Konferencia a Pázmányon: A másik megismerésén át juthatunk el saját kérdéseink megfogalmazásához

2019. május 14., kedd | 21:59

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézete Vallás – média – nyilvánosság kutatócsoportja konferenciát és kapcsolódó workshopokat rendezett 2019. május 9–14. között.

A Vallási sokféleség és vallási reprezentációk korunkban. Bölcseleti és társadalomtudományi perspektívák címmel megrendezett konferencia a vallási sokféleség teológiai, társadalomtudományi és médiaelméleti vonatkozásait tárta fel. Programindító felvetése volt, hogy a kulturális mezőben, annak részeként, vagy egy adott kultúra legbelső lényegeként a vallási sokféleség ténye alapvető jellemzőjévé vált korunknak, ezért is körültekintő tudományos megközelítést igényel. Abból a tényből ugyanis, hogy sokféle vallás létezik egymás mellett, számos eltérő következtetés vonható le. Kiöli-e korunk emberéből a vallási érzékenységet a sokféleség tapasztalata? Érdemes-e egyenrangúnak és egyformának tekintenünk az összes vallást? Milyen formában jelenítik meg, képviselik, vagy kezdik ki a vallásokat a médiumok? A kulturális, társadalmi terekben, a nyilvánosság erőtereiben hol és milyen előjellel találkozik korunk embere vallási jelenségekkel? A konferencia ezekre és hasonló kérdésekre keres választ.

A nemzetközi tudományos konferencia külföldi főelőadói Francis X. Clooney SJ (Harvard Egyetem, Cambridge – Massachusetts), Viktor Khrul (Lomonoszov Egyetem, Moszkva), Patsch Ferenc SJ (Pápai Gergely Egyetem, Róma), az Egyesült Államok, Oroszország és a hivatalos vatikáni iránymutatások perspektívájából közelítették meg a kérdést.

Francis X. Clooney SJ Vallási sokféleség, spirituális átalakulás a hagyományok találkozásában című előadása elsősorban az indiai hagyományok saját szempontú áttekintésére vállalkozott. Clooney a világ egyik vezető hindu kultúra- és valláskutatója, aki főként szanszkrit és tamil nyelveken végzett kutatásai alapján publikált a témában több mint tíz kötetet és több száz tanulmányt. A hindu vallás alapszövegeinek megértésén és feltárásán keresztül a két vallás teológia és kulturális kommunikációs viszonyait vizsgálva immár ötven éve azon munkálkodik, hogy a keresztény–hindu párbeszéd alapelemeinek értelmezésén keresztül elősegítse egymás jobb és mélyebb megértését. Az általa vezetett Harvard egyetemi kutatások komoly kultúrdiplomáciai jelentőséggel is bírnak – napjaink komperatív teológiájának egyik legismertebb kutatójaként a mostani (első magyarországi) út keretében részt vett egyéb rendezvényeken is Pécsett, Budapesten és Pannonhalmán. Első magyarul megjelent könyvét (Tanulhatnak-e egymástól a vallások?, Jezsuita Kiadó, 2019) is az itteni tartózkodása keretében mutatták be a jezsuiták Párbeszéd Házában.

A konferencia másik főelőadója Viktor Khrul, a moszkvai Lomonoszov Egyetem kutatója elsősorban az oroszországi katolikus és ortodox vallások médiában történő megjelenését vizsgálta. Patsch Ferenc SJ, a római Pápai Gergely Egyetem tanára A hitközi és médiatikus pluralizmus című előadásában valláshermeneutikai és médiaelméleti módszerrel mutatta be a vallási sokféleség mediális megjelenítéseit.

A konferencián előadó magyarországi kutatók [Mezei Balázs (PPKE): A vallási pluralizmus genealógiája; Andok Mónika (PPKE): Média, vallás és nyilvánosság: nemzetközi trendek és magyar kutatások; Görföl Tibor (PPHF): A komparatív teológia körvonalai; Lázár Kovács Ákos (PPKE): Vallás nélküli transzcendencia a kulturális kommunikációban] bölcseleti, teológiai, vaalmint kommunikáció- és médiatudományi szempontú előadásaikkal a főelőadók által felvetett kérdésekre reflektáltak, illetve saját munkájuk kapcsolódó vonatkozásait mutatták be.

A konferenciát keretbe foglaló szakmai találkozók, workshopok a kutatók, illetve a diákok számára nyújtottak lehetőséget arra, hogy egymás munkájának megismerésén keresztül néhány alapbelátást megerősítsenek, illetve meghozzanak. Ezek közül talán a legfontosabb (azon túl, hogy a vallásközi kommunikáció minden formája szükséges és elengedhetetlen alapja a kiengesztelődés szolgálatának) a harvardi Clooney professzor által folyamatosan hangsúlyozott üzenet volt, miszerint a sokféleség egész kérdéskörének megértéséhez csak a „másik” szövegeinek, tanításának, önértelmezésének vizsgálatán, megértésén keresztül vezethet út. A másik tanító vagy szent szövegeinek alapos megismerése, a másik kulturális és vallási önértelmezésének elsajátítása teszi lehetővé az elmélyült párbeszédet. Az általa is képviselt komparatív (összehasonlító) szempont éppen azt hangsúlyozza, hogy a dialógus terének és tétjének felvázolása nem az első lépés, hanem egyáltalán csak a másik megismerésén keresztül juthatunk el saját kérdéseink megfogalmazásához. A kérdéseket a másikhoz kell intéznünk és nem saját monológjaink erősítéséhez – akkor tudhatom, hogy milyen kérdéseim lehetnek a másikhoz, ha előtte odafordulok hozzá; ennek a kulturális odafordulásnak volt az ünnepe a Pázmány Egyetemen megrendezett konferencia és a hozzá kapcsolódó rendezvények.

Egy hosszabb távú együttműködés reményében az érdeklődők számára első lépésként a konferencia anyaga kötet formájában is elérhető lesz a PPKE BTK Kommunikáció- és Médiatudomány Intézetének Vallás – média – nyilvánosság kutatócsoportja által a Gondolat Kiadónál megjelentetett sorozatban.

Forrás és fotó: PPKE Kommunikáció- és Médiatudomány Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle