„Emberközpontú tudomány” címmel rendeztek konferenciát Nyíregyházán

Hazai – 2017. november 17., péntek | 11:45

November 13-án tudományos konferenciát rendezett a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Pedagógiai és Pszichológiai Központja. A magyar tudomány napjának eseményei hagyományosan egy központi gondolat köré szerveződnek. Az idei év mottója az „emberközpontú tudomány” volt.

A konferencia résztvevőit Nagy Edit, a Pedagógiai és Pszichológiai Központ vezetője köszöntötte. Kiemelte, a 2017 szeptemberében létrejött intézmény szeretné megteremteni azt a hagyományt, hogy minden év novemberében tudományos konferenciával tiszteleg a magyar tudomány napja előtt.

Brezsnyánszky László, a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Tanszékének docense a pedagógia múltjának kutatási lehetőségeit ismertette, Múltba néző pedagógiai kutatások a felgyorsult világban címmel.

A plenáris előadást követő két szekcióban a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Jósa András Megyei Oktató Kórház, valamint a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolai tizennégy oktatója mutatta be tudományos eredményeit.

A Humán- és társadalomtudományok című szekció előadásai a pedagógia és pszichológia témakörén belül mozogtak. Érdekes beszámolók hangzottak el az életminőségi vizsgálatokról, a felnőttkori felzárkóztatásról, de az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy milyen szerepe van az oktatásnak a diszkrimináció leküzdésében.

A második, Interdiszciplináris tudományok elnevezésű szekció előadói többféle tudományterület tárgykörébe tartozó témákat mutattak be. A hallgatóság bepillantást nyert a bioetika, a nyomdászattörténet, a vallási néprajz és a zsidóságkutatás rejtelmeibe, emellett képet kapott a teológiai oktatás nehézségeiről, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola liturgikus oktatásának fő tendenciáiról, illetve a görögkatolikus iskolaválasztás motivációiról.

A konferencián elhangzott előadásokból kötet készül a későbbiekben.

Forrás és fotó: Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola, Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria