Az Eucharisztia ünneplése 28.

2018. május 6. vasárnap 12:00

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Nem lesz hasadása valóságnak, a törés csupán a jelé lészen, amely által sem állapota, sem termete a jelöltnek nem kisebbedik.

Az átváltoztatott színek minden egyes parányi részében jelen van Krisztus, vagyis ahol előzőleg a kenyér és a bor magánvalósága volt, ott most Krisztus teljes valóságában jelen van. A törés és kiosztás előtti, valamint az azt követő állapot nem érinti Krisztus jelenlétének teljességét (quantitas).  Szent Tamás  valójában rámutat arra, hogy az Eucharisztia misztériuma felülmúlja a matematikai logikát (a skolasztikus aritmetika tudományos értelmezése szerint). Krisztus valósága és jelenléte nem számszerű egység. Krisztus jelenléte a kenyér és a bor színében sajátos vonatkozást (relatio) hoz létre ezekkel, vagyis bizonyos értelemben igazodik kiterjedésükhöz. A színek megtörése és kiosztása előtt Krisztus teljes egészében jelen van (egyszer), de képességileg – minthogy minden áldozó a teljes Krisztusban részesül – sokszorosan jelen van, ezáltal a megtörést követően minden egyes részben a maga teljes valóságában van jelen. Krisztus jelenlétének igazodása a színek kiterjedéséhez azt jelenti, hogy az eucharisztikus Krisztus nem fizikai (matematikailag és mennyiségileg mérhető), testi értelemben tölt ki egy helyet, hanem jelen van a színek által körülírt helyen. Ebből adódik, hogy Krisztus jelen van több ostyában, de abban az egyben is, amelyet a pap megtör a szertartás alatt. És noha Krisztus az Atya jobbján foglal helyet, jelenléte az eucharisztikus kenyérben és borban meghatározott formát ölt, létrejön a szentségi egység, aminek révén a színek, a kenyér és a bor Krisztus jelenlétének tartóivá és alaki jeleivé válnak.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-pozna-ban-adjatok-egy-fix-pontot-es-en-kiforditom-sarkaibol-vilagot
Erdő Péter Poznańban: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”

A Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban tartották az Országos Lelkipásztori Fórumot. Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének meghívására Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével szentmisét ünnepeltek.

2018. szeptember 22. szombat
felkesziteni-az-orok-eletre-nyary-zsigmond-igazgato-25-eves-szent-gellert-iskolarol
Felkészíteni az örök életre – Nyáry Zsigmond igazgató a 25 éves Szent Gellért Iskoláról

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Budapest-Krisztinavárosban található Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Jelenleg 461 diák tanul itt, a tantestület létszáma 48 fő. A negyedszázados jubileum alkalmából Nyáry Zsigmond igazgatóval beszélgettünk.

2018. szeptember 22. szombat