Az Eucharisztia ünneplése 28.

2018. május 6. vasárnap 12:00

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Nem lesz hasadása valóságnak, a törés csupán a jelé lészen, amely által sem állapota, sem termete a jelöltnek nem kisebbedik.

Az átváltoztatott színek minden egyes parányi részében jelen van Krisztus, vagyis ahol előzőleg a kenyér és a bor magánvalósága volt, ott most Krisztus teljes valóságában jelen van. A törés és kiosztás előtti, valamint az azt követő állapot nem érinti Krisztus jelenlétének teljességét (quantitas).  Szent Tamás  valójában rámutat arra, hogy az Eucharisztia misztériuma felülmúlja a matematikai logikát (a skolasztikus aritmetika tudományos értelmezése szerint). Krisztus valósága és jelenléte nem számszerű egység. Krisztus jelenléte a kenyér és a bor színében sajátos vonatkozást (relatio) hoz létre ezekkel, vagyis bizonyos értelemben igazodik kiterjedésükhöz. A színek megtörése és kiosztása előtt Krisztus teljes egészében jelen van (egyszer), de képességileg – minthogy minden áldozó a teljes Krisztusban részesül – sokszorosan jelen van, ezáltal a megtörést követően minden egyes részben a maga teljes valóságában van jelen. Krisztus jelenlétének igazodása a színek kiterjedéséhez azt jelenti, hogy az eucharisztikus Krisztus nem fizikai (matematikailag és mennyiségileg mérhető), testi értelemben tölt ki egy helyet, hanem jelen van a színek által körülírt helyen. Ebből adódik, hogy Krisztus jelen van több ostyában, de abban az egyben is, amelyet a pap megtör a szertartás alatt. És noha Krisztus az Atya jobbján foglal helyet, jelenléte az eucharisztikus kenyérben és borban meghatározott formát ölt, létrejön a szentségi egység, aminek révén a színek, a kenyér és a bor Krisztus jelenlétének tartóivá és alaki jeleivé válnak.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd