

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle