A Szentlélek ad számunkra erkölcsi útmutatást – Beszélgetést rendeztek a lombikmódszerről Budapesten

2018. január 11. csütörtök 19:59

„Lombik? Bébi?” címmel rendeztek beszélgetést a 72 Tanítvány Mozgalom Részigazság Klubjában január 10-én. Roska Péter morálteológust és Dervarics-Boros Ágnes Creighton-oktatót Szikora József, a Magyar Katolikus Rádió főszerkesztője kérdezte a budapesti Háló Közösségi és Kulturális Központban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A bevezetőben Szikora József arra emlékeztetett, hogy korunk problémái a technológia gyors fejlődéséből adódnak. E változás során olyan etikai kérdések merülnek fel, melyek mindeddig nem okoztak problémát.

Roska Péter morálteológus szerint Isten bízta ránk a természetet, önmagában tehát a technológia nem bűnös. Ugyanakkor nem élhetünk vele vissza. A globális felmelegedés is mutatja, hogy nem tehetünk meg mindent.

„Természetes és nem természetes között hol húzódik a határ?” – tette fel a kérdést Szikora József.

„Végső soron minden természetes, amire képesek vagyunk. Az Egyház nem azt vizsgálja, hogy valami természetes-e, hanem azt, hogy etikus-e. Összhangban van-e mindaz, amit teszünk, Isten tervével” – válaszolta Roska Péter. Érdemes lenne egy szentségimádás során – leborulva az előtt, aki létrehozott minket –, végiggondolni a bioetikai kérdéseket. Így könnyebb lenne felismernünk azt a lényeget, amit Isten belénk ültetett.

Dervarics-Boros Ágnes szerint az Egyház dokumentumait nemcsak az eszünkkel, hanem a szívünkkel is meg kellene értenünk. Nem csak a dogmákat kell látnunk, észre kell vennünk, hogy az Egyház anyaként óv bennünket. Az is fontos, hogy az Egyház nem véd meg a kereszttől. A meddőség kérdése is nagyon sok fájdalommal jár, de az Egyház nem hagy magunkra, hanem az igazságot kimondva ölel át a szeretetével.

Hol kezdődik az ember? E kérdésre válaszolva Roska Péter azt emelte ki, hogy „az emberi méltóság alapja az emberi fajhoz tartozás ténye”. Az Egyház nem mondta ki, hogy Isten mikor teremti bele az emberbe a lelkét. Az viszont biztos, hogy élőlényként az emberi faj tagját megilleti a személynek kijáró tisztelet. Akiben benne van a negyvenhat kromoszóma, akinek emberi DNS-e van, azt tisztelnünk és védenünk kell.

Szikora József kitért Veres András püspöknek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének 2017. augusztus 20-án, a Szent István-bazilika előtt elmondott homíliájára: „Egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben.” Erre nagyon sokan reagáltak, a reflexiók egy része szakmai, érzelmi érveket vonultatott fel, mások kifejezetten ellenségesek voltak.

„Erről a témáról tíz szakemberrel együtt írtam egy összefoglalást, mely a Magyar Kuríron jelent meg” – emlékeztetett Roska Péter morálteológus. Jól látszik, hogy sok jóhiszemű ember nincs tisztában azzal, hogy mi az Egyház tanítása. Pedig a Katolikus Egyház Katekizmusa megfelelő eligazítást ad ebben a kérdésében. A Bioetikai útmutató fiataloknak című kiadvány tudományos alapokon ismerteti a témát. Szent II. János Pál pápa Evangelium vitae (Az élet evangéliuma) kezdetű enciklikája úgy fogalmaz, hogy a lombikeljárás során „kiszakítják az életfakasztást a házastársi aktus emberi egészéből”. Ugyanitt olvashatjuk, hogy „az úgynevezett »számfölötti embriókat« elpusztítják vagy tudományos és orvosi kísérletekhez használják föl; valójában azonban az emberi életet egyszerű »biológiai anyag« szintjére fokozzák le, amivel szabadon rendelkezhetnek.” Ezzel összefüggésben Roska Péter elmondta, hogy az Egyház megnyilatkozásai mély kutatásokra alapozódnak. A tudomány mai állását figyelemmel kísérő állásfoglalásokról, megközelítésekről a National Catholic Bioethics Center honlapján  tájékozódhatunk.

„Az elsőként felvetett szemponthoz egy mélyebb, átelmélkedett hit szükséges” – hangsúlyozta a morálteológus. Vajon miért alkotta meg úgy Isten az embert, hogy eredetét két személy egyesüléséhez kötötte? Két felelős személy felelős tettéhez, amelynél nincs jelen más. A lombikeljárásnál viszont mások is részt vesznek a foganásban. Egy technikai módszernél bizony az sem biztos, hogy valójában ki a biológiai szülő. A gyermek identitásával is összefügg a foganás természetes módja.

Dervarics-Boros Ágnes elmondása szerint a lombikeljárással fogant gyermekeket sem veti ki magából az Egyház. Ennek ellenére nem mindegy, hogy valaki miként fogan. A lombikeljárás során egy gyermek megfoganása hat-hét embrió elpusztításával jár. Magyarországon, ha egy-két éven belül nem jön a baba, meglehetősen gyorsan a mesterséges eljárások felé irányítják a párokat. Annak ellenére, hogy ma még nem lehet pontosan megmondani, hogy a lombikeljárást igénybe vevő nőkre ez a beavatkozás milyen hatással lesz, mint ahogy azt sem látjuk még, hogy az így fogant emberek – és az ő utódaik – később milyen egészségi és pszichés állapotban lesznek. A lombikmódszernél nem kíváncsiak arra, hogy a meddőséget mi okozza. Ezzel szemben a Creighton-módszer a nő termékenységének jeleit figyeli, és ezt jegyzi fel egy táblázatba. Erre alapoz az Egyház által elfogadott NaPro Technológia, mely az okokat keresi és gyógyítja. 

Az egyik hozzászóló véleménye szerint a lombikeljárás előtt is kivizsgálják a párokat. Ennek során a fogamzóképességet is igyekeznek növelni. Rojkovich Bernadette, a Magyar Bioetikai Társaság elnöke szerint az orvosok között nincs egyértelmű vélemény arról, hogy a lombikeljárás során fogant gyermekek bármilyen módon hátrányban lennének. Fejérdy Gábor, a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesületének tagja szerint viszont bizonyos megbetegedések kockázata nagyobb azoknál a nőknél, akik lombikeljárásban vettek részt. Az is fontos szempont, hogy sajnos a lombikmódszert követő orvosok nem hívják fel arra a figyelmet, hogy a „terhesség előtti redukció” valójában a már megfogant embriók elpusztítását jelenti. Egy másik felszólaló azt hangsúlyozta, hogy nagy szükség van a fiatalok megfelelő szexuális nevelésére, mint amilyen például a Ciklus-show. Egy orvos szerint a szakmai protokollok kialakításánál sokszor az anyagi érdek számít, mely nem teremt megfelelő környezetet a természetes módszerek elterjedésének. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a változás folyamatossága miatt sokszor nehezen találjuk meg azokat a konkrét határokat, melyekről véleményt alkothatnánk.

„Mi, katolikusok hisszük azt, hogy Isten, a Szentlélek ad számunkra olyan erkölcsi útmutatást, mely alapján meg tudjuk szabni a határokat” – zárta le a beszélgetést Roska Péter morálteológus.

Fotó: Merényi Zita

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

09:38
apa-tul-jo
Apa túl jó?

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő „Életre nevelő” címmel havonta jelentkező rovatot indított. Az apai mérce lehet növelő, érlelő is, ha az apa valóban gyermeke igazi arcát látja – tudhatjuk meg Pécsi Rita legutóbbi írásából.

2018. március 18. vasárnap