„Ez az én szeretett Fiam” – Urunk megkeresztelkedésének ünnepe a nagyváradi székesegyházban

2019. január 17. csütörtök, 16:17

Január 13-án, Urunk megkeresztelkedésének ünnepén a nagyváradi székesegyházban mutatott be szentmisét Böcskei László megyéspüspök, melyben köszöntötte a kerek házassági évfordulót ünneplő házaspárokat. Szentbeszédet mondott Kovács F. Zsolt egyházmegyei irodaigazgató.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise bevezető részében a főpásztor Urunk megkeresztelkedése ünnepének lényegéről elmélkedett.

A mai ünnep azt mutatja, hogy minden Krisztus-követő számára nyitva van a megtérés, a megújulás útja – hangsúlyozta Böcskei László. – A Jordánnál elhangzott szavak: „Ez az én szeretett Fiam…”, elsősorban Jézusra vonatkoznak, de ránk is: „Hiszen Isten bensőséges kapcsolatra hívott meg minket, amikor a keresztség által az ő gyermekeivé lettünk. Ez a méltóság nagy feladat és felelősség. Mások felé közvetítenünk kell, hogy nemcsak e világi élet van, hanem Isten országa is, amelynek megvalósításán mindannyian fáradozunk.”


„Amikor most, a szentmise elején lelkiismeret-vizsgálatot tartunk, köszönjük meg a meghívás ajándékát, és bánjuk meg azt, amit nem tettünk meg ilyen értelemben” – buzdított a nagyváradi megyéspüspök.

Böcskei László a szentmisében köszöntötte a kerek házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat: „Olyan időt ünnepelnek ők, amely alatt sok-sok lehetőség volt együtt megélni ezt a szép hivatást. Adjunk hálát a hűség kegyelméért. Az Úr őrizze meg őket gondviselő jóságában, hogy példaképei legyenek annak, hogy a közösen vállalt szolgálat szép, és építi a közösséget.”

Prédikációjában Kovács F. Zsolt irodaigazgató egy személyes tapasztalatáról beszélt. Elmondta: tanúja volt az elmúlt években annak, amint fiatal családok gondosan nevelték kisgyermekeiket, gondosan követték fejlődésük, életük minden pillanatát, és felismerték azt, amit a családban sajátítottak el, és azt, amit az óvodában tanultak. Később észrevették, hogy a gyermek már olyan szavakat, kifejezéseket is használ, amit otthon nem tanulhattak. Vajon hol tanulták: az utcán, a televízióban? Elkerülhetetlen a külső hatás – szögezte le a szónok. – A mai napon a keresztségünket is ünnepeljük, amely katalizátorként működik életünkben. Felnőttként is érnek minket külső hatások, de ezeket már tudatosan elutasíthatjuk, míg a gyermek nem tud szelektálni, mindent elfogad és beépít.


A jubiláló házaspárok tanúi annak, hogy akár több évtized alatt is el tudták kerülni a negatív külső hatásokat. A tavalyi romániai népszavazás azt bizonyítja, hogy sajnos nem tudtunk közösen kiállni a házasság értékének megvédéséért, de köszönet illeti a házaspárokat, hogy értékeket mutatnak fel: olyan példát, amelyet érdemes követni. Úgy éljék meg továbbra is házasságukat, hogy a fiatalok az ő példájuk nyomán ezt válasszák – mondta homíliájában Kovács F. Zsolt.

A szentmise záróáldása előtt Böcskei László püspök külön is megáldott több jubiláló házaspárt.

Forrás és fotó: Nagyváradi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00