Az Eucharisztia ünneplése 28.

2018. május 6. vasárnap, 12:00

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Nem lesz hasadása valóságnak, a törés csupán a jelé lészen, amely által sem állapota, sem termete a jelöltnek nem kisebbedik.

Az átváltoztatott színek minden egyes parányi részében jelen van Krisztus, vagyis ahol előzőleg a kenyér és a bor magánvalósága volt, ott most Krisztus teljes valóságában jelen van. A törés és kiosztás előtti, valamint az azt követő állapot nem érinti Krisztus jelenlétének teljességét (quantitas).  Szent Tamás  valójában rámutat arra, hogy az Eucharisztia misztériuma felülmúlja a matematikai logikát (a skolasztikus aritmetika tudományos értelmezése szerint). Krisztus valósága és jelenléte nem számszerű egység. Krisztus jelenléte a kenyér és a bor színében sajátos vonatkozást (relatio) hoz létre ezekkel, vagyis bizonyos értelemben igazodik kiterjedésükhöz. A színek megtörése és kiosztása előtt Krisztus teljes egészében jelen van (egyszer), de képességileg – minthogy minden áldozó a teljes Krisztusban részesül – sokszorosan jelen van, ezáltal a megtörést követően minden egyes részben a maga teljes valóságában van jelen. Krisztus jelenlétének igazodása a színek kiterjedéséhez azt jelenti, hogy az eucharisztikus Krisztus nem fizikai (matematikailag és mennyiségileg mérhető), testi értelemben tölt ki egy helyet, hanem jelen van a színek által körülírt helyen. Ebből adódik, hogy Krisztus jelen van több ostyában, de abban az egyben is, amelyet a pap megtör a szertartás alatt. És noha Krisztus az Atya jobbján foglal helyet, jelenléte az eucharisztikus kenyérben és borban meghatározott formát ölt, létrejön a szentségi egység, aminek révén a színek, a kenyér és a bor Krisztus jelenlétének tartóivá és alaki jeleivé válnak.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat