Cigányok és nem cigányok közös keresztjét áldotta meg Székely János püspök

2018. március 12. hétfő 13:42

Március 11-én cigányok és nem cigányok közös keresztjét áldotta meg Székely János szombathelyi megyéspüspök a Vas megyei Csákánydoroszló Nepomuki Szent János-templomában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nagyböjti lelkigyakorlatukat tartották a csákánydoroszlói hívek március 10–11-én. A lelkigyakorlatos szentbeszédet Székely János megyéspüspök mondta, aki gyóntatott is a szentmise előtt.

Homíliájában rámutatott, a Biblia arra tanít, hogy az Isten örök szeretet: az Atya, a Fiú és a Szentlélek szeretete. Ebből a szeretetből lett a világ és az ember, aki arra született, hogy szeressen. Fontos, hogy szeretet legyen az ember szavaiban: nem mindegy, hogy mit mond, és hogyan. Szavaink belőlünk jönnek elő: a gondolatainkból, a lelkünkből; megmutatják, milyenek vagyunk. A szavakkal lehet ölni és pusztítani, de építeni is.

A gyerekekhez is szólt Székely János. Arra kérte őket, vizsgálják meg, mennyi mindent kaptak a szüleiktől, és ezt meg tudták-e köszönni, hálálni nekik. „Érzik-e a szüleim, hogy szeretem őket? Tudok-e rájuk időt szánni: megölelni őket, segíteni nekik; kifejezem-e a hálámat?” – fogalmazta meg a püspök a kérdéseket, amiket feltehetnek maguknak  a gyerekek.

A házastársakhoz fordulva Székely János kiemelte: egy házasság nem magától marad szép. Két ember gyakran eltávolodik, és falak épülnek köztük. Csak az a házasság marad szép, melyben a két ember ezeket a falakat lebontja, egymás kezét megfogja. Ehhez sok idő, érzékenység kell. „Mi az, ami a házasságomban rajtam múlik? Hogyan tudnám a házastársamat boldogabbá tenni? – adott támpontokat a házastársaknak nagyböjti elmélkedésükhöz és lelki felkészülésükhöz Székely János.

A szeretet arra is hív, hogy észrevegyük a szegényt, a beteget, az idős és magányos embereket; ha nem tudjuk Istent segíteni a felebarátunkban, akkor hazugság azt állítani, hogy szeretjük Őt. „Tudom-e meglátni a gyöngét, a szegényt, és tudok-e kicsit segíteni nekik?” – tette fel a kérdést Székely János a híveknek.

Szentbeszéde végén a főpásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy az embereknek el kell tudni fogadniuk a szenvedéseket, betegségeket, kereszteket. Sokan vannak, akik állandóan panaszkodnak, állandóan keserűek ezek miatt, de ettől még nem fognak megszabadulni a szenvedésektől, csak duplán nehezek lesznek. Ha tudjuk a terhet erős lélekkel vállainkra venni, magunkhoz ölelni, akkor átalakul: igazi kereszt lesz, emelni fog minket, tartást ad és Krisztushoz tesz minket hasonlóvá, aki a világ terheit hordozta.

Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható ITT.

A szentmise végén Székely János megáldotta a templomban a cigányok és nem cigányok keresztjét. Az új kereszt fehér és fekete színe utal arra, hogy legyen bármilyen az ember bőrszíne, anyanyelve, mindannyian Isten remekművei, kedves gyermekei vagyunk, és egymásnak testvérei – mondta Székely János az áldás előtt. – Nem kell az identitásunkat letagadni, ezt Jézus nem is kívánja senkitől: minden kultúrában rengeteg érték van. Tudjunk viszont valóban úgy élni, mint az Atya gyermekei, igazi testvérekként – fogalmazott.

Taizéből származik az ötlet a kereszt felállítására – mondta el Orsos Zoltán plébános. – Ott egy lerombolt téglafal az emberek közötti ellentétek feloldásának szimbóluma – itt a kereszt. Ez a kereszt legyen, ami lerombolja a falakat köztünk – hangoztatta a plébános.

Miért kellett ezt a keresztet felállítani, amikor itt nincs is feszültség a cigányok és nem cigányok között? – tették fel sokan a kérdést a plébánosnak. – A baj az, hogy közömbösen élünk egymás mellett – mutatott rá Orsos Zoltán, hozzátéve: ez a kereszt figyelmeztessen minket, hogy nem kell a kegyelemért megküzdenünk, csak elfogadni azt az Úrtól.

A szentmisén még egy keresztet elhelyeztek a templomban, amelyet egy magánszemély készített. Különlegessége, hogy három pápa – Szent II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa – is megáldotta.

A Szombathelyi Egyházmegyében április 6-án Bérbaltaváron tartják a III. Cigánypasztorációs Találkozót.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő