Az Eucharisztia ünneplése 12.

2017. október 29. vasárnap 12:00

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

„A dicséret sajátságos tárgyaként az élő és éltető kenyér tárul elénk.” A szentségi Krisztus nemcsak pásztorunk, aki zöldellő mezőkön terelget minket, és nem csupán vezérünk, aki az üdvösség útjain vándorol velünk, hanem ő a mindennapi élő és éltető kenyerünk.

A János evangéliumában olvasható eucharisztikus beszédben Jézus isteni jellel igazolt elismeréséről folyik a vita, amelynek során Jézus a vele vitázók mannaérvére fűzi fel válaszát.

Jézus több mint Mózes, aki kivezette népét a rabságból, és több mint a manna, amelyet Isten adott az egekből, valamint több mint a Törvény – Izrael e három éltető sarokköve. Nem az a csoda, hogy Isten mannát adott az égből, hanem az, hogy igazán – nem csupán biológiai, hanem el nem múló, Istennel egyesült – élő kenyeret adott a mennyből: Jézus Krisztust. Ő nem mennyiségi, hanem a minőségi kenyér (MTörv 8,3).

Jézus személyében – áldozati önátadásában – beteljesedik az ember bölcsesség- és boldogságkeresése, amelyet a Törvény nem tud kielégíteni, ahogyan a manna is csak ideiglenes táplálék volt, amely után az ember ismét megéhezett (Jn 6,34.48–49.58).

Kétségtelen, hogy a János evangéliumában található eucharisztikus beszéd már magán viseli a jézusi tanítás liturgikus-szentségi megértését és gyakorlatát, amely révén az Egyház valóságosan részesül Jézus életéből, de misztikusan egyesül is vele. Aquinói Szent Tamás szerint az élet, amelyről a mi Urunk, Jézus Krisztus beszél (Jn 6,52),a kegyelemből megélt lelki élet. A szent Eucharisztia pedig a kegyelem leggazdagabb forrása, minthogy ez a szentség maga Krisztus, akitől az ember megkapja az örök élethez szükséges isteni kegyelmet (ST III.q79a1).

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

09:01
egyszerre-mindent-fenntartas-nelkul-brenner-janos-boldogga-avatasara-keszulve
Egyszerre mindent, fenntartás nélkül – Brenner János boldoggá avatására készülve

Székely János szombathelyi megyéspüspök írásával indítjuk havonta megjelenő rovatunkat, amellyel Brenner János vértanú május elsején Szombathelyen sorra kerülő boldoggá avatására készülünk.

09:56