Kaszap István születésének 100. évfordulóját ünnepelték Székesfehérváron

2016. március 30., szerda | 14:35

Március 29-én emlékeztek meg Kaszap István születésének 100. évfordulójáról Székesfehérváron. A Prohászka Ottokár-emléktemplomban tartott szentmisén bejelentették, hogy a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság a nemzeti sírkertbe sorolta Kaszap István jezsuita novícius nyughelyét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az évforduló rendkívüli esemény volt a Székesfehérvári Egyházmegye életében. A számos zarándokot vonzó püspöki szentmise elején Tóth Tamás plébános köszöntötte a vendégeket, köztük Gedai Istvánt, a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettesét, Wilmek Tibort, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnökét, Cser-Palkovics András polgármestert, Mészáros Attila alpolgármestert, Orosz Zoltán altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettesét, Huszár János vezérőrnagyot, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokát, a Magyar és a Szlovák Cserkészszövetség vezetőit és képviselőit, a Kaszap István Alapítvány tagjait, a szerzeteseket és szerzetesnővéreket, az egyházmegyés papokat és minden zarándokot. 

Tóth Tamás megemlékezett egy nemrég elhunyt egyházközségi hívőről, aki Kaszap István kortársaként szívesen emlékezett vissza a példaértékű életet élt fiatalemberre.

Gedai István emlékbizottsági elnökhelyettes ünnepi beszédében méltatta Kaszap István szerepét a Trianon utáni időkben, amikor át kellett értékelni az egész magyar közéletet, amikor a politikai és erkölcsi összeomlás után újra kellett kezdeni az életet.

Emlékeztetett: a legkiválóbbak felismerték, hogy ebben az újjáépítésben a magyar fiataloknak kiemelkedő szerepet kell adni. Kaszap István maga is cserkész volt. Az ő szelleme segítette a magyar ifjúságot annak a hitvallásnak az elmondásában, amelynek az utolsó sora így hangzott: „Hiszek Magyarország feltámadásában.” Nem véletlen, hogy 1945 után a cserkészet volt az első szervezet, amelyet felszámoltak – mondta az elnökhelyettes. – Majd fél évszázadig arra törekedtek, hogy megsemmisítsék azt a keresztény nemzeti értékrendet, amely a magyar történelem során mindenkor megmentette hazánkat.

Ti, cserkészek, akik újra élhetitek a cserkészéletet, rátok vár az a magyar jövő, amelynek a végső kicsengése ez: „Hiszek Magyarország feltámadásában.” Nagy a felelősségetek, és nagyon sok munka vár rátok – biztatta a jelen levő fiatalokat Gedai István.

Ezt követően ünnepélyesen átadta Spányi Antal megyéspüspöknek a dokumentumokat a város díszpolgára, Kaszap István sírjának örökös védettségéről.

Spányi Antal beszéde elején megköszönte, hogy vállalva a fáradságot nagyon sokan érkeztek a kivételes ünnepre, az egyházmegye határain túlról is, lelki egységet alkotva Kaszap István tisztelőiként. A főpásztor köszöntötte hazánk egyik legidősebb cserkészét, aki 91 évesen eljött, hogy egykori példaképe előtt tiszteletét tegye.

A megyéspüspök ezután bemutatta a szent életű kispap életútját, méltatta Istennek adott életét, amely ma is példa a fiataloknak. Rámutatott: hitből fakadó akaraterejével nemcsak kiemelkedő teljesítményre volt képes, hanem a szenvedést is vállalni tudta. Rövid életében megvalósította, amire Isten meghívta.

Azok, akik lelkileg tudtak hozzá közeledni, hamar felismerték benne a szentet, az embert, aki Istennek adta magát. Így nőtt kultusza, amely halála óta töretlen, minden zsarnoki hatalom ellenére, amely meg akarta semmisíteni emlékét – hangsúlyozta a főpásztor, majd idézte Kaszap István püspökének, Prohászka Ottokárnak szavait: „Az emberi életnek csak úgy van értelme, ha van egy másik világa. Aki az örökkévalóságban hisz... A mi föladatunk: hűnek lenni mindvégig; kitartani, ha törik, ha szakad. Ez magasztalja föl az Istent, ez dicsőíti meg az embert, az emberiséget.”

A szentmise végén felszólalt Ronkay János, a Magyar Cserkészszövetség országos vezetőtisztje. ​Kiemelte, hogy Kaszap István miként jellemezte a cserkészt: a cserkész mindenben jó példát mutat, komoly, de emellett vidám és jókedvű is. Minden téren, a hazájával szemben és Istennel szemben is ízig-vérig kötelességét teljesítő.

Kaszap István rövid, de annál teljesebb élete a legjobb igazolás a cserkészet által használt nevelési módszer működésére, amely​, ha​ valódi személyes elköteleződéssel és az önnevelésre való hajlandósággal találkozik,​ rendkívüli hatással lehet​ a jel​lem​ épülésére – fogalmazott a vezetőtiszt.​

A szentmise után az ünneplő közösség Kaszap István sírjához vonult Spányi Antal püspök és a papság vezetésével, hogy együtt imádkozzanak, tiszteletük jeléül koszorúkat és gyertyákat helyezzenek el és köszönetüket fejezzék ki a sírban nyugvó kispap példaértékű életéért, közbenjárásáért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle