Tárjátok ki szíveteket! – A Katolikus Karitász a boldogabb karácsonyért

2017. november 26. vasárnap 19:59

November 26-án elindult a Katolikus Karitász adventi segélyakciója, amely mindenkit szívének kitárására, a szervezet munkájának támogatására vagy az abba való bekapcsolódásra kér.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Vigasztalan esőben állunk a kispesti Nagyboldogasszony-főplébánia karitászcsoportjának helyet adó ház udvarán. Már a bejutásunk is rendhagyó volt: szűk helyiségeken keresztül vezetett az út, amelyek élelmiszercsomagokkal és ruhákkal vannak tele.

Köszönjük, hogy eljöttek Tárjátok ki szíveteket! elnevezésű adventi segélyprogramunk megnyitójára – mondja Zagyva Richárd országos igazgatóhelyettes keresetlen egyszerűséggel, majd a díszvendég, Berecz András egy áhítatos ősi Mária-ének előadásával adja meg az esemény alaphangulatát.

Écsy Gábor országos igazgató adománygyűjtő akciójuk részleteiről beszél, és mindarról, amivel-ahogyan idén segítenek. Kályhákkal és tüzelővel, ezt említi az első helyen. Kétszáz kályhát osztottak ki máris, és egész télre képesek biztosítani a tüzelőt is. Újdonság lesz az idei adventben, hogy több mint 3200 (mindennap kétszáz) adag meleg ételt osztanak ki a budapesti Népligetben, azon felül, amivel a plébániai karitászcsoportok segítik a rászorulókat. Idén is meghirdetik a két évtizede sikeres Gyermekek a gyermekekért akciót, amelynek egyrészt játékok gyűjtése a célja, de legalább annyira az is, hogy a szolidaritás fontosságára már iskoláskorban ráébresszék a szerencsésebbeket. Több tízezer tartósélelmiszer-csomagot fognak kiosztani, a nagy munka elvégzéséhez önkéntesek segítségét várják. A Karitász támogatásának ezen túl is sokféle módja van: például az 1356-os szám felhívása, amellyel ötszáz forintot adományoz a hívó, valamint a csekkes és online befizetés. Tárgyi adományokat is örömmel fogadnak szerte az országban, Budapesten többek között a bazilika előtti téren és a Vörösmarty téri „karitászházikóban”.

A következő megszólaló Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Keresztény kultúránkhoz, hangsúlyozza, szorosan hozzátartozik a gyengébbekhez, nehéz helyzetűekhez való odafordulás, a velük való törődés, ez kisebb és nagyobb közösségeink védelméről-építéséről is szól. Amint a menekültek segítéséről is déli határainknál, amelyben a Katolikus Karitász is részt vesz. A kormány kötelességének tartja, hogy azokat segítse, akik másokat segítenek, a Karitász ezért nemrég 650 millió forintot kapott, amelyet – mint később Écsy Gábortól megtudjuk – hálózatuk fejlesztésére, raktárak és egy családközpont építésére fordítanak.

A továbbra is rendületlenül hulló esőben Berecz András meséje zárja az esemény protokolláris részét. A történet egy igen kíváncsi emberről szól, akinek megadatott, hogy láthassa a poklot és a mennyet. A kettő nagy meglepetésére elég hasonló volt egymáshoz. Nagy kerek asztalt ültek körül a lelkek, amelynek közepén bogrács állt, benne levessel. De míg a pokolban olyan rövid kanaluk volt az éhes lelkeknek, hogy nem tudtak a levessel a szájukig elérni, a mennyben karjuknál hosszabb kanalakat kaptak, és egymást etették velük.

Amint vége a mesének, arra kérik a megjelent családokat, hogy vegyék át ajándékcsomagjaikat, és válogassanak a hozott ruhák közül. Mindenki két nagy zacskót kap: az egyikben konzervek, lekvár, a gyerekeknek édességek, a másikban dobozokba kimért meleg étel van.

A legnépszerűbb ajándék és a legnagyobb mulatság a buborékfújó, amelyeket azonnal használatba is vesznek a gyerekek. S noha ezt inkább nyári játéknak szoktuk gondolni, most kiderül, hogy az önfeledt játéknak a nyomott idő és az eső sem szabhat gátat. A felszálló buborékok derűt lopnak a napba, és egy kis reményt csempésznek a lelkekbe így a tél küszöbén.

Fotó: Merényi Zita

Kiss Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök
mysterium-fidei-megjelent-vi-pal-enciklikaja-magyar-nyelven
Mysterium fidei – Megjelent VI. Pál enciklikája magyar nyelven

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” című sorozatában, az Ecclesia Szövetkezettel együttműködésben – ötvenhárom év elteltével – először jelenik meg magyar nyelven VI. Pál pápa „Mysterium fidei” kezdetű enciklikája, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében.

2018. március 22. csütörtök