Böjte Csaba Kisvárdán: Nagytakarítást kell végezni a szívünkben!

2018. március 7. szerda 11:25

Böjte Csaba ferences szerzetes mondott szentbeszédet nagyböjt harmadik vasárnapján, március 4-én a kisvárdai római katolikus templomban.

„Jézus tudta, mi lakik az emberek szívében, de vajon én tudom-e, mi lakik bennem? Mindnyájunkat megkereszteltek, Isten választott temploma, szentélye lettünk. Nagyböjtben fontos, hogy elcsöndesedjünk, magunkba forduljunk, elgondolkodjunk azon, hogy bennünk milyen vágy, gondolat, ösztön él, amelyek vezetik a cselekedeteinket. Mi lakik a szívünkben?” — kezdte gondolatait Böjte Csaba.

A ferences szerzetes hangsúlyozta, hogy ha igazán szembenézünk önmagunkkal, rájövünk, hogy nekünk is nagytakarítást kell végeznünk a szívünkben, hogy a bűnös vágyakat, a beteges gondolatokat, ösztönöket, félelmeket, szemetet megszüntessük. Ezt az újjászületést segíti a keresztútjárás nagyböjt péntekjein, és ezért ül a plébános a gyóntatószékben.

A mai világban a testünket mindenféle tisztító, méregtelenítő kúráknak vetjük alá, de a lelkünket is meg kell tisztítani – emlékeztetett Böjte Csaba. – Nem elég a templomot kitakarítani, a templom attól lesz tiszta, ha felhangzik benne Isten szava. A lelkünk is akkor lesz tiszta, ha Jézus Krisztus megszólal bennünk. Töltse be Ő az én testem templomát, az Ő akarata és az Ő álma fakadjon fel a szívemben.

Ezután Csaba testvér a közösség létfontosságát emelte ki: „Jézus építi a közösséget. Ha hagyjuk, hogy Isten éljen bennünk, akkor körülöttünk közösség fog épülni. Jézus bennünket is hív, mint ahogy meghívta Fülöpöt, Zakeust és a többi tanítványt. Merjük kinyújtani testvéreink felé a kezünket. Bízzunk abban, hogy a szép szó, szeretet és a jóság meghozza a maga gyümölcsét. Az összes gazdagságom abból fakad, hogy merek befogadni.”

A ferences szerzetes azt is kifejtette, hogy a magyar nemzet problémáira a gyermekáldást ajánlaná, amely szerinte mindenre gyógyír lehetne: „Olyan, mint az orvosság: használat előtt felrázandó – lehetőleg evés előtt. Megfogom a derekát és feldobom, háromszor-négyszer, ki meddig bírja. A gyermek elkezd kacagni, átöleli a nyakamat és ad egy nagy puszit, amire szinte minden betegség és gond elszáll. És ami a legjobb: nincs mellékhatása. Én mindenkinek ajánlom, mert gyógyít.”

Böjte Csaba atya rámutatott, amikor a Miatyánkban azért imádkozunk, hogy „jöjjön el a te országod...”, azt úgy is fordíthatnánk: „Jöjjön el az a nap, amikor a szívünkben Urunk, Jézus Krisztus uralkodik”.

A szentmise végén Linzenbold József esperes, plébános Szeifried Zoltán Csaba testvér egy árvával című toll-karton alkotásával (képünkön) köszönte meg Csaba testvér gondolatait. Az ajándékot a festő-grafikus személyesen adta át.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-gyermekkent-vagy-rabszolgakent-gondolkodo-keresztenyek-vagyunk
Ferenc pápa: Gyermekként vagy rabszolgaként gondolkodó keresztények vagyunk?

A Szentatya június 20-án folytatta a tízparancsolatról megkezdett katekéziseit. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Biblia nem véletlenül „tíz szót” és nem tíz parancsolatot említ: Isten ugyanis nem szolgaságba vető zsarnokként, hanem gondoskodó apaként bánik velünk.

19:25
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

09:01